GR | EN
04/07/2019

Στοπ στις εξορύξεις πριν φέρουν τη βία

Περιπέτειες περιμένανε την κάθε χώρα που πίστεψε ότι βρήκε το δικό της Ελντοράντο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά ο κανόνας κυριαρχεί. Χώρες με αδύναμους θεσμούς, όπως η χώρα μας, ανακάλυψαν ότι τα δώρα των εξορύξεων πετρελαίου είναι η φτώχεια, η καταστολή κινημάτων, ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός, η μείωση της ανεξαρτησίας της χώρας και κάποιες φορές ο πόλεμος. Η βία που ασκούμε στο περιβάλλον από την καύση των υδρογονανθράκων επιστρέφει σε εμάς που τα παράγουμε.

Πιστεύω ότι θα έπρεπε να πληρώναμε για να μείνουν τα πετρέλαια θαμμένα στον βυθό και στο υπέδαφος για πάντα. Γιατί; Για όσους η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση των υδάτων και η ακραία περιβαλλοντική υποβάθμιση δεν αποτελούν πρόβλημα, ακούστε τα παρακάτω:

Το χαρτζιλίκι που θα μας δώσουν οι πολυεθνικές του πετρελαίου θα είναι πολύ λιγότερο από το κόστος για τον τόπο από τις εξορύξεις.

Θα εξανεμιστεί από το κόστος αύξησης εξοπλισμών λόγω της αυξανόμενης έντασης με την Τουρκία. Η ένταση αυτή θα πλήξει μοιραία την οικονομία και τον τουρισμό μας.

Δεν θα φτάσει να πληρώσει το κόστος από ένα ατύχημα σαν αυτό στον κόλπο του Μεξικού, στις δικές μας κλειστές θάλασσες. Το κόστος αυτό μπορεί να είναι δραματικό και μακροχρόνιο για τη βασική μας βιομηχανία, τον τουρισμό και κατά συνέπεια για την απασχόληση, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα δημόσια έσοδα και όλες τις χρηματοδοτούμενες από αυτά πολιτικές.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες θα εισπράξουν, λοιπόν, τα χρήματα· εμείς φτώχεια και εντάσεις.

Θα μου πείτε, και ποια είναι η λύση; Να μην κάνουμε τίποτα κάθε φορά που υπάρχει κίνδυνος περιβαλλοντικού ατυχήματος ή που εκνευρίζεται η Τουρκία;

Οχι, δεν λέω αυτό. Λέω να παίρνουμε τον τόπο μας στα σοβαρά και να μην αγόμαστε και φερόμαστε από τυχοδιωκτικά ένστικτα. Το ζητούμενο σήμερα είναι η έξοδος από την κρίση και αυτή δεν θα έρθει ως μάννα εξ ουρανού αλλά μέσα από αλλαγή των πολιτικών που έχουν εγκλωβίσει την πραγματική οικονομία μας και την κοινωνία μας σε έναν φαύλο κύκλο λιτότητας και φτώχειας.

Το ΜέΡΑ25 προτείνει:

■ Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων πρώτης κατοικίας και εν ενεργεία επιχειρήσεων με τη μεταφορά των «κόκκινων» δανείων σε μια νέα δημόσια τράπεζα –το ταμείο για τη διαχείριση ιδιωτικού χρέους– που θα διαχειριστεί με δημοκρατικό έλεγχο και όχι ακραία κερδοσκοπικά όπως κάνουν σήμερα τα funds.

■ Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να χρησιμοποιηθεί η δημόσια περιουσία σαν αποθεματικό για την αναπτυξιακή τράπεζα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να επανεκινήσει.

■ Να μειωθεί η φορολογία κλιμακωτά στο 15% για μικρές, στο 20% για μεσαίες και στο 26% για μεγάλες επιχειρήσεις.

■ Να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 15% για αγορές που γίνονται με κάρτα και στο 18% για τις υπόλοιπες.

■ Φορολογική και ασφαλιστική ασυλία για πέντε χρόνια σε νέες καινοτόμες επιχειρήσεις.

■ Θέσπιση εξωτραπεζικού συστήματος πληρωμών και αμοιβαία ακύρωση χρεών Δημοσίου και ιδιωτών. Δυνατότητα απευθείας δανεισμού από τους πολίτες με αντάλλαγμα φοροεκπτώσεις κ.ά.

■ Κατάργηση της 100% προπληρωμής φόρου.

■ Μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% όταν υπάρχει ανάπτυξη και στο 0% όταν υπάρχει ύφεση.

Τέτοιες εφαρμόσιμες πολιτικές είναι η απάντηση στην κρίση και όχι το να παίζουμε την οικονομία μας, την κοινωνία μας και τον τόπο μας στα ζάρια μέσω των εξορύξεων που θα γεμίσουν τα ταμεία των πολυεθνικών και θα αφήσουν τον τόπο μας φτωχότερο από κάθε άποψη.

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο οι πετρελαϊκές εταιρείες μπαίνουν στα Ζαγοροχώρια για εξορύξεις δίπλα στη χαράδρα του Βίκου.

* Περιβαλλοντολόγος, υποψήφιος βουλευτής του ΜέΡΑ25 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών

κατηγορία: Τελευταία νέα

04/07/2019

Χρόνος - το αριστερό αίτημα της εποχής μας

Όλοι μιλάμε για την 4η βιομηχανική επανάσταση που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη. Το κατά πόσο θα φέρει ανεργία και υποαπασχόληση είναι το ερώτημα που πλανάται πάνω από την κοινωνία. Ποιος θέτει την ατζέντα του κοινωνικού διαλόγου; Γιατί, τέτοια ερωτήματα στρέφουν τη συζήτηση προς την οπτική των εταιριών και μακριά από την αλήθεια και το κοινωνικό συμφέρον. Το ερώτημα θα έπρεπε να είναι: Πώς μοιραζόμαστε δίκαια την εξοικονόμηση χρόνου (αύξηση της παραγωγικότητας) λόγω της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης; Γιατί θεωρούμε αυτονόητο να δουλεύουμε το ίδιο όταν λόγω τεχνολογίας το ίδιο έργο το παράγουμε πιο γρήγορα; Αυτό είναι που παράγει ανεργία και υποαπασχόληση, όχι η τεχνητή νοημοσύνη και η εκμηχάνιση της παραγωγής.

Αντί η εκμηχάνιση και η τεχνητή νοημοσύνη να μειώνει το φόρτο εργασίας, έχουμε την εντατικοποίηση της ανθρώπινης εργασίας, και την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και συνθηκών. Αντίθετα στην κοινή λογική, ο εργασιακός μεσαίωνας βαθαίνει αντί να τελειώνει. 

 

Το εργατικό αίτημα της εποχής μας δεν μπορεί να είναι άλλο παρά ο χρόνος και η δίκαιη διανομή της εξοικονόμησης χρόνου λόγω των νέων τεχνολογιών. Λείπει αυτός ο εκδημοκρατισμός των ωφελειών της τεχνολογίας  στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Το εξάωρο εργασίας, το τετραήμερο εργασίας (χωρίς μείωση αποδοχών), η γονική άδεια και στους δύο γονείς για τα πρώτα δύο χρόνια κάθε παιδιού είναι οι ελάχιστες συνθήκες που θα επέτρεπαν τον επαναδημοκρατισμό της κοινωνίας μας.

Η αποσυμπίεση των εργαζομένων από την αυξανόμενη πίεση των όλο και γρηγορότερων ρυθμών εργασίας θα επιτρέψει την επαναφορά των ανθρωπίνων σχέσεων. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μας, με  συντρόφους, γονείς, φίλους και τους εαυτούς μας. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για την αλληλεγγύη, για το παιχνίδι και για την ξεκούραση. Απέναντι στις αυξανόμενες προκλήσεις της εποχής μας που θέτουν σε αμφισβήτηση τον πολιτισμό μας, όπως κάνει η Κλιματική Αλλαγή και η επιστροφή της ακροδεξιάς, χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό χρόνο για να μπορούμε να τοποθετηθούμε στα πράγματα και να ανταπεξέλθουμε. Ο λιγότερος χρόνος απειλεί την δημοκρατία.

 
 

 

Ο χρόνος είναι το αριστερό αίτημα της εποχής μας. Και ήρθε η ώρα να το διεκδικήσουμε και για εμάς και για τις γενιές που έρχονται.

 

Δεν είναι ότι το δικαίωμα στην ισοκατανομή του πλούτου δεν είναι επίκαιρο. Είναι ότι, χωρίς το δικαίωμα στην ισοκατανομή του χρόνου που εξοικονομείται από την αύξηση της παραγωγικότητας, η ισοκατανομή του πλούτου δεν θα οδηγήσει από μόνη της στην ευτυχία και στην δημοκρατία.

Υ.Γ. Οι ιδέες αυτές τριβελίζουν το μυαλό μου εδώ και καιρό, αλλά το  άρθρο αυτό είναι η έμπνευση που προέκυψε μέσα από συνάντηση με την πολιτική ομάδα «ΑΛΛΑ ΡΟΥΧΑ» (https://allarouxa.wordpress.com) που προωθεί την μείωση του χρόνου εργασίας και με την συνυποψήφιά μου με το ΜέΡΑ25 στον Βόρειο Τομέα, Σίσσυ Βελισσαρίου.

* Ο Κρίτων Αρσένης ειναι περιβαλλοντολόγος, οικονομολόγος, ευρωβουλευτής ’09-14. Είναι υποψήφιος με το ΜέΡΑ25 στον Δυτικό Τομέα Β' Αθηνών

 κατηγορία: Τελευταία νέα

03/07/2019

Για τις άσκοπες καισαρικές

Πολύ παραπάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο κοστίζουν οι αναίτιες καισαρικές στις οικογένειες και στα ασφαλιστικά ταμεία μας. Και αυτό δεν είναι καν το μεγαλύτερο κόστος. Το μεγαλύτερο κόστος είναι το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών που γεννήθηκαν με καισαρική, η επιβάρυνση στην υγεία και ψυχολογία της μητέρας από μια σοβαρή εγχείρηση και η απώλεια μιας ευκαιρίας ενδυνάμωση για τις μητέρες.

Ας δούμε τα πράγματα όμως από την αρχή.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισκέφθηκε την Ελλάδα και ανακάλυψε μια πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα κατάσταση. Συγκεκριμένα, όχι μόνο οι καισαρικές τομές στην Ελλάδα ξεπερνούν το 56% (στοιχεία 2014) αλλά ο τοκετός με ιατρική επέμβαση ξεπερνά το 84%! Με δεδομένο ότι το βάσει επιστημονικών ερευνών μόνο το 15% των τοκετών μπορεί να χρειαστεί  ιατρική παρέμβαση, τα νούμερα αυτά συγκλόνισαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον ώθησαν να κάνει ειδική σύσταση στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. 

 
 

Γιατί η χώρα μας έχει τόσο υψηλό ποσοστό ιατρικοποιημένων τοκετών; 

Μια απάντηση μπορεί να βρεθεί αν διερευνήσουμε το κόστος της καισαρικής. Θεωρητικά το άμεσο κόστος της καισαρικής  είναι μόνο κατά 60% μεγαλύτερο από το κόστος του φυσιολογικού τοκετού. Όμως καισαρική σημαίνει ανάγκη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με πολυήμερη διαμονή στο νοσοκομείο. Σημαίνει συχνά πολυήμερη διαμονή των βρεφών σε θερμοκητίδα. Σημαίνει επιπλέον εξετάσεις και ούτω καθεξής. Το κόστος μπορεί να ξεπερνά τα 12.000 ευρώ έναντι των 900 του φυσιολογικού τοκετού. Μια πρώτη αναγωγή μπορεί να φτάσει το κόστος της αναίτιας καισαρικής στο μισό δις ευρώ. 

Είναι όμως όντως το κέρδος η αιτία των αναίτιων χειρουργικών τοκετών; 

Αν ήταν τότε θα περιμέναμε οι φυσιολογικοί τοκετοί να ήταν περισσότεροι στα δημόσια νοσοκομεία και λιγότεροι στα ιδιωτικά. Ας δούμε τα στατιστικά στοιχεία. Στα δημόσια νοσοκομεία το ποσοστό των φυσιολογικών τοκετών είναι 37%. Στα ιδιωτικά; 2%! Άρα το κέρδος είναι η αιτία.

Αν όμως το κέρδος ωθεί τα ιδιωτικά νοσοκομεία σε καισαρικές και ιατρικοποιημένους τοκετούς, σε τι οφείλονται οι άσκοπες καισαρικές στα δημόσια νοσοκομεία; 

Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί συμπεραίνουν ότι η έλλειψη ελέγχου οδηγεί σε ασυδοσία και βολικές προς κάποιους γιατρούς λύσεις. Συγκεκριμένα, πολλοί γυναικολόγοι προτιμούν την καισαρική για μη ιατρικούς λόγους, όπως η προβλεψιμότητα του τοκετού. Πώς να το κάνουμε. Είναι άλλο να μην έχεις τοκετούς το Σαββατοκύριακό, στις διακοπές σου,  κ.τ.λ. και άλλο να είσαι σε διαρκή αναμονή. 

Ανεξαρτήτως αιτίας, το φαινόμενο είναι πολλαπλά επιβλαβές και πρέπει να σταματήσει. Φυσικά δε δαιμονοποιούμε την καισαρική η οποία σώζει ζωές σε κάποιες περιπτώσεις αλλά θα πρέπει να λογίζεται σα μία σα σοβαρή ιατρική επέμβαση και να γίνει σαφώς η εξαίρεση και όχι ο κανόνας που είναι σήμερα.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να συσταθεί άμεσα μια εθνική επιτροπή για την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού και να χαράξει το θεσμικό πλαίσιο που θα μας επαναφέρει στα υγιή επίπεδα καισαρικής και παρεμβατικού τοκετού. 

Είναι μια μάχη που σκοπεύω να δώσω μέσα και έξω από τη Βουλή!

 

 

* Περιβαλλοντολόγος, οικονομολόγος, ευρωβουλευτής ’09-14, υποψήφιος με το ΜέΡΑ25 στη Β2 Αθηνών, Δυτικό Τομέα.


*The TOCκατηγορία: Τελευταία νέα

02/07/2019

Ήρθε η ώρα η καρδιά της Αθήνας να χτυπήσει Δυτικά

Πριν ένα μήνα το ΜέΡΑ25 με κάλεσε να είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές στον Δυτικό Τομέα απέναντι στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και για την υπεράσπιση της ποιότητας ζωής. Είπα το «ναι» για να δώσω τη μάχη για τους 500.000 κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και για όλη την Ελλάδα.
 
Είναι μια μάχη για την πολιτιστική κληρονομιά. Για να μπει η Δυτική Αθήνα στο επίκεντρο, να γίνει ένας από τους βασικότερους τουριστικούς προορισμούς της Αθήνας. Για να μην υπάρχει επισκέπτης της πόλης που δεν θα περπατήσει την Iερά Oδό, από τον Βοτανικό Κήπο στο Χαΐδάρι έως την Μονή Δαφνίου, το ιερό της Αφροδίτης, τα αρχαία σπήλαια και την λίμνη Κουμουνδούρου. Το όραμά μου είναι να γίνει αυτός ο μεγάλος αρχαιολογικός περίπατος της Αθήνας.
 
Είναι μια μάχη για την υγεία και το δικαίωμα στον καθαρό αέρα και νερό. Απέναντι στην υγειονομική βόμβα του ΧΥΤΑ Φυλής που πρέπει να κλείσει. Απέναντι στην ανεξέλεγκτη λειτουργία του και στην επικίνδυνη λύση της καύσης που προωθείται και θα επιβαρύνει περαιτέρω την ποιότητα του αέρα με διοξίνες. Σε ένα ΧΥΤΑ που κατά καιρούς έχουν καταγγελθεί παράνομες εναποθέσεις επικίνδυνων αποβλήτων. Που έχει κορεστεί και όμως συνεχίζουμε να εναποθέτουμε σκουπίδια ακόμη και πάνω σε αποκατεστημένους χώρους/κύτταρα. Τέσσερα εκατομμύρια πολίτες στέλνουν τα σκουπίδια τους στην Φυλή. Η λύση δεν μπορεί να έρθει παρά με την τοπική διαχείριση των σκουπιδιών, με την ολοκληρωμένη ανακύκλωση, κομποστοποίηση και το θάψιμο των υπολειμμάτων τοπικά.
 
Είναι μια μάχη για το δικαίωμα σε ανθρώπινες υποδομές. Για ένα πραγματικό μητροπολιτικό πάρκο Τρίτση. Που θα μετατραπεί σε υπερτοπικό πνεύμονα πρασίνου. Που θα προσφέρει διεξόδους αναψυχής σε οικογένειες και παιδιά. Που θα είναι το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης όλης της Αθήνας. Αυτή τη στιγμή η διαχείριση του νερού, το ιδιοκτησιακό καθεστώς και οι χρήσεις γης αποτελούν επείγοντα ζητήματα για το μέλλον του Πάρκου και πρέπει να λυθούν άμεσα.
 
Είναι η μάχη για την ποιότητα ζωής. Με την μετατροπή του όρους Αιγάλεω και Ποικίλου σε ένα δάσος - πνεύμονα ζωής, ανάχωμα για την βιομηχανική ρύπανση του Θριάσιου. Με την καθιέρωση, ζωνών απόλυτης προστασίας, ζωνών δάσους και αναψυχής, ανάδειξη μονοπατιών, μέτρα διαχείρισης για την αποφυγή πυρκαγιών και καθαρισμό των ανεξέλεγκτων χωματερών μπάζων.
 
Είναι η μάχη για την προστασία του δημόσιου χώρου, απέναντι στο μητροπολιτικό ναό Λαμίας, που διεκδικεί 35 χώρους πρασίνου στο Περιστέρι και στην Πετρούπολη. Έχει μάλιστα κερδίσει πρωτόδικά μιας και εκπρόσωποι του δημοσίου δεν παρευρέθηκαν στην δίκη να υπερασπιστούν την δημόσια περιουσία.
 
Η Δυτική Αθήνα είναι ο τόπος πέρα από το θαμμένο ποτάμι, τον Κηφισό. Ένας τόπος με πολύ περιβαλλοντική υποβάθμιση και συγκλονιστικές προσπάθειες για να αλλάξει. Με μοναδικές ευκαιρίες που μπορούν να ανατρέψουν την περιβαλλοντική υποβάθμιση και να χτυπήσει η καρδιά της Αθήνας Δυτικά.
 
Κρίτων Αρσένης
Περιβαλλοντολόγος-Οικονομολόγος, Ευρωβουλευτής '09-'14, υποψήφιος βουλευτής Δυτικού Τομέα Β' Αθήνας με το ΜέΡΑ25

κατηγορία: Τελευταία νέα

01/07/2019

Tα πετρέλαια να μείνουν για πάντα στον βυθό!

Ζούμε μια κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία. Η κλιμάκωση αυτή, όπως και τα περισσότερα προβλήματα με την Τουρκία, αφορούν στα πετρέλαια που βρίσκονται στον βυθό μας. Οι εντάσεις αυτές απειλούν τον τουρισμό μας, δημιουργούν ανασφάλεια στους πολίτες των ακριτικών περιοχών και μας πιέζουν σε μια πολυδάπανη κούρσα εξοπλισμών. Οικονομία και κοινωνικές δαπάνες πλήττονται εδώ και πολλά χρόνια πηγαίνοντας την κοινωνία μας πίσω και αυξάνοντας το χρέος. Μας υποχρεώνουν επίσης να δενόμαστε στο γεωπολιτικό άρμα άλλων χωρών όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, κάτι που δεν θα επιλέγαμε αλλιώς να το κάνουμε.

 

Αλήθεια αξίζει;

Γνωρίζετε ότι η στάση μου είναι ξεκάθαρη στο ζήτημα ήδη από το 2012.

Δεν πρέπει να βάλουμε σε κίνδυνο το περιβάλλον μας γιατί από αυτό εξαρτάται η ζωή όλων μας. Οπως λέει από θεολογικής πλευράς ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο άνθρωπος είναι ο φροντιστής της πλάσης και έχει ευθύνη να την προστατεύει. Οπως θα το έλεγα με τα δικά μου λόγια, όλη η ζωή είναι διασυνδεδεμένη. Οταν καταστρέφουμε το θαλάσσιο περιβάλλον, γκρεμίζουμε και το δικό μας σπίτι και το σπίτι των παιδιών μας.

Ας πούμε ότι και ο Πατριάρχης και οι οικολόγοι είμαστε ρομαντικοί, και αυτά τα επιχειρήματα δεν πιάνουν τόπο σε μια υπερχρεωμένη χώρα, με μια ισοπεδωμένη μεσαία τάξη και φτωχοποιημένη κοινωνία. Ας δούμε την οικονομική πλευρά του θέματος.

Τι θα κερδίσουμε από τις εξορύξεις; Λίγα. Το χαρτζιλίκι. Τη μερίδα του λέοντος θα πάρουν οι πολυεθνικές του πετρελαίου.

Τι θα μας μείνει από αυτό το χαρτζιλίκι; Τίποτα. Θα πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα δισεκατομμύρια στην άμυνα ενώ ένα ατύχημα στις κλειστές μας θάλασσες θα κοστίσει αρκετά δισεκατομμύρια στον τουρισμό μας, στην απασχόληση, στα ασφαλιστικά μας ταμεία και θα μας βάλει βαθύτερα στα Μνημόνια.

Είτε είμαστε ρομαντικοί και πιστεύουμε στην αξία της ζωής στον πλανήτη, είτε είμαστε πραγματιστές και πιστεύουμε στον οικονομικό ορθολογισμό, θα πρέπει να σταματήσουμε τις εξορύξεις σε θάλασσα και στεριά. Ομως λέμε στο ΜέΡΑ25, να μείνουν τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο στον βυθό και στο υπέδαφος για πάντα.

Αλλες είναι οι τομές που έχει ανάγκη η κοινωνία μας για να ορθοποδήσει. Προτείνουμε μεταξύ άλλων τη μείωση της φορολογίας στο 15% για μικρές επιχειρήσεις, τη μείωση ΦΠΑ στο 15% για αγορές με κάρτα, την κατάργηση της προπληρωμής φόρου, την κατάργηση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και λειτουργούντων επιχειρήσεων και τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» που θα αναλάβει τα κόκκινα δάνεια μέχρι οι συμπολίτες μας να είναι σε θέση να τα αποπληρώσουν, την κατάργηση ιδιωτικοποιήσεων και μετατροπή ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου σε Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα χρησιμοποιεί τη δημόσια περιουσία σαν ενέχυρο για να χρηματοδοτεί την ιδιωτική οικονομία, τη συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και των δημοσίων αγαθών, την αναδιάρθρωση του χρέους και τον τερματισμό της λιτότητας με διασύνδεση των πλεονασμάτων και της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη, ώστε οι δανειστές μας να γίνουν από εταίροι στη χρεοκοπία, εταίροι στην ανάπτυξη της χώρας.

Αυτές είναι πραγματικές απαντήσεις στη σημερινή κοινωνική και οικονομική κρίση. Οι εξορύξεις είναι ένα επιβλαβές εμπόριο ελπίδας.

Ηρθε η ώρα να σταματήσει.

*

ΤοΒΗΜΑ Team 

κατηγορία: Τελευταία νέα

28/06/2019

Δυο χρόνια άδεια στους γονείς η απάντηση στο δημογραφικό!

Συμφωνούμε όλοι ότι το θέμα είναι τεράστιο, νιώθουμε ανήμποροι να το αντιμετωπίσουμε και παραιτούμαστε από την προσπάθεια.

Καμιά φορά οι λύσεις ξεκινάνε από την καρδία μας. Τι αγαπάμε πιο πολύ στον κόσμο; Τα παιδιά μας. Αλήθεια έχουμε χρόνο να παίξουμε μαζί τους; Έχουμε χρόνο να τα πάρουμε αγκαλιά όσο θα θέλαμε και θα θέλανε. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ιδιαίτερα στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού αυτή η αγκαλιά και φροντίδα είναι θεμελιώδους σημασίας για να κτίσει γερά θεμέλια. Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής.

 

Τι σχέση έχει αυτό με την δημογραφική κάμψη; Άμεση. Στις σημερινές συνθήκες εργασίας οι γονείς δεν διαθέτουν τον απαραίτητο για την υγεία των παιδιών τους χρόνο διάδρασης, αγκαλιάς και παιχνιδιού. Αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επιλογή ενός ζευγαριού να κάνει ένα ή περισσότερα παιδιά. Προσωπικά, αν και πάντα ήθελα δεύτερο παιδί, δεν θα λάμβανα αυτή την απόφαση το ίδιο εύκολα αν δεν είχαμε στο σπίτι την βοήθεια των γονιών της συντρόφου μου.

Την ίδια στιγμή, πόσες γυναίκες δεν κάνουν παιδιά επιλέγοντας την καριέρα. Η εργασία και η γονεικότητα είναι έννοιες αντιθετικές στο μυαλό του συγχρόνου εργαζόμενου. Πρέπει να τις γεφυρώσουμε αν θέλουμε ευτυχισμένους γονείς, υγιεί παιδιά και την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

 

Προτείνω την θέσπιση δικαιώματος άδειας με πλήρεις αποδοχές και για τους δύο γονείς κατά τον πρώτο χρόνο κάθε παιδιού. Επίσης 4ωρό εργασίας με πλήρεις αποδοχές και για τους δύο γονείς κατά το δεύτερο χρόνο κάθε παιδιού. Το δικαίωμα θα αφορά και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τους ανέργους. Στις μικρές επιχειρήσεις, το κόστος θα καλυφθεί από τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ενώ οι μεσαίες επιχειρήσεις θα συμμετέχουν μερικώς στα έξοδα και οι μεγάλες πλήρως. Το δημοσιονομικό κόστος θα είναι υψηλό αλλά θα αντισταθμίζεται από την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων απασχόλησης και κατά συνέπεια, αύξηση εσόδων ασφαλιστικών ταμείων, αύξηση φορολογικών εσόδων και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας μέσω της αύξησης της κατανάλωσης. Θα αποτελέσει ανάχωμα προς το brain drain και την μετανάστευση νέων στο εξωτερικό και ναι, θα τονώσει την γεννητικότητα στην Ελλάδα.

Προφανώς οι λύσεις δεν θα σταματήσουν εδώ, αλλά θα πρέπει να αφορούν και την οικονομική ενίσχυση των οικογενειών για κάθε παιδί που αποκτούν, ξεκινώντας από το πρώτο. Όμως, καταθέτω αυτή την πρόταση στο δημόσιο διάλογο για να ξεκινήσουμε να συζητάμε επί λύσεων και όχι αδιεξόδων.

* Κρίτων Αρσένης, Περιβαλλοντολόγος- Οικονομολόγος, Ευρωβουλευτής '09-'14, Υποψήφιος ΜέΡΑ25 στο Δυτικό Τομέα Β' Αθηνών

κατηγορία: Τελευταία νέα

28/06/2019

Ο Κρίτωνας Αρσένης στο Ευρωκοινοβούλιο

Περισσότερο από τις συγκυρίες μετρούν τα πρόσωπα. Τούτο αναδεικνύεται από την περίπτωση του Κρίτωνα Αρσένη, για τον οποίο έχουν ειπωθεί τα χειρότερα. Υπήρξε ο κηπουρός του Γιωργάκη, ο υιός πασόκας βουλευτού, το φρικιό που δεν έχει μια γραβάτα να φορέσει. Και έρχεται η ώρα του απολογισμού, για την πενταετή θητεία στο ευρωκοινοβούλιο, για μια θητεία που του χαρίστηκε με το πρόσχημα της συμμετοχής στα κινήματα. Μήπως, όμως, δεν του χαρίστηκε;
 
Στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε δυσφορία για τη μετεγγραφή του Αρσένη. Ας πιάσουμε, λοιπόν, ένα ένα τα ζητήματα που χειρίστηκε για να δούμε αν θα κριθεί ως πρώην πασόκος, καταστροφέας της χώρας ή μπροστάρης των κινημάτων της Αριστεράς.

 Ας ξεκινήσουμε από τα μικροσκοπικά, από τα σπόρια. Η Κομισιόν είχε αποφασίσει ότι οι πολυεθνικές θα κάνουν κουμάντο στο εμπόριο σπόρων, δηλαδή θα έχουν μονοπώλιο. Πέραν της οικονομικής διάστασης, ότι δηλαδή οι λίγοι ελέγχουν με μεσαιωνικό τρόπο τους πολλούς, έμπαινε και ζήτημα ποιότητας. Ο μόνος που όρθωσε ανάστημα στην Ολομέλεια ήταν ο Κρίτωνας Αρσένης. Δική του ήταν η τροπολογία που ψηφίστηκε τελικά.

 

Τα σπόρια δεν έγιναν αφίσα στους δρόμους και δεν είναι πιασάρικο θέμα. Ας πάμε στα πιασάρικα, αυτά που λάτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση. Η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Μήπως ήταν δικός τους ο πρώτος βουλευτής που πήγε εκεί να δει τι γίνεται; Οχι, ήταν ο Αρσένης, ο κυβερνητικός. Κατόπιν υπήρξε ο βασικός εισηγητής διακομματικού ψηφίσματος για την απαγόρευση χρήσης κυανίου στην εξόρυξη χρυσού εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Αλλο μεγάλο θέμα, το νερό της Θεσσαλονίκης. Ο Αρσένης συσπείρωσε 50 ευρωβουλευτές από 17 χώρες, από όλες τις πολιτικές ομάδες, ζητώντας από τις πολυεθνικές να αποσυρθούν από τον διαγωνισμό πώλησης της ΕΥΑΘ.

 

Συνεργάστηκε για τη συγκέντρωση 1.884.790 υπογραφών για την Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά κατά πολύ το νομικό απαιτούμενο του 1 εκατομμυρίου των διασταυρωμένων υπογραφών ευρωπαίων πολιτών.

Ο Αρσένης έχει μια ενδιαφέρουσα θέση και για την ενέργεια. Υποστηρίζει ότι οι ανανεώσιμες πηγές είναι χρυσή ευκαιρία για αποκέντρωση της ενέργειας και ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη δημιουργία αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών. Δηλαδή είναι αντίθετος με την πρακτική που ακολουθείται και αποσκοπεί στη δημιουργία γιγάντιων πάρκων από ελάχιστες επιχειρήσεις, χωρίς τη συμμετοχή των κατοίκων που αντιδρούν.   
 
Και άλλες πρωτοβουλίες του, επιγραμματικά, για να χωρέσουν πολλά σε λίγο χώρο. Χάρη σε εκείνον δόθηκε οριστικό τέλος στην έγκριση με νόμο δημοσίων ή ιδιωτικών έργων και επενδύσεων χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων – στο περιλάλητο fast track. Εκείνος ήρθε σε ρήξη με τη συγκυβέρνηση, καταγγέλλοντας «εμπόριο ελπίδας» στο θέμα της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου με τις ανυπόστατες μετρήσεις που έβγαιναν στη δημοσιότητα.

 

Κι άλλα κι άλλα. Ο Αρσένης αποκάλυψε πολύ πρόσφατα ότι το παλιό αεροδρόμιο, δηλαδή η Ελληνικό ΑΕ, που πωλείται στη Lamda Development, απαλλάσσεται από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου σχετίζεται με την εκμετάλλευση και ιδιοκτησία της έκτασης που πωλείται. Κανείς δεν είχε επισημάνει την ανισότητα που δημιουργείται μεταξύ επενδυτών και γενικώς μεταξύ επιχειρηματιών. Είναι εκείνος που απαίτησε να δοθούν σαφείς εγγυήσεις για την ασφαλή καταστροφή των χημικών της Συρίας, ενώ παράλληλα ζήτησε να ακυρωθεί το σχέδιο καταστροφής τους ανοιχτά της Κρήτης.
 
Αυτή είναι η δράση του αδρομερώς, με δεκάδες άλλες πρωτοβουλίες του να σχετίζονται με την οικολογία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα λέμε αυτά για να μη νομίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι του κάνουν χάρη που τον βάζουν υποψήφιο. Βεβαίως, αν θέλουν να τον υποτιμήσουν, θα το κάνουν ακόμη και με αφορμή ένα επαινετικό άρθρο, αν δημοσιεύεται σε αστική εφημερίδα.

 

Το ερώτημα που τίθεται γενικώς είναι αν τα πρόσωπα ορίζουν τις πολιτικές ή αν τα κόμματα φτιάχνουν ανθρώπους. Για τον Κρίτωνα Αρσένη κανείς δεν μπορεί να πει ότι τον πήρε ο Παπανδρέου από το πουθενά και τον έκανε άνθρωπο. Υπήρξε ένας αξιόμαχος ευρωβουλευτής που υπηρέτησε ευσυνείδητα όσα απαιτούν τα κινήματα πολιτών. Το έργο του δεν αναιρείται από καμιά ταμπέλα, από καμία μικρότητα.

 

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 27 Απριλίου 2014

 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

κατηγορία: Τελευταία νέα

13/06/2019

Γιατί είπα το Ναι στο ΜέΡΑ25

Τον Ιανουάριο του 2015 μου προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ να είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές που τον έφεραν στην κυβέρνηση. Είχα μόλις τιμηθεί από 113.000 συμπολίτες μας στις ευρωεκλογές και σχεδόν κανείς στην πολιτική δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί είπα το όχι. Το να πηγαίνεις από μια θέση στην άλλη στην πολιτική είναι μια περπατημένη. Όχι για εμένα. Λίγο μετά αποσύρθηκα από την ενεργό πολιτική για τους λόγους που θα διαβάστε παρακάτω:

Ο μονόδρομος – Στήριξα θερμά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην διαπραγμάτευσή της με τους δανειστές και όταν ήρθε η ώρα στήριξα το όχι στο δημοψήφισμα. Όταν το όχι των πολιτών έγινε ναι της κυβέρνησης ζήτησα, με άρθρο μου στην εφημερίδα “Αυγή”, να καταψηφιστεί το μνημόνιο και όταν αυτό πέρασε, αποσύρθηκα από την ενεργό πολιτική. Από μία ενεργό πολιτική που είχε πλέον μία και μόνο πολιτική, το ναι. Την πώληση της δημόσια περιουσίας και την αποδοχή των περισσοτέρων αιτημάτων των δανειστών. Δεν μπορούσα να εφαρμόσω ή υποστηρίξω αυτή την πολιτική. Δεν υπήρχε χώρος, ούτε λόγος για μένα να είμαι μέσα στην πολιτική ζωή του τόπου. Δεν είχα κάτι να προσφέρω, ένα αγώνα που να βλέπω να έχει προοπτική νίκης. Είχαμε ηττηθεί κατά κράτος.

Βία – Η βία στην πολιτική, ο κανιβαλισμός, η ποδοσφαιροποίηση πολιτικών και πολιτών με έδιωξε από την ενεργό πολιτική. Η αδυναμία να γίνει δημόσιος διάλογος με βάση επιχειρήματα και απόψεις και η νίκη της κραυγής, της λάσπης, των ύβρεων απομακρύνει καθημερινά τους πολίτες από την ενεργό πολιτική. Η ευθύνη ανήκει τόσο στους πολιτικούς και δημοσιογράφους, όσο και σε αυτούς που δεν κλείνουν τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνά τους, που συνεχίζουν να διαβάζουν τις ιστοσελίδες τους, που συνεχίζουν να μειδιούν με αιχμηρά σχόλια ένθεν κακείθεν. Ανήκει δηλαδή σε όλους μας. Την θρέφουν όμως κόμματα και δημοσιογράφοι, γιατί τους απομακρύνει βολικά από την ουσία, την αλήθεια, την διαφάνεια και την πραγματική αλλαγή.

Οικογένεια - είχα δώσει ψυχή και σώμα στην προσπάθειά μου να κάνω ό,τι καλύτερο μπορούσα από την θέση μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν είπα όχι σε καμία ευκαιρία να βοηθήσω σκοπούς και προσπάθειες που ήταν υπέρ της ζωής, της ελευθερίας, των επόμενων γενεών. Ήμουν έτοιμος να συνεχίσω να το κάνω, αλλά είχε έρθει και η ώρα να κάνω οικογένεια. Αυτό σημαίνει διαθέσιμο χρόνο για τα παιδιά. Αυτός ο χρόνος εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε και μπορούσε μόνο να δημιουργηθεί μέσα από μια ριζική επανεκκίνηση. Όταν δεν εκλέχθηκα το 2014, ο κύβος ερρίφθη.

Για τους παραπάνω λόγους επέλεξα να φύγω από τη δημόσια ζωή και να μη συμμετέχω στα κοινά. Αποφάσισα, αντίθετα, να κάνω τις ιδέες μου πράξη. Να ζω στην ύπαιθρο, να καλλιεργώ την τροφή μου, να ζω έναν φυσικό τρόπο ζωής, με χαμηλό αποτύπωμα στο περιβάλλον και τις επόμενες γενιές και βέβαια να κάνω παιδιά και οικογένεια. Όλα αυτά τα έκανα με το ίδιο πάθος και την αποφασιστικότητα, με την οποία υπηρέτησα την κοινωνία μέσω της πολιτικής. Το ελαιόλαδό μας έχει πάρει έως σήμερα ένα διεθνές χρυσό βραβείο για τις υγειοπροστατευτικές του ιδιότητες το 2018 και δύο ασημένια το 2019.Τρεις λόγοι που είπα το ναι στο ΜέΡΑ25Μη βία – βασική αρχή του ΜέΡΑ25 είναι ότι δεν συμμετέχουμε σε κοκορομαχίες και στείρες αντιπαραθέσεις. Δεν τρέφουμε την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής. Αυτό με συγκίνησε και με έκανε να άρω μια θεμελιώδη επιφύλαξή μου απέναντι στην σημερινή πολιτική.

Κανένας μονόδρομος – με το ΜέΡΑ25 μπορώ να ελπίζω για μια αλλαγή πολιτικής στην κεντρική σκηνή της χώρας μας. Χωρίς ιδεολογικές κορώνες, ψευδαισθήσεις και επαναστατικές γυμναστικές που κάνουν την πολιτική αναξιόπιστη, το ΜέΡΑ25 προτείνει αυτό που είναι λογικά αναγκαίο και κοινωνικά προοδευτικό. Είναι ένα νέο κόμμα, με ενθουσιασμό και μεγάλη δυνατότητα ελευθερίας και συνδιαμόρφωσης θέσεων, με ένα δυνατό πράσινο πρόγραμμα. Αυτό με ενέπνευσε.

Δικαίωμα στην οικογένεια - Από το 2015 έως σήμερα δεν είμαι ο ίδιος άνθρωπος. Κάνοντας οικογένεια και με δύο παιδιά που γεννήθηκαν στο σπίτι, τα οποία είχαν και θα συνεχίσουν να έχουν δύο γονείς που δίνουν χρόνο να τα μεγαλώσουν, χωρίς να τους λείψει το παιχνίδι και η αγκαλιά, βίωσα πόσο θεμελιώδες είναι αυτό και πόσο δύσκολο γίνεται στις σημερινές συνθήκες εργασίας. Θέλω να κατοχυρωθεί η άδεια και στους δύο γονείς για το πρώτο χρόνο του παιδιού και το 4ωρο εργασίας με πλήρη μισθό για τον δεύτερο χρόνο. Για να έχουμε υγιεί παιδιά που δεν τους έλειψε η αγκαλιά και το παιχνίδι. Για να έχουμε ζευγάρια που δεν χρειάζεται να κάνουν τραυματικούς άθλους για μεγαλώσουν τα παιδιά τους σωστά. Για να μην μετακυλίεται το κόστος στους ηλικιωμένους παππούδες και τις γιαγιάδες που αντιμετωπίζουν ήδη αρκετά προβλήματα. Για μια προοπτική λύσης στο ασφαλιστικό και το δημογραφικό. Επίσης θέλω να προστατευτεί με θεσμικά εργαλεία το δικαίωμα της γυναίκας και του ζευγαριού στον μη βίαιο τοκετό, στο να γεννήσει όπως η ίδια το επιθυμεί και επιλέγει, απέναντι στον μονόδρομο της καισαρικής. Το δικαίωμα στην ελευθερία επιλογής εκπαίδευσης των παιδιών, απελευθερώνοντας και στην Ελλάδα τις επιλογές για τους γονείς όσον αφορά στα εναλλακτικά σχολεία. Και είναι ακριβώς για τα παιδιά που έχει προτεραιότητα το δικαίωμα στο περιβάλλον, την ειρήνη και τη δημοκρατία. Το δικαίωμα στην οικογένεια δεν είναι ένα όραμα που χωρίζει τους πολίτες αλλά τους αγγίζει όλους, ενώνει την κοινωνία, με εκφράζει και το λέει η ψυχή μου.

Το περιβάλλον, που πάλευα κάποτε να πείσω ότι είναι προτεραιότητα, πλέον έχει γίνει λόγω των δραματικών κλιματικών αλλαγών μέρος της βασικής πολιτικής συζήτησης, Η συστράτευσή μου στον αγώνα αυτό είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη και εκφράζεται μέσα από το δικαίωμα στον ελεύθερο χώρο, στο δάσος, στην καθαρή θάλασσα. Αυτό σημαίνει στοπ στην πώληση της δημόσια γης, στοπ στις εξορύξεις και μια νέα δασική πολιτική που προσαρμόζεται αντί να αγνοεί την κλιματική αλλαγή.

Κατεβαίνω στην Δυτική Αθήνα, τον πιο περιβαλλοντικά υποβαθμισμένο τόπο της Αθήνας, που υποφέρει από την τεράστια ανεξέλεγκτη χωματερή της γειτονικής Φυλής, που έχει το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο σε εγκατάλειψη στην Ευρώπη- το πάρκο Τρίτση, που βλέπει το αρχαιολογικό σύνολο της Ιεράς οδού να αποσυντίθεται μέρα με την ημέρα. Όπως και στο Ευρωκοινοβούλιο, θα δώσω φωνή, στη φωνή των πολιτών όλης της Ελλάδας στα θέματα περιβάλλοντος, οικογένειας και δικαιωμάτων. Θέλω τις ιδέες σας, θέλω την αποφασιστικότητά σας, ζητάω την στήριξή σας στο αγώνα αυτό, εφόσον τον νιώθετε και δικό σας.

κατηγορία: Τελευταία νέα

28/11/2015

Ελάτε να μιλήσουμε για την Κλιματική Αλλαγή, στο Ηράκλειο

Αύριο σε όλη την Ελλάδα βγαίνουμε στους δρόμους για το Κλίμα. Στέλνουμε το μήνυμα στους αρχηγούς κρατών ότι πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή, στην συνάντηση που ξεκινά στο Παρίσι. Όσοι είστε Ηράκλειο ελάτε να συζητήσουμε μαζί τι γίνεται στις κλιματικές διαπραγματεύσεις και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς τοπικά. Στη Λότζια, στις 11 το πρωί.

κατηγορία: Τελευταία νέα

14/07/2015

Το όχι το λέμε τώρα

 

Μας ζητάνε τώρα να πουλήσουμε τον τόπο αυτό. Μας ζητάνε να πουλήσουμε τις παραλίες, τα μνημεία, το νερό και τη γη μας. Σε αντάλλαγμα μας δίνουν δάνεια που δεν μας βγάζουν από την κρίση. Μας κρατάνε μόνιμα σε μια κρίση προκειμένου να μας αρμέγουν και να μην έχουμε επιλογή. Δεν είναι Ευρώπη αυτή η Ευρώπη. Δεν είναι η δικιά μου Ευρώπη. Δεν είναι η Ευρώπη των λαών.

 

κατηγορία: Τελευταία νέα

02/06/2015

Συνέντευξη στην Free Sunday για πετρέλαια, Σκουριές και την διέξοδο από την κρίση μέσω της στροφής προς το περιβάλλον

Συνέντευξη στην Free Sunday για πετρέλαια, Σκουριές και την διέξοδο από την κρίση μέσω της στροφής προς το περιβάλλον

κατηγορία: Συνεντεύξεις

04/05/2015

Ο Κρίτων Αρσένης είναι ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Συνέντευξη στο 3pointmagazine.gr για τις Σκουριές, τις εμπορικές συμφωνίες με Καναδά και ΗΠΑ και το ελεύθερο κάμπινγκ.

κατηγορία: Συνεντεύξεις

21/02/2015

Το μνημόνιο δεν σκίστηκε αλλά κάτι καθοριστικό άλλαξε

 

Το μνημόνιο δεν σκίστηκε αλλά κάτι καθοριστικό άλλαξε με τη χθεσινή απόφαση. α. Ο Σόιμπλε συμβιβάστηκε. Το παράλογο να φέρεται αλαζονικά η Γερμανία και παρ'όλ'αυτά να επικρατεί η άποψή της για τη διαχείριση της κρίσης ανατράπηκε. Η Γερμανία και κάθε χώρα πρέπει να συμβιβάζει τις θέσεις της με τους εταίρους και την κοινή λογική. Τρομερή στιγμή ήταν όταν σε μία σχεδόν ημέρα το 18-1 χωρών ενάντια της Ελλάδας έγινε περίπου 1-18 ενάντια της Γερμανίας. 

 

κατηγορία: Τελευταία νέα

10/02/2015

Ο συμβιβασμός με την ΕΕ θα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις;

Άρθρο στο hitandrun.gr  

Ως κοινωνία και κινήματα οφείλουμε να ανταποκριθούμε στα πάγια καλέσματα του Αλέξη Τσίπρα για ενεργή κοινωνία που θα απαιτεί και θα ελέγχει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αποτελούν βάλσαμο σε πολλές πληγές της κοινωνίας μας. Είναι σαφές ότι η προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ θα υλοποιηθεί. Διαφαίνεται όμως ότι τμήμα του έργου του θα συνεχιστεί.

κατηγορία: Ομιλίες - Άρθρα

09/02/2015

Γιατί δεν αποδέχθηκα την πρόταση να είμαι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές

Νιώθω την ευθύνη να εξηγήσω γιατί δεν αποδέχθηκα την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να είμαι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές. Το κάνω τώρα που κανείς δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει κακοπροαίρετα ενάντια στην εκλογική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ.

κατηγορία: Τελευταία νέα

09/02/2015

Γιατί δεν αποδέχθηκα να είμαι υποψήφιος σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές

Νιώθω την ευθύνη να εξηγήσω γιατί δεν αποδέχθηκα την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να είμαι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές. Το κάνω τώρα που κανείς δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει κακοπροαίρετα ενάντια στην εκλογική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω όσους εισηγήθηκαν και υποστήριξαν την πρόταση υποψηφιότητας μου. 

κατηγορία: Τελευταία νέα

09/02/2015

Γιατί δεν αποδέχθηκα να είμαι υποψήφιος σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές

Νιώθω την ευθύνη να εξηγήσω γιατί δεν αποδέχθηκα την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να είμαι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές. Το κάνω τώρα που κανείς δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει κακοπροαίρετα ενάντια στην εκλογική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω όσους εισηγήθηκαν και υποστήριξαν την πρόταση υποψηφιότητας μου. 

κατηγορία: Τελευταία νέα

12/01/2015

Γιατί στηρίζω ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές

Στις εκλογές αυτές στηρίζω ΣΥΡΙΖΑ, για να σταματήσει η αρπαγή της δημόσιας περιουσίας, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών και το πάρτυ των συμφερόντων. Στηρίζω ΣΥΡΙΖΑ για να αναστραφεί η διάλυση της περιβαλλοντικής και εργασιακής νομοθεσίας. 

κατηγορία: Τελευταία νέα

21/11/2014

Open House κρυμμένη πόλη

Για πρώτη φορά φέτος επισκέφθηκα το open house Θεσσαλονίκης. Μαγικό ταξίδι στην πολυπολιτισμική ιστορία της πόλης. Από το Γενί Τζαμί των εξισλαμισμένων εβραίων, στη Βίλλα Μπιάνκα, που ανήκε σε μια ιταλοεβραϊκή οικογένεια, η κόρη της οποίας κλέφτηκε με έλληνα αξιωματικό και από εκεί στο «Κοπερτί», το σπίτι που έχτισε το 1910 τούρκος αξιωματικός αλλά δεν πρόλαβε να το χαρεί αφού η πόλη έγινε 2 χρόνια μετά ελληνική. Το ίδιο σπίτι φιλοξένησε και το Ρουμάνικο σχολείο.

κατηγορία: Τελευταία νέα

20/11/2014

Open House κρυμμένη πόλη

Άρθρο στο περιοδικό Παράλλαξη, Θεσσαλονίκης

κατηγορία: Ομιλίες - Άρθρα

20/11/2014

Open House κρυμμένη πόλη

Άρθρο στο περιοδικό Παράλλαξη, Θεσσαλονίκη

 

Θεσσαλονίκη: μια πόλη με πολυπολιτισμικό παρελθόν. Με την εκδήλωση open house πριν λίγες ημέρες, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια άνοιξαν στο κοινό και το παρελθόν αυτό βγήκε στην επιφάνεια, έγινε ξανά βίωμα κατοίκων και επισκεπτών. Το ερώτημα που γεννιέται είναι γιατί δεν είναι καθημερινά προσβάσιμη αυτή η πόλη στους επισκέπτες της. Τι λείπει; Ένα κομμάτι της είναι κρυμμένο πίσω από απαγορεύσεις και κλειδωμένα συρτάρια.

κατηγορία: Τελευταία νέα

20/11/2014

Open House κρυμμένη πόλη

Άρθρο στο περιοδικό Παράλλαξη, Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: μια πόλη με πολυπολιτισμικό παρελθόν. Με την εκδήλωση open house πριν λίγες ημέρες, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια άνοιξαν στο κοινό και το παρελθόν αυτό βγήκε στην επιφάνεια, έγινε ξανά βίωμα κατοίκων και επισκεπτών. Το ερώτημα που γεννιέται είναι γιατί δεν είναι καθημερινά προσβάσιμη αυτή η πόλη στους επισκέπτες της. Τι λείπει; Ένα κομμάτι της είναι κρυμμένο πίσω από απαγορεύσεις και κλειδωμένα συρτάρια.

κατηγορία: Ομιλίες - Άρθρα

20/11/2014

Open House κρυμμένη πόλη

Άρθρο στο περιοδικό Παράλλαξη, Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: μια πόλη με πολυπολιτισμικό παρελθόν. Με την εκδήλωση open house πριν λίγες ημέρες, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια άνοιξαν στο κοινό και το παρελθόν αυτό βγήκε στην επιφάνεια, έγινε ξανά βίωμα κατοίκων και επισκεπτών. Το ερώτημα που γεννιέται είναι γιατί δεν είναι καθημερινά προσβάσιμη αυτή η πόλη στους επισκέπτες της. Τι λείπει; Ένα κομμάτι της είναι κρυμμένο πίσω από απαγορεύσεις και κλειδωμένα συρτάρια.

κατηγορία: Τελευταία νέα

09/11/2014

Εξοικονομώ κατά των οίκων

Αρθρο στο περιοδικό ΟΙΚΟΤΡΙΒΕΣ της εφημερίδας ΑΥΓΗ

Όταν ο υπουργός περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής κ. Μανιάτης ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης αν θα ψηφίσει η Ελλάδα υπέρ των υποχρεωτικών ευρωπαϊκών στόχων για την ενεργειακή εξοικονόμηση είπε με έμφαση πως ναι. Μετά την πρόσφατη ψηφοφορία αποκαλύφθηκε ότι η Ελλάδα τους καταψήφισε. με την ψήφο της Ελλάδας οι στόχοι δεν πέρασαν. Γιατί ο κ. Μανιάτης είπε ψέματα; Γιατί η ψήφος αυτή της κυβέρνησης ήταν επιζήμια για την πραγματική ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά;

κατηγορία: Ομιλίες - Άρθρα

06/11/2014

Διαίρει και διέλυε τα αρχαία της Βενιζέλου

Άρθρο στην Παράλλαξη, Θεσσαλονίκης

Με ανησυχεί η διαφαινόμενη συναίνεση του Δήμου Θεσσαλονίκης στην «απόσπαση και την επανατοποθέτηση των αρχαίων της Βενιζέλου»; Η απόσπαση των αρχαίων της Βενιζέλου σε αυτή τη φάση του έργου κρύβει μια πιθανή παγίδα για την πόλη. Η ανασκαφή στην Βενιζέλου δεν έχει τελειώσει. Αυτό που ανασκάφθηκε είναι η περιοχή πάνω από τον υπόγειο σταθμό του μετρό – τις αποβάθρες όπου οι πολίτες θα περιμένουμε το συρμό. Εκκρεμεί όμως η ανασκαφή της εισόδου – εκεί όπου θα μπαίνουμε στο σταθμό, θα βγάζουμε τα εισιτήρια κτλ.

κατηγορία: Ομιλίες - Άρθρα