σε , ,

Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας – Η σημαντικότερη συλλογική υπόσχεση προς τους πιο ευάλωτους ανθρώπους του πλανήτη κινδυνεύει να μείνει ανεκπλήρωτη

Στη Διάσκεψη Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για την πρόοδο υλοποίησης των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, θα συμμετέχει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, ως μέλος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκη στις 20-22 Σεπτεμβρίου. Λόγω της συνθήκης της Λισαβόνας, για πρώτη φορά η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δε θα έχει ρόλο παρατηρητή, αλλά θα συμμετέχει σε επίσημες συναντήσεις, σαν αναπόσπαστο μέρος της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αφορμή τη συμμετοχή του στη διάσκεψη, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:

«Μόλις πέντε χρόνια μας απομένουν για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το 2000 με την υπογραφή της Διακήρυξης της Χιλιετίας, από 189 Κράτη μέλη του ΟΗΕ, και να εκπληρώσουμε τους οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Δυστυχώς βρισκόμαστε τραγικά πίσω.

Η υλοποίηση του στόχου για την μείωση της φτώχειας υπήρξε γεωγραφικά άνιση. Με εξαίρεση την Κίνα και την Ινδία η παγκόσμια φτώχεια αυξήθηκε, ενώ η επίτευξη του στόχου απειλείται επιπλέον από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η πείνα αυξάνεται, με έναν στους επτά συνανθρώπους μας να είναι καθημερινά υποσιτισμένοι. Ο στόχος για πλήρη και αξιοπρεπή εργασία για όλους παραμένει απραγματοποίητος. Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Περίπου 884 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ η αντιμετώπιση του ιού HIV εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις χώρες της Αφρικής. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά λόγω της Κλιματικής Αλλαγής που εμείς ο ανεπτυγμένος κόσμος προκαλούμε, αλλά οι συνάνθρωποί μας στα φτωχότερα μέρη του πλανήτη βιώνουν πρώτοι τις τραγικότερες συνέπειες.

Ωστόσο, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πετύχουμε τους Στόχους της Χιλιετίας. Η πρόκληση αυτή δεν έχει μόνο ηθική αλλά και πρακτική διάσταση. Αν δεν ανατρέψουμε τις ακραίες παγκόσμιες ανισότητες, η βία, η πολιτική αστάθεια και η ανεξέλεγκτη εξάπλωση θανατηφόρων επιδημιών, θα απειλήσει όλους μας.

Η Διακήρυξη της Χιλιετίας είναι η πιο σημαντική συλλογική υπόσχεση που έχουμε δώσει στους πλέον ευάλωτους ανθρώπους του πλανήτη, και είναι ανεπίτρεπτο να τους διαψεύσουμε. Ήρθε η ώρα για τις αναπτυγμένες χώρες, που καταναλώνουν δυσανάλογα τους πόρους του πλανήτη, να αποκαταστήσουν την πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε θεμελιώδη αγαθά. Ο καιρός που η ακραία παγκόσμια ανισότητα δεν είχε συνέπειες για τον αναπτυγμένο κόσμο έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Λόγω της Κλιματικής Αλλαγής, είμαστε όλοι αλληλένδετοι. Η έξοδος από την περιβαλλοντική κρίση και η συνέχιση του ανθρώπινου πολιτισμού εξαρτάται άμεσα από τη δίκαιη, ισότιμη και διατηρήσιμη διανομή των παγκόσμιων πόρων και αγαθών”.