σε ,

Απαγόρευση της διάθεσης παράνομα υλοτομημένης ξυλείας

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις Συμβουλίου και Κοινοβουλίου για τους όρους διάθεσης ξυλείας στην ευρωπαϊκή αγορά

Σημαντικό επίτευγμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί η τελική συμφωνία επί του κανονισμού για τη διάθεση ξυλείας και σχετικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Η ρητή απαγόρευση της τοποθέτησης παράνομα υλοτομημένης ξυλείας, που ήταν και το βασικό ζητούμενο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, έγινε τελικά αποδεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών. Η απαγόρευση έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό νομικό κενό στη λειτουργία του παγκοσμίου εμπορίου καθώς η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ξυλείας στον κόσμο. Στην τελική διατύπωση της απαγόρευσης επικράτησε η πρόταση εισηγητή των Σοσιαλιστών, Κρίτωνα Αρσένη, για την κατοχύρωση της γενικής ευθύνης σε οποιονδήποτε εμπλεκόμενο στο παράνομο εμπόριο.

Κατά τη διαδικασία του τριλόγου μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων επιλύθηκε μια σειρά ζητημάτων ξεκινώντας από την άδεια ξύλευσης και φτάνοντας στην τελική διάθεση στον καταναλωτή. Εκτός από τη ρητή απαγόρευση, άλλα επιτεύγματα είναι:

  1. η ενσωμάτωση της προστασίας της βιοποικιλότητας ως νομική προϋπόθεση για την διακίνηση ξυλείας στην ΕΕ
  2. η θέσπιση ενός κοινοτικού συστήματος αναγνώρισης φορέων και συστημάτων που μειώνει τον κίνδυνο διάθεσης παράνομα υλοτομημένης ξυλείας
  • η θέσπιση ποινών για την τοποθέτηση και διάθεση παράνομης ξυλείας στην ευρωπαϊκή αγορά
  1. η συνεκτίμηση του κινδύνου εισαγωγής παράνομης υλοτομίας από περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις.

Τέλος, ο Κρίτων Αρσένης πέτυχε την ενσωμάτωση ενός νέου άρθρου στο τελικό κείμενο  για την παροχή τεχνικής βοήθειας στις  επιχειρήσεις προκειμένου να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νέου κανονισμού.

Οι Σοσιαλιστές ήταν η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα που στήριξε από την πρώτη στιγμή την έκθεση. Η νομοθεσία αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον ερχόμενο Ιούλιο.

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε:

«Ο Ευρωπαίος πολίτης ήταν έως σήμερα, εν αγνοία του, χορηγός της παγκόσμιας αποδάσωσης που συμβάλλει κατά 20% στην Κλιματική Αλλαγή και χρηματοδοτεί αιματηρές εμφύλιες συγκρούσεις σε κάποιες από τις πιο εύθραυστες περιοχές του πλανήτη. Την ίδια στιγμή, η διακίνηση παράνομα υλοτομημένης ξυλείας έπληττε τις επιχειρήσεις ξυλείας, προκαλώντας παράλογες διακυμάνσεις τιμών και κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στα προϊόντα ξυλείας.

Με σκληρή διαπραγμάτευση ανατρέψαμε την αρχική άρνηση του Συμβουλίου να αποδεχθεί το αυτονόητο, να αποτελεί η διακίνηση στην ευρωπαϊκή αγορά της παράνομα υλοτομημένης ξυλείας  και των προϊόντων της αδίκημα. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός ξυλείας αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή δασική νομοθεσία βάζοντας τα θεμέλια για κοινή δασική πολιτική.

Για την ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η νομοθεσία αυτή ήταν προτεραιότητα. Ήρθα σε επαφή με τους εκπροσώπους 20 κρατών μελών, Επιτρόπους και εκπροσώπους του κλάδου σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να γίνει κατανοητή η σημασία των προτάσεων του Κοινοβουλίου και να αρθεί η αδιαλλαξία του Συμβουλίου. Η στράτευση της Ισπανικής Προεδρίας στην  επίτευξη του τελικού συμβιβασμού για αυτό το κρίσιμο περιβαλλοντικό ζήτημα, και η υποστήριξη της Ελληνικής και Κυπριακής Κυβέρνησης ήταν κρίσιμες για την επίτευξη της συμφωνίας.

Η επόμενη ημέρα της έναρξης εφαρμογής του κανονισμού ξυλείας θα  βρει τον Ευρωπαίο πολίτη βέβαιο ότι η ξυλεία και τα σχετικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά είναι αβλαβή για το περιβάλλον και την παγκόσμια ειρήνη».