σε , ,

Απαγόρευση φυτοφαρμάκων που απειλούν το εισόδημα 20.000 μελισσοκόμων

Να απαγορεύσει άμεσα η Ελλάδα τη χρήση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, της Σλοβενίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας ζητά με δεύτερη επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης. Η επιστολή θέτει ζήτημα εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με τα επιστημονικά συμπεράσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) που δημοσιεύτηκαν στις 16 Ιανουαρίου. Η έκθεση διαπιστώνει άμεσο κίνδυνο για τις μέλισσες από τη χρήση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων imidacloprid και clothianidin της εταιρείας Bayer και του thiamethoxam της εταιρείας Syngenta. Τα επιστημονικά συμπεράσματα της EFSA έρχονται σε συνέχεια ερευνών που έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συνδέουν την κατάρρευση των μελισσιών και τις αντίστοιχες τεράστιες οικονομικές απώλειες για τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή με τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα.

Επιστημονικές πηγές αναφέρουν ότι οι απώλειες των μελισσιών στην Ελλάδα ανέρχονται σε ποσοστό 10%-35% κάθε χρόνο. Τα ευρήματα της πρόσφατης ευρωπαϊκής έκθεσης έρχονται να επιβεβαιώσουν τους φόβους των ελλήνων μελισσοκόμων οι οποίοι έχουν ζητήσει επανειλημμένα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων.

Ο Κρίτων Αρσένης κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απαγορεύσει άμεσα τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα.

Με αφορμή την επιστολή ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις εξής δηλώσεις:

Περίπου 20.000 συμπολίτες μας ασχολούνται με τη μελισσοκομία, με τη χώρα μας με περίπου 16.000 τόνους να κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις σε παραγωγή μελιού στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα επιστημονικά συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα θέτουν ευθέως σε κίνδυνο τις μέλισσες και τη βιωσιμότητα του μελισσοκομικού κλάδου. Οι πληθυσμοί των μελισσών μειώνονται δραματικά και ταυτόχρονα χάνεται μία ανταγωνιστική παραγωγική δραστηριότητα με μεγάλη δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών.

Η απαγόρευση της χρήσης των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων είναι πάγιο αίτημα των μελισσοκόμων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βιώνουν μαζικές απώλειες των μελισσιών τους, αδυνατώντας, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Το επιχείρημα έως σήμερα των υπηρεσιών του υπουργείου για αδυναμία αντικατάστασης των φυτοφαρμάκων αυτών καταρρίπτεται από το γεγονός ότι μεγάλες αγροτικές χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά και άλλες όπως η Γερμανία και η Σλοβενία έχουν απαγορεύσει νεονικοτινοειδή. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία μας, είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε το κοινό όφελος και να ξεπεράσουμε αδράνειες της δημόσιας διοίκησης που εξυπηρετούν τελικά μόνο μεμονωμένα συμφέροντα.”  

Προηγούμενες σχετικές δράσεις του Κρ. Αρσένη:

Γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Σεπτεμβρίου 2010:

Επιστημονικά στοιχεία συνδέουν το σύνδρομο κατάρρευσης των μελισσιών με τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες

Δελτίο τύπου:

Απαιτείται Μορατόριουμ στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες μέχρι να αποκλειστεί ο ρόλος τους στους μαζικούς θανάτους Μελισσών

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 24 Νοεμβρίου 2011:
Μορατόριουμ στα μεταλλαγμένα μέχρι να αποσαφηνιστεί ο ρόλος τους στην εξαφάνιση των μελισσών

Υπερψήφιση τροπολογιών στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 14 Ιουλίου 2011:
Απαγόρευση νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων και καταλογισμός ευθυνών στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες για το σύνδρομο κατάρρευσης των μελισσιών

Γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 28 Ιουλίου 2011:
Η γενοτοξική δράση του φυτοφαρμάκου Imidacloprid

Δελτίο τύπου:

Ευρείας χρήσης φυτοφάρμακο προκαλεί μεταλλάξεις στα ανθρώπινα κύτταρα

Γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 3 Φεβρουαρίου 2012:
Τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα και η υγεία της μελιτοφόρου μέλισσας

Δελτίο τύπου:

O Κρίτων Αρσένης μαζί με 13 ευρωβουλευτές ζητούν μέτρα για την προστασία των μελισσών από τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα

Γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 17 Φεβρουαρίου 2012:
Αναστολή των αδειών χρήσης νεονικοτινοειδών στην ΕΕ