σε ,

Έχετε πάει ποτέ στη Φυλή κύριε υπουργέ; Εκεί που γίνεται διασπάθιση δημοσίου χρήματος;

Το σκάνδαλο του ΕΜΑΚ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης) στο ΧΥΤΑ Φυλής έφερε στην επικαιρότητα ο Κρίτων Αρσένης, βουλευτής ΜέΡΑ25 Δυτικής Αθήνας, με ερώτησή του στη Βουλή. Απευθυνόμενος στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από πολύωρη επίσκεψή του στον ΧΥΤΑ Φυλής, ο Κ.Αρσένης έθεσε τη διαχειριστική και την οικονομική διάσταση του προβλήματος.

Όπως επισήμανε, για την εγκατάσταση ΕΜΑΚ έχουν δαπανηθεί σε διάστημα 10 ετών, οπότε λειτουργεί, 300.000.000 ευρώ, χωρίς να έχει ποτέ γίνει μια πλήρης οικονομικοτεχνική μελέτη. Την ίδια στιγμή, «επισήμως» το ΕΜΑΚ μετατρέπεται σε «πράσινο εργοστάσιο» και σχεδιάζεται νέα επένδυση 130.000.000 ευρώ, χωρίς να έχει προηγηθεί οικονομική αξιολόγηση της αρχικής επένδυσης.

Ολα αυτά γίνονται στο όνομα της ελάχιστης ανακύκλωσης, της οποίας επιπλέον τα προϊόντα δεν αξιοποιούνται καν (!), αλλά επιστρέφουν στη χωματερή του ΧΥΤΑ. Όπως επισήμανε ο Κ.Αρσένης, στο πλαίσιο επίκαιρη ερώτήσης του την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, από τους 1.737.000 τόνους που κατά μέσο όρο εισέρχονται στον ΧΥΤΑ (ακριβή στοιχεία για το έτος 2018), οι 1.420.000 τόνοι οδηγούνται απευθείας στον ΧΥΤΑ και 317.000 τόνοι οδηγούνται στο ΕΜΑΚ. Εκεί ανακτώνται μηχανικά περίπου 50.000 τόνοι (RDF – SRF) και κακής ποιότητας κομπόστ (CLO). Και τα μεν και τα δε, μετά την ανάκτηση οδηγούνται στη χωματερή.

«Έχουμε χρυσοπληρώσει ένα ΕΜΑΚ για το οποίο σχεδιάζετε να διαθέσετε άλλα 130 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει γίνει καμία αξιολόγηση. Και τι κάνει το εργοστάσιο αυτό; Παράγεται οργανικό CLO, το οποίο ρίχνεται ξανά στη χωματερή. Παράγεται RDF, το οποίο επίσης ρίχνεται στη χωματερή. Για ποιον λόγο τότε λειτουργεί το ακριβό αυτό εργοστάσιο και παράγονται αυτά τα προϊόντα; Πείτε μου ένα επιχείρημα, που να στέκει, για τη 10χρονη λειτουργία ενός εργοστασίου που δεν εκπληρώνει ό,τι προσδιορίζεται από την ονομασία του, του οποίου η κατασκευή και λειτουργία έχει κοστίζει μέχρι στιγμής 300 εκατ. ευρώ και στο οποίο θα επενδυθούν για «εκσυγχρονισμό» άλλα 130 εκατ. ευρώ. Εάν δεν είναι αυτό διασπάθιση δημοσίου χρήματος, τι είναι;»

Και συνέχισε ο Κ.Αρσένης, απευθυνόμενος στον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δ. Οικονόμου: «Εχετε πάει ποτέ στον ΧΥΤΑ Φυλής; Έχετε δει από κοντά τη διαχείριση του ΕΜΑΚ;»

«Η απουσία του εργοστασίου θα οδηγούσε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τη σημερινή. Τι θέλετε; Να το κλείσουμε; Πιστεύετε ότι θα ήταν καλύτερα να πήγαιναν κατευθείαν στη Φυλή; Η Φυλή είναι το συνολικό προϊόν της ελληνικής κοινωνίας, που η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να διαχερισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» απάντησε ο Δ. Οικονόμου

«Μιλάμε για τον μεγαλύτερο ΧΥΤΑ της Ευρώπης», απάντησε ο Κ.Αρσένης, «στον οποίον ταυτόχρονα γίνεται και η μεγαλύτερη κακοδιαχείριση της Ευρώπης! Οι δυο – τρεις εργολάβοι που υπάρχουν στη χώρα είναι οι μόνοι ωφελημένοι. Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας, το Περιβάλλον, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι οι ζημιωμένοι».