GR | EN
24/10/2010

Ο ΟΗΕ είναι η θετική κληρονομιά του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου


Δηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ – 24 Οκτωβρίου 2010

«Η ύπαρξη του ΟΗΕ είναι παράγοντας ελπίδας για την απαραίτητη επίτευξη και υλοποίηση της παγκόσμιας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, την αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας και της απώλειας βιοποικιλότητας. Ο ΟΗΕ είναι η θετική κληρονομιά του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου», τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του ΟΗΕ, παρά το σκεπτικισμό και τις επιφυλάξεις που εκφράζονται τελευταία, λόγω της απογοητευτικής πορείας των διαπραγματεύσεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Κρίτωνα Αρσένη;

«Σήμερα, οι πλέον κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το περιβάλλον διεξάγονται κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ. Οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από συλλογική, αποφασιστική, παγκόσμια δράση.

Αυτή τη στιγμή διεξάγεται στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας η παγκόσμια Σύνοδος για τη Βιοποικιλότητα και δυστυχώς για μια ακόμα φορά οι διαπραγματεύσεις απειλούνται με κατάρρευση, αν δεν υπάρξει συμφωνία για το σημαντικότερο διακύβευμα της διάσκεψης, που είναι το Πρωτόκολλο για την Πρόσβαση και τον Επιμερισμό των Ωφελειών από τους γενετικούς πόρους. Οι πλούσιες σε βιοποικιλότητα αναπτυσσόμενες χώρες διεκδικούνε το αυτονόητο, μια δίκαιη συμφωνία για το μοίρασμα με τις τοπικές κοινωνίες των ωφελειών από την εμπορία των προϊόντων που έχουν βασιστεί στη γνώση των τοπικών κοινωνιών και τη βιοποικιλότητα των τόπων τους. Η διαμάχη ανάμεσα στα φτωχά και πλούσια κράτη μοιάζει με αυτή της Κοπεγχάγης. Τα πλούσια κράτη αναπτύχθηκαν εξαντλώντας το φυσικό και βιολογικό τους κεφάλαιο. Τώρα η πιο πλούσια βιοποικιλότητα έχει απομείνει στα αναπτυσσόμενα κράτη και τα οφέλη της διεκδικούνται ληστρικά από τα αναπτυγμένα κράτη. Όπως και με τις διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή, η χρηματοδότηση αποτελεί επίσης ένα κεντρικό θέμα.

Σε ένα περίπου μήνα θα ξεκινήσει στο Κανκούν του Μεξικού η Διακυβερνητική Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Οι διαπραγματεύσεις στα περισσότερα θέματα έχουν παραλύσει λόγω της έλλειψης παγκόσμιας βούλησης και κυρίως εξαιτίας της άρνησης των ΗΠΑ και τις Κίνας να δεσμευτούν σε στόχους μείωσης των εκπομπών τους. Η Κίνα μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις θέλοντας να κερδίσει χρόνο, αφού από την άλλη πλευρά δίνει έναν αγώνα δρόμου στην ανάπτυξη «πράσινων» τεχνολογιών, παίρνοντας μέτρα, κάνοντας τις απαραίτητες ρυθμίσεις, ετοιμάζοντας πενταετή σχέδια για το πώς ακριβώς θα αλλάξει τη βιομηχανία της, διεκδικώντας μια τεράστια αγορά, αυτή της καθαρής ενέργειας, ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι ΗΠΑ αντιδρούν λόγω της κυριαρχίας στην κοινή γνώμη των επιχειρημάτων των εταιριών πετρελαίου και άνθρακα. Μετά την αποτυχία της Κοπεγχάγης, το Κανκούν ίσως είναι ένα δύσκολο αλλά σημαντικό στοίχημα για τον ΟΗΕ και τον πλανήτη, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια κλιματική συμφωνία να μην καταρρεύσουν οριστικά.

Παρόλα τα αδιέξοδα όμως δε θα πρέπει να επιτρέψουμε να δοθεί ο ρόλος του αποδιοπομπαίου τράγου στον ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ είναι η θετική κληρονομιά του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Δημιουργήθηκε προκειμένου να μην ξαναζήσουμε τέτοιους πολέμους, αλλά να λύνουμε τα παγκόσμια προβλήματα μέσα από συζήτηση. Σε καιρό ειρήνης δύσκολα επιτυγχάνεται η απαραίτητη συναίνεση για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου διαπραγματεύσεων, που θα μπορούσε να είναι πιο αποδεκτό και αποτελεσματικό, για τη συζήτηση και εύρεση λύσης για τα παγκόσμια προβλήματα, από όλες τις χώρες μαζί.»