σε , , ,

Απαγορεύεται η χωροθέτηση παιδικής χαράς δίπλα σε κεραίες κινητής αλλά όχι κεραιών κινητής δίπλα σε παιδικές χαρές

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κ. Αρσένης: «Απαγορεύεται η χωροθέτηση παιδικής χαράς δίπλα σε κεραίες κινητής αλλά όχι κεραιών κινητής δίπλα σε παιδικές χαρές»

  • Το ΔΣ του δήμου Ιλίου, με ομόφωνη απόφασή του, ζητά την απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται κοντά σε σχολεία και πάρκο
  • Η κεραία εγκαταστάθηκε εν μέσω κορωνοϊού, για την αποφυγή αντιδράσεων
  • Προστατεύει τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και όχι τα παιδιά η νομοθεσία

Το θέμα της ασφαλούς χωροθέτησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, των ορίων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και των αποστάσεων που πρέπει να έχουν από χώρους συνάθροισης εντός του αστικού ιστού, έθεσε με επίκαιρη ερώτησή που συζητήθηκε σήμερα ο Βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.

Αφορμή υπήρξε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Ιλίου (19.05.2020), το οποίο σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε την άμεση απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας, η οποία τοποθετήθηκε στα όρια των δήμων Ιλίου και Περιστερίου και συγκεκριμένα 110 μέτρα από το 36ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, πλησίον του 3ου Γενικού Λυκείου Ιλίου και δίπλα σε πάρκο που παίζουν τα παιδιά της περιοχής.

«Ενώ το νομικό πλαίσιο απαγορεύει να χωροθετούνται κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας για παράδειγμα νέες παιδικές χαρές και σχολεία, δεν απαγορεύει οι κεραίες να εγκαθίστανται κοντά σε ήδη υπάρχουσες παιδικές χαρές και σχολεία. Προφανώς, πρόκειται για αντίφαση που είναι επιβαρυντική για τη δημόσια Υγεία και πρέπει να αλλάξει. Ζητάμε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη αδειοδότηση και να αλλάξει το νομικό πλαίσιο προκειμένου να εξορθολογιστεί» τόνισε ο Κ.Αρσένης.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρ. Ζαφιρόπουλος απάντησε ότι «είμαστε μια από τις ασφαλέστερες χώρες σε ό,τι αφορά τα επίπεδα εκπομπής των κεραιών» και πρόσθεσε: «Όσον αφορά τη συγκεκριμένη κεραία, υπήρξε μελέτη από τον πάροχο, η μελέτη αξιολογήθηκε από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και δόθηκε το πράσινο φως για να αδειοδοτηθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Οι σχετικές εγκρίσεις είχαν ήδη γίνει από το 2019 και η κεραία βρίσκεται πλέον στη λίστα αυτών που θα ελεγχθούν στο πλαίσιο των ετήσιων ελέγχων της ΕΕΑΕ. Εάν διαπιστωθεί ότι εκπέμπει πάνω από το όριο του 60%, θα ακολουθηθεί η διαδικασία».

«Προφανώς η εγκατάσταση της κεραίας στη Σύρου 17, δεν έγινε τυχαία εν μέσω κορωνοϊού και της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Οι μαζικές αντιδράσεις των κατοίκων και το ψήφισμα του δήμου Ιλίου καταδεικνύουν ότι υπήρχε σκοπιμότητα να γίνει η συγκεκριμένη εγκατάσταση όσο πιο αθόρυβα γίνεται. Οι αντιδράσεις είναι εύλογες, λόγο των μικρών αποστάσεων από τα σχολεία. Η κεραία πρέπει να ξηλωθεί».