σε , ,

Απαιτείται άμεση πολιτική λύση για την οικονομική διάσωση των συνεταιρισμών από παράλογες επιστροφές ενισχύσεων 100εκ. Ευρώ

Αθήνα, 28 Μαΐου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κ.Αρσένης: “Απαιτείται άμεση πολιτική λύση για την οικονομική διάσωση των συνεταιρισμών από παράλογες επιστροφές ενισχύσεων 100εκ. Ευρώ”

  • Για να ελεγχθούν οι ελληνοποιήσεις, είναι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ειδικά μέσα και εργαζόμενοι που δεν σκοπεύει η κυβέρνηση να προσλάβει
  • Δεν μπορεί να ελεγχθεί η νοθεία στο μέλι, όσο υπάρχει εν ισχύ κωδικός που επιτρέπει την εισαγωγή τεχνητού μελιού
  • Εκφοβίζονται οι παραγωγοί από την κυβέρνηση, ώστε να μην καλλιεργούν βιομηχανική κάνναβη
  • Με υπογραφές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η έγκριση της CETA (Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-Καναδά), με την οποία πολυεθνικές μπορούν να ανατρέπουν νόμους και αποφάσεις δικαστηρίων, αλλά και θέτουν σε κίνδυνο την Φέτα
  • Καταργείται η κατάσχεση αδειών αλιείας για τους παρανομούντες αλιείς
  • Δεν διώκεται η παράνομη διάθεση φαρμάκων μέσω Ίντερνετ
  • Μειώνονται στο μισό τα πρόστιμα για σκόπιμη βλάβη σε ζώα και αγροτική περιουσία

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, δεν κάνει ουσιαστικές αλλαγές στον πρωτογενή τομέα, αλλά χάρες και εξυπηρετήσεις, σε αντίθεση με το πρόταγμα «Νόμος και Τάξη» της κυβέρνησης, τόνισε ο Κρίτων Αρσένης, ειδικός αγορητής από το ΜέΡΑ25. Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αν κρίνουμε από το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, ευτυχώς που δεν κάνετε ουσιαστικές αλλαγές με το νομοσχέδιο στην ελληνική γεωργία. Γιατί αν κάνατε, θα ήταν πάρα πολύ άσχημο, με την κατεύθυνση του δίνετε στην πολιτική σας».

Αναφερόμενος στο θέμα της διαφύλαξης των προϊόντων Πιστοποιημένης Ονομασίας Προέλευσης, ο Κ.Αρσένης είπε ότι είναι αδύνατον να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις μόνον με νομοθετική ρύθμιση, χωρίς συστηματικούς, διοικητικούς ελέγχους ιχνηλασιμότητας. Όμως, για να γίνονται αυτοί οι έλεγχοι απαιτούνται ελεγκτικοί μηχανισμοί, μέσα και προσωπικό, που δεν υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση αυτήν τη στιγμή, ούτε σκοπεύει η κυβέρνηση να ενισχύσει.

Σχετικά με το μέλι, σημείωσε ότι προϋπόθεση για την παραγωγή ανόθευτου μελιού είναι η κατάργηση του κωδικού, που επιτρέπει την εισαγωγή τεχνητού μελιού στη χώρα. «Από τη στιγμή που γίνεται νόμιμα η εισαγωγή, είναι πολύ εύκολο να γίνει νοθεία προϊόντων» είπε.

Μιλώντας εν γένει για το πρόβλημα της νοθείας, σημείωσε: «Εάν θέλετε να πατάξετε την παράνομη διαδικασία της νοθείας, πρέπει να απαγορεύσετε στα φυσικά πρόσωπα να δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα ξανά, ώστε να μην αλλάζουν απλά ονόματα επιχειρήσεων».

Σχετικά με τις μέλισσες, τόνισε ότι πρέπει να συμπεριληφθεί ως είδος στον κατάλογο της βιοποικιλότητας και τα κέντρα μελισσοκομίας στο αντίστοιχο μητρώο.

Για την φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη, σημείωσε ότι οι διατάξεις έχουν ως απώτερο στόχο να αποτρέψουν παραγωγούς από την ενασχόληση με τις καλλιέργειες αυτές.

Σχετικά με το θέμα της CETA, σημείωσε ότι «το μεγαλύτερο θέμα είναι της Δημοκρατίας: το γεγονός ότι πολυεθνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να προσφεύγουν εναντίον θεσμών, όπως η Βουλή, να ακυρώνουν τις νομοθεσίες των κρατών-μελών και να παρεμβαίνουν στη νομοθετική διαδικασία. Για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά είναι μια χαρά και τα υπογράψατε».

Για το τεράστιο θέμα των συνεταιρισμών, από τους οποίους ζητείται επιστροφή άνω των 100 εκατ. ευρώ για κρατική βοήθεια και δάνεια που κηρύχθηκαν παράνομα από τα ευρωπαϊκά όργανα, ο Κ.Αρσένης τόνισε ότι αυτό συνέβη «διότι δεν υπήρξε υποστήριξη από τις κυβερνήσεις στα δικαστήρια» και πρόσθεσε: «Θα πάρετε πρωτοβουλία τώρα, που υπάρχει περιθώριο, στα ευρωπαϊκά όργανα; Αλλιώς, εάν λάβουμε υπόψη μας τον προηγούμενο νόμο που φέρατε (με τον οποίον μπορούν ουσιαστικά να αγορασθούν οι συνεταιρισμοί από ιδιώτες), καταλαβαίνουμε ότι ωθείτε τους συνεταιρισμούς στην ιδιωτικοποίηση. Εάν δεν είναι αυτό το σχέδιο σας, πάρτε άμεσα πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο!».

Τέλος, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για την αλιεία, τόνισε: «Προχωράτε στη μη κατάσχεση των αδειών αλιείας των παρανομούντων ενώ μέχρι τώρα ο νόμος προέβλεπε την κατάσχεση και μάλιστα έδινε περιθώριο οκτώ ετών. Αυτό δεν είναι το πρόταγμα «Νόμος και Τάξη» που ευαγγελίζεσθε. Είναι χάρες και εξυπηρετήσεις».

Όπως είπε, το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Δείτε το βίντεο της παρέμβασης του Βουλευτή: