σε , ,

Ήρθε η ώρα να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση των χρηματοπιστωτικών εταιριών που κερδοσκοπούν σε βάρος χωρών και φτωχών συνανθρώπων μας

Στρασβούργο, 19 Οκτωβρίου 2010

 

Ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων

Να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση των χρηματοπιστωτικών εταιριών, που κερδοσκοπούν εκτοξεύοντας τις τιμές βασικών τροφίμων και οδηγούν σε εξαθλίωση εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, ζήτησε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2008, παρότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών κορυφώθηκε, είχαμε τη μεγαλύτερη επισιτιστική κρίση που οδήγησε σε πείνα τεράστιους πληθυσμούς κυρίως στην Αφρική εξαιτίας των κερδοσκοπικών παιχνιδιών των χρηματοπιστωτικών εταιρειών με τις τιμές των δημητριακών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Κρίτωνα Αρσένη στην ολομέλεια:

«Το 2008 είχαμε την μεγαλύτερη επισιτιστική κρίση, οι τιμές των δημητριακών εκτοξεύτηκαν οδηγώντας σε πείνα τεράστιους πληθυσμούς κυρίως στην Αφρική. Την ίδια χρονιά είχαμε την μεγαλύτερη παραγωγή δημητριακών. Για αυτό το παράδοξο κατηγορήθηκαν τα βιοκαύσιμα. Τελικά αποδείχθηκε ότι υπεύθυνες ήταν οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες που μετά τα παιχνίδια στο NASDAQ και τις φούσκες στην κτηματομεσιτική αγορά, στράφηκαν προς τα χρέη των κρατών και προς τις τιμές των βασικών τροφίμων για να κερδοσκοπήσουν. Αυτά τα παιχνίδια οδηγούν σε εξαθλίωση εκατομμύρια συμπολίτες μας στον κόσμο. Δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε την ανεξέλεγκτη δράση αυτών των εταιρειών και απαιτείται σήμερα να μπει ένα σαφές πλαίσιο λειτουργίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο αυτών των εταιρειών».