σε ,

Έγκλημα στον Κόλπο του Μεξικού

Σοκάρεται κάνεις αν σκεφτεί ότι με μια επιπλέον επένδυση 500.000 δολαρίων, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε μία περιβαλλοντική καταστροφή που τείνει να μετατραπεί σε μια από τις μεγαλύτερες της ανθρωπότητας. Θα μπορούσαμε να αποφύγουμε μία καταστροφή που συμβαίνει εν μέσω της περιόδου αναπαραγωγής και ωοτοκίας για εκατοντάδες είδη στην περιοχή και απειλεί άμεσα μερικά πολύ σημαντικά είδη που βρίσκονται υπό εξαφάνιση, όπως ο ερυθρός τόνος ή ο καφέ πελεκάνος, που μόλις το 2009 βγήκε από τη λίστα με τα απειλούμενα είδη.

Πέντε από τα επτά είδη θαλάσσιας χελώνας παγκοσμίως ζουν και αναπαράγονται στον Κόλπο του Μεξικού. Θαλάσσια είδη, όπως καρχαρίες, φάλαινες και δελφίνια απειλούνται επίσης άμεσα από την πετρελαιοκηλίδα. Μοιραία και ο άνθρωπος πλήττεται. Η τοπική κοινωνία που ακόμη μετράει τις πληγές της από τον τυφώνα Κατρίνα, απειλείται με νέες ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Το ίδιο το ατύχημα ήδη στοίχισε τη ζωή 11 ανθρώπων.

Η λίστα όμως με τα καθημερινά ή στιγμιαία ατυχήματα είναι μακρά. Στην περίπτωση της προσάραξης του τάνκερ Exxon Valdez στην Αλάσκα, 10 χρόνια μετά από το ατύχημα, μόνο δύο είδη άγριας ζωής θεωρήθηκε ότι είχαν συνέλθει από τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι πέθαναν 300.000 έως 675.000 θαλασσοπούλια.

Στον γειτονικό των ΗΠΑ Καναδά, η εξόρυξη πετρελαίου από πετρελαιοφόρα άμμο οδηγεί σε καταπάτηση των δικαιωμάτων των ιθαγενών, καταστροφή των υδάτινων αποθεμάτων και της βιοποικιλότητας καθώς και κρίσιμων αποθηκών άνθρακα του πλανήτη, του δάσους Boreal. Στο Δέλτα του Νίγηρα, οδηγεί στην υποβάθμιση της ανθρώπινης αξίας από την ακραία περιβαλλοντική καταστροφή και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πολλές οι διαπιστώσεις και ένα το συμπέρασμα. Η ταχύτατη απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, όχι μόνο θα μας σώσει από την Κλιματική Αλλαγή, αλλά θα κλείσει τα Γκουαντάναμο του Μαύρου Χρυσού.