σε ,

Ανάσα ζωής για τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές διαπραγματεύσεις δίνει η συμφωνία για τη βιοποικιλότητα στη Ναγκόγια

Βρυξέλλες, 31 Οκτωβρίου 2010

Δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της 10ης Διάσκεψης των Μερών της Συνθήκης για τη Βιολογική Ποικιλότητα

«Ανάσα ζωής στις παγκόσμιες περιβαλλοντικές διαπραγματεύσεις έδωσε η νέα συμφωνία για τη βιοποικιλότητα», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης. Προσέθεσε πως «Αν και οι στόχοι υπολείπονται από αυτά που οι επιστήμονες ορίζουν ότι χρειάζεται να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την ραγδαία απώλεια βιοποικιλότητας, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα μπροστά για την ανθρωπότητα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Κρίτων Αρσένη:

«Η παγκόσμια συμφωνία στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας για την προστασία της Βιοποικιλότητας αναζωπυρώνει τις ελπίδες για αντιμετώπιση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών απειλών. Αντιστρέφει σε μεγάλο βαθμό το κλίμα απαισιοδοξίας που είχε κυριαρχήσει μετά την αποτυχία κατάληξης σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, στη Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης, πριν από 11 μήνες.

Στη Ναγκόγια, όπως και στην Κοπεγχάγη, ξεκινήσαμε με αγεφύρωτες διαφορές και ο κίνδυνος κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων ήταν μεγάλος μέχρι την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, αργά το βράδυ της τελευταίας ημέρας της συνδιάσκεψης επετεύχθη παγκόσμια συμφωνία για την προστασία του 17% των παγκόσμιων χερσαίων οικοτόπων και του 10% των ωκεανών. Αν και τα επιστημονικά δεδομένα υπαγορεύουν την προστασία του 25% των χερσαίων περιοχών και του 15% των ωκεανών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δραματική απώλεια της βιοποικιλότητας, οι στόχοι που συμφωνήθηκαν στη Ναγκόγια, εφόσον γίνουν σεβαστοί, θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της προστασίας της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.

Την ίδια στιγμή υπογράφηκε μετά από διαπραγματεύσεις 18 ετών το Πρωτόκολλο για την Πρόσβαση και Κατανομή των Ωφελειών Γενετικών Πόρων, που καλείται να αντιμετωπίσει την παγκόσμια βιοπειρατεία και αφορά άμεσα και την Ελλάδα. Το Πρωτόκολλο προβλέπει την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των τοπικών κοινωνιών να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν τη χρήση τοπικών ειδών φυτών και ζώων από εταιρίες, και όταν οι τελευταίες προβαίνουν σε εμπορική αξιοποίηση τους, να υποχρεώνονται να μοιράζονται τα έσοδα με τις τοπικές κοινωνίες.

Προβληματίζει ωστόσο όλους μας η στάση της ΕΕ, που μέχρι την τελευταία στιγμή απαίτησε να μειωθεί το εύρος και η σαφήνεια του πρωτοκόλλου και κατάφερε τελικά η ισχύς του να μην είναι αναδρομική, δίνοντας άφεση αμαρτιών στην έως σήμερα βιοπειρατεία. Η στάση της ΕΕ γίνεται ακόμη πιο απογοητευτική, όταν λάβει κανείς υπόψη πως η πιθανή μη υπογραφή του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου αναμένονταν να οδηγήσει σε κατάρρευση των συνομιλιών.

Η επιτυχία στη Ναγκόγια ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στο Κανκούν του Μεξικού. Θα πάμε εκεί αποφασισμένοι να αντιπαλέυσουμε τα συμφέροντα που κρατούν σε ομηρεία το μέλλον της ανθρωπότητας.»

Σημειώνεται ότι μέσα από τροπολογίες του Κρίτωνα Αρσένη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει να αλλάξει ριζικά η στάση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις του Πρωτοκόλλου για την Πρόσβαση και Κατανομή των Ωφελειών Γενετικών Πόρων, δεχόμενη το αρχικό, σαφές και πλήρες κείμενο.