σε , ,

Απαιτείται Μορατόριουμ στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες μέχρι να αποκλειστεί ο ρόλος τους στους μαζικούς θανάτους Μελισσών

Βρυξέλλες, 20 Σεπτεμβρίου 2010

Τη σχέση των γενετικά τροποποιημένων (ΓΤ) καλλιεργειών με το θανατηφόρο για τις μέλισσες Σύνδρομο Κατάρρευσης των Μελισσιών, επισημαίνει με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, ζητώντας την επιβολή ενός ευρωπαϊκού μορατόριουμ στην καλλιέργεια των ΓΤΟ και αυστηρά μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:

«Η βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής μελισσοκομίας απειλείται από το Σύνδρομο Κατάρρευσης των Μελισσιών, κατά το οποίο, οι εργάτριες μέλισσες αποπροσανατολίζονται, χάνουν το δρόμο επιστροφής για το μελίσσι τους και στο τέλος πεθαίνουν.

Το Σύνδρομο Κατάρρευσης των Μελισσιών πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ το Φθινόπωρο του 2006 και έχει εξαπλωθεί έως τώρα σε τουλάχιστον 35 Πολιτείες, με τη μείωση του πληθυσμού των μελισσιών σε κάποιες πολιτείες να κυμαίνεται μεταξύ 50% και 90% και με το μέσο όρο απωλειών το 2007 να ανέρχεται στο 31,8%. Η ασθένεια, έχει καταγραφεί επίσης στη Βραζιλία, στον Καναδά, στην Κεντρική Αμερική, στην Ασία αλλά και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία, Πορτογαλία και Ιταλία. Στην Ελλάδα, αν και έχουν καταγραφεί απώλειες, δεν υπάρχουν συμπτώματα που να τις συνδέουν έως τώρα με το Σύνδρομο Κατάρρευσης των Μελισσιών.

Η ακριβής αιτία που προκαλεί το συγκεκριμένο φαινόμενο παρά τις επιστημονικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί έως τώρα, παραμένει άγνωστη. Οι περισσότεροι ερευνητές κάνουν λόγο για συνδυασμό πολλών αρνητικών παραγόντων, με επικρατέστερους, τις εντατικές μονοκαλλιέργειες, τις ασθένειες, τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, και τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Ποικιλίες όπως το καλαμπόκι και το βαμβάκι έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να φέρουν γονίδια του βάκιλου της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis ή Βt), ενός βακτηρίου το οποίο βρίσκεται στο έδαφος και είναι τοξικό για ορισμένα έντομα. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι τοξίνες που απαντούν στη γύρη των Bt ποικιλιών επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα μνήμης και μάθησης των μελισσών, δυσχεραίνοντας την ικανότητα συλλογής της γύρης και προκαλώντας απώλεια προσανατολισμού, με αποτέλεσμα οι μέλισσες να μη μπορούν να βρουν το δρόμο επιστροφής στην κυψέλη και να πεθαίνουν. Επιπλέον, Γερμανοί επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Hans-Hinrich Kaatz, απέδειξαν πως οι ΓΤ ποικιλίες που φέρουν αυτό το εντομοκτόνο γονίδιο προκαλούν εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος των μελισσών και τελικά την προσβολή τους από το παράσιτο, Nosema apis με δραματική μείωση του πληθυσμού τους.

Δεδομένης της τεράστιας σημασίας των μελισσών στην ισορροπία της τροφικής αλυσίδας (μέσω της επικονίασης ρυθμίζουν το 1/3 της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής) και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και με τις απώλειες των μελισσοσμηνών στην Ευρώπη να κυμαίνονται από 30 έως και 40%, είναι αναγκαίο σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης να επιβληθεί άμεση αναστολή (moratorium) στις ΓΤ καλλιέργειες και να ληφθούν αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου, πριν λάβει διαστάσεις που θα έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον και στην παγκόσμια οικονομία.»