σε , , , ,

Έχετε ηθική και νομική ευθύνη να ζητήσετε αποζημιώσεις υπέρ Δημοσίου από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και όχι να επαναδιαπραγματεύεσθε μαζί της

Αθήνα, 24 Μαΐου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κ.Αρσένης: “Έχετε ηθική και νομική ευθύνη να ζητήσετε αποζημιώσεις υπέρ Δημοσίου από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και όχι να επαναδιαπραγματεύεσθε μαζί της”

  • Η απόφαση (223/2020) του ΣτΕ για ματαίωση της κατασκευής του εργοστασίου μεταλλουργίας στις Σκουριές ακυρώνει την αρχική συμφωνία (2004)
  • Tο Δημόσιο δικαιούται να καταγγείλει τη σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός και να απαιτήσει αποζημιώσεις
  • Προκύπτει ποινική ευθύνη από την επιλογή της κυβέρνησης να επανα-διαπραγματεύεται με την εταιρεία

Οι ευεργετικές για το Ελληνικό Δημόσιο συνέπειες, μετά από την απόφαση του ΣτΕ που επιλέγει να αφήσει αναξιοποίητη η κυβέρνηση, ήταν το θέμα Επίκαιρης Ερώτησης του Κρίτωνα Αρσένη προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σκωπτικά αναφέρθηκε, στην αρχή, ο Κ.Αρσένης στην απουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος: «Μακάρι να ήταν εδώ ο κ. Χατζηδάκης, διότι είναι ένα ύψιστο πολιτικό ζήτημα, το οποίο ξέρω ότι χειρίζεται προσωπικά» σχολίασε, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που επέλεξε να συνεχίσει ο υπουργός με την εταιρεία επί συγκεκριμένων σημείων.

«Με την απόφαση του ΣτΕ, έχει καταρρεύσει ο δικαιοπρακτικός πυρήνας της σύμβασης» τόνισε ο Κ.Αρσένης, αφού η ματαίωση της κατασκευής του εργοστασίου από το οποίο θα προέκυπτε καθαρό πολύτιμο μέταλλο (και όφελος για την Ελλάδα), συνεπάγεται αδυναμία αξιοποίησης του εθνικού ορυκτού πλούτου.

«Η απόφαση του ΣτΕ κατοχυρώνει ως νόμιμη την άρνηση της Δημόσιας Διοίκησης για την κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας και επικυρώνει ότι είναι ανέφικτη και περιβαλλοντικά επιζήμια η διαδικασία που είχε εγκριθεί από τον πρόεδρο της Ελληνικός Χρυσός για την περιβαλλοντική αδειοδότηση» είπε.

Και συνέχισε: «Για να μην προκύψει περαιτέρω ζημία για το Δημόσιο, πρέπει να ζητήσει αποζημιώσεις από την εταιρεία, που έχει λάβει τόσα δωρεάν και δεν έχει κάνει ούτε τα στοιχειώδη για να προστατέψει το περιβάλλον».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, απάντησε ότι «η απόφαση του ΣτΕ θέτει διάφορα θέματα -νομικά, οικονομικά, τεχνικά- που εξετάζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος. Επομένως, αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να δώσουμε οριστική απάντηση».

Και πρόσθεσε ο Γ.Θωμάς καταδεικνύοντας την πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης να υπερκεράσει την απόφαση του ΣτΕ: «Όσον αφορά στις αποζημιώσεις για την καθυστέρηση υλοποίησης των δικαιοπρακτικών δεσμεύσεων της εταιρείας (μεταξύ αυτών η κατασκευή του εργοστασίου), δεν προβλέπεται στη σύμβαση ότι η καθυστέρηση υλοποίησης συμβατικών υποχρεώσεων μπορεί να θεμελιώσει αξίωση αποζημίωσης του Ελληνικού Δημοσίου».

Ο Κ.Αρσένης θύμισε ότι η Ελληνικός Χρυσός ζητά 1,5 εκατ. ευρώ αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο: «Η Ελληνικός Χρυσός ζητά 1,5 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο και θέλετε να πείτε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα ζητήσει δραχμή για τη ζημιά που έχει γίνει στο περιβάλλον, και όχι μόνον, από την καταστροφική επένδυση και ενώ έχει καταρρεύσει η σύμβαση;»

Και κατέληξε: «Εάν δεν προβείτε στη διαδικασία της αποζημίωσης, προκύπτουν ποινικές ευθύνες για την κυβέρνησή σας».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης: