σε , ,

Άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω πανδημίας. Ευθύνη της κυβέρνησης ό,τι κι αν συμβεί από εδώ και πέρα

Αθήνα, 10 Απριλίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω πανδημίας. Ευθύνη της κυβέρνησης ό,τι κι αν συμβεί από εδώ και πέρα»
Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην αποσυμφόρηση των φυλακών και στη λήψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια όλων των κρατουμένων, σημειώνει σε ερώτηση του προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, ο Βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.

Ενδελεχής αναφορά έγινε από την πλευρά του στις δεκάδες σχετικές επιστολές που έχουν κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση από επιστημονικούς συλλόγους και θεσμικούς φορείς, εγχώριους και ευρωπαϊκούς. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην πρόταση νομοσχεδίου με τίτλο «Σχέδιο Διάταξης Νόμου για την Προστασία των κρατουμένων από την πανδημία» που έχει καταθέσει εδώ και 10 ημέρες η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων. «Όταν το κορυφαίο επιστημονικό σωματείο της χώρας για το ζήτημα επιμένει στην αναγκαιότητα για άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών, με συγκεκριμένες προτάσεις, και συνεπικουρείται με αντίστοιχες προτάσεις από φορείς όπως η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Συνήγορος του Πολίτη, αλλά και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε η άρνηση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα προτεινόμενα μέτρα συνιστά εγκληματική πολιτική σε βάρος της ζωής, της υγείας, και της ασφάλειας των κρατούμενων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων». Ανάλογα μέτρα άλλωστε έχουν ήδη ληφθεί ή προγραμματιστεί σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Μ. Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Υπό το βάρος του πρόσφατου θανάτου κρατούμενης στη Θήβα, ο Βουλευτής τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουν οι χρόνια άθλιες συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές και να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος. «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τις 6 Απριλίου, για τον κίνδυνο να έχουμε θανατηφόρα κρούσματα του ιού στις φυλακές, λόγω μεγάλου πληθυσμού που ανήκει στις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες»». δήλωσε ο Βουλευτής. «Παρόλα αυτά, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Νικολάου, σε απάντησή της στις 9 Απριλίου, υπερασπιζόταν τη θωράκιση των φυλακών απέναντι στην πανδημία. Την ίδια ακριβώς μέρα, μία 42χρονη κρατούμενη στις φυλακές Ελαιώνα της Θήβας, πέθανε μόνη της και αβοήθητη μέσα στο κελί της, με έντονα συμπτώματα πυρετού, βήχα και δύσπνοιας, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι συγκρατούμενες της.  Για τον  θάνατο αυτό, η ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κάνει λόγο για «παθολογικά αίτια» που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Κι εμείς αναρωτιόμαστε, προς τι η βιασύνη να προλάβει το Υπουργείο την ιατροδικαστική έκθεση; Και η δήλωση για «παθολογικά αίτια», λες και ο θάνατος από COVID-19 συνιστά κάτι άλλο, φαίνεται σαν να θέλει αποκρύψει την πραγματικότητα, πως εδώ μιλάμε για «εγκληματική αμέλεια» από πλευράς κυβέρνησης και Υπουργείων. Γιατί οι ζωές και η υγεία των κρατουμένων είναι δύο φορές ευθύνη σας, κ.κ. Υπουργοί. Οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες είναι άνθρωποι που στερούνται εναλλακτικής πέραν της κρατικής προστασίας.»

Διαβάστε την ερώτηση.