σε ,

Ανέλπιστη θετική ανατροπή στις διαπραγματεύσεις για την Κλιματική Αλλαγή

Κανκούν, 11 Δεκεμβρίου 2010

Η ανθρωπότητα άφησε πίσω της την αποτυχία της Κοπεγχάγης και επέστρεψε στο δρόμο της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο Κανκούν. Ο Κρίτων Αρσένης συμμετείχε στην επίσημη αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις του Κανκούν, που κατέληξαν σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσομένων χωρών, τη δημιουργία πλαισίου υποστήριξης της προσαρμογής τους στην Κλιματική Αλλαγή, τη μεταφορά τεχνολογίας και την ανάσχεση της παγκόσμιας αποδάσωσης. Με την απόφαση διαφώνησε μόνο η αντιπροσωπεία της Βολιβίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο δηλώσεων του Κρίτωνα Αρσένη:

“Χάρη στη μεξικανική προεδρία, το κλίμα εμπιστοσύνης που είχε καταρρεύσει στην Κοπεγχάγη επανήλθε πανηγυρικά στο Κανκούν. Από την πρώτη εβδομάδα, θέματα που βρίσκονταν χρόνια σε αδιέξοδο άρχισαν να λύνονται.

Τα κείμενα διαπραγμάτευσης που κατέθεσε η μεξικανική προεδρία αποτέλεσαν κοινά αποδεκτή βάση συζήτησης. Οι μεξικανοί απέφυγαν τα λάθη της δανέζικης προεδρίας, που έβλεπε την απόφαση στην Κοπεγχάγη σαν μια υπόθεση των ισχυρών κρατών του πλανήτη που διαπραγματευόταν κεκλεισμένων θυρών. Το Μεξικό εφάρμοσε ένα ανοικτό σύστημα διαπραγματεύσεων, με διαφάνεια και συμμετοχή όλων.

Αυτό έχει και το κόστος του. Ο ελάχιστος κοινός παρανομαστής, οι λύσεις στις οποίες συμφωνούν ταυτόχρονα όλες οι χώρες, δεν αρκούν για να αποτρέψουμε την Κλιματική Αλλαγή. Τα κείμενα συμφωνίας έγιναν ακόμη πιο διάτρητα με ελαστικούς ορισμούς και είναι ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Ωστόσο, αυτό είναι λιγότερο σημαντικό από το να μην προχωρούσαν οι διαπραγματεύσεις. Πολλοί οραματιστήκαμε τη συνολική αλλαγή του κόσμου μας μέσα από αυτή την κλιματική συμφωνία. Οι χώρες προχωρούν με πιο δειλά βήματα. Όμως το σημαντικό είναι πως όλες οι χώρες συνειδητοποιούν πλέον ότι όλοι μαζί πρέπει να δράσουμε για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπογενή αυτή απειλή. Αν καταφέρουμε στο άμεσο μέλλον να έρθουμε σε δεσμευτική κλιματική συμφωνία, η πραγματικότητα θα μας υποχρεώσει να διορθώσουμε σταδιακά τις όποιες ανεπάρκειες της.

Η κληρονομιά του Κανκούν είναι πως όλοι μας πλέον πιστεύουμε πως θα τα καταφέρουμε.”