σε ,

Ήρθε η ώρα για ένα ευρωπαϊκό μορατόριουμ σε πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου

Την ανάγκη θέσπισης ευρωπαϊκού μορατόριουμ σε πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, εκπροσωπώντας τους Σοσιαλιστές στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόληψη αντίστοιχων καταστροφών, με αυτή του Κόλπου του Μεξικού, στην Ευρώπη. Με την πρόταση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ συντάχθηκε στην Ολομέλεια και η εκπρόσωπος της Ομάδας των Φιλελεύθερων, Γαλλίδα ευρωβουλευτής, Κορίν Λεπάζ. Εκ μέρους της Επιτροπής, παρών στη συζήτηση ήταν ο Επίτροπος Ενέργειας, Γκύντερ Έτινγκερ, ο οποίος πρότεινε ενίσχυση των μέτρων πρόληψης.

Επιπλέον, με σημερινή γραπτή ερώτησή του προς την Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ έθεσε ξανά τόσο το ζήτημα του ευρωπαϊκού μορατόριουμ στην υπεράκτια άντληση πετρελαίου ιδιαίτερα στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας όσο και της αναθεώρησης της Οδηγίας 94/9 ώστε να τεθούν αυστηρότερα επίπεδα ασφαλείας σχετικά με τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου και τη λειτουργία τους.

Μετά το πέρας της συζήτησης στην Ολομέλεια ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:
«Το πρόσφατο ατύχημα στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού απειλεί με μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές. Ακόμη και μετά από ένα μήνα, δεν έχει καταστεί δυνατή η διακοπή της διαρροής. Κάθε μέρα που περνάει χιλιάδες τόνοι πετρελαίου διαρρέουν μέσα στη θάλασσα απειλώντας πέντε από τα εφτά είδη θαλάσσιας χελώνας παγκοσμίως, θαλάσσια είδη όπως καρχαρίες, φάλαινες και δελφίνια, σπάνια είδη πουλιών και όλη τη θαλάσσια ζωή σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη. Ανυπολόγιστες είναι και οι απειλούμενες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Η συγκεκριμένη εξέδρα άντλησης πετρελαίου ήταν κατασκευασμένη μόλις το 2001. Στα ευρωπαϊκά ύδατα υπάρχουν πολλές εκατοντάδες εξέδρες παλαιότερης τεχνολογίας, ενώ κάθε χρόνο κατασκευάζονται καινούργιες. Το 1981 το Αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε μορατόριουμ με το οποίο επέβαλε απαγόρευση στις θαλάσσιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου στο 85% περίπου των παράκτιων υδάτων της χώρας. Μετά από το ατύχημα η κυβέρνηση Ομπάμα επιβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει νέες υπεράκτιες εξορύξεις κατά τη διάρκεια της θητείας της. Ήρθε η ώρα να δράσουμε και στην ΕΕ. Έχει φτάσει η ώρα για ένα ευρωπαϊκό μορατόριουμ που θα απαγορεύει τις νέες θαλάσσιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου στα ευρωπαϊκά ύδατα, αντίστοιχο με αυτό που ψήφισε το αμερικανικό κογκρέσο το 1981. Παράλληλα θα πρέπει να αναθεωρηθούν ριζικά οι όροι ασφαλείας στις υφιστάμενες εξέδρες. Επιβάλλεται να δράσουμε άμεσα πριν να είναι πολύ αργά, προτού ένα “προαναγγελθέν” έγκλημα, σαν αυτό που συνέβη στον κόλπο του Μεξικού, απειλήσει τις ευρωπαϊκές θάλασσες».