σε ,

Απαραίτητη η απαγόρευση της δισφαινόλης Α για την προστασία της δημόσιας υγείας

Βρυξέλλες, 1 Μαρτίου 2012

Την άμεση απαγόρευση της δισφαινόλης Α (BPA) ζητά με γραπτή ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, με αφορμή τη δημοσίευση νέων ερευνών που την ενοχοποιούν για πολλοστή φορά για δυσμενείς επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν χωρίς αμφιβολία ότι η BPA δρα ως ορμονικός διαταράκτης καθώς μιμείται τη δράση των οιστρογόνων. Η ιδιότητα αυτή της BPA ακόμα και σε μικρές δόσεις έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, το διπλασιασμό της έκκρισης της ινσουλίνης που οδηγεί στην εμφάνιση διαβήτη και παχυσαρκίας. Στο παρελθόν, εκτεταμένη σειρά ερευνών έχει συνδέσει τη BPA μεταξύ άλλων με καρκινογενέσεις, ενδοκρινικές διαταραχές, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και μείωση γονιμότητας.

H BPA είναι μια σύνθετη χημική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή ανθεκτικών πλαστικών, στις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και ποτών, στις εσωτερικές επιστρώσεις σε κονσέρβες, στο θερμικό χαρτί για φαξ, αποδείξεις και εισιτήρια αλλά και σε πλήθος άλλων αντικειμένων καθημερινής χρήσης. Έρευνες αποδεικνύουν ότι η BPA απελευθερώνεται από τα θερμικά χαρτιά και απορροφάται από το δέρμα, ενώ μεταναστεύει εύκολα στα τρόφιμα, όταν τα δοχεία εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ο Καναδάς που την έχει ταξινομήσει ως τοξική για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και η ΕΕ έχουν απαγορεύσει τη χρήση της BPA στα βρεφικά μπιμπερό. Η Δανία έχει απαγορεύσει τη BPA σε συσκευασίες τροφίμων που προορίζονται για παιδιά κάτω των τριών χρόνων με το Βέλγιο και τη Γαλλία να ακολουθούν το παράδειγμά της. Η τελευταία κάνει ένα βήμα παραπέρα επιδιώκοντας την απαγόρευση σε όλες τις συσκευασίες τροφίμων από το 2014.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Νέες μελέτες που ενοχοποιούν τη δισφαινόλη Α για πρόκληση παχυσαρκίας και διαβήτη έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά ολοένα αυξανόμενων επιστημονικών στοιχείων που καταδεικνύουν την επικινδυνότητα της για τη δημόσια υγεία. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί ιδιαίτερα για τις εγκύους και τα μικρά παιδιά καθώς είναι οι πιο ευπαθείς ομάδες στην έκθεση στον ορμονικό διαταράκτη BPA. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε προηγούμενη σχετική ερώτησή μου, απάντησε ότι βασιζόμενη στις σημερινές γνώσεις δεν θεωρεί ότι τα νομικά μέτρα, εκτός της απαγόρευσης της BPA σε βρεφικά μπιμπερό, είναι επιστημονικά δικαιολογημένα και ότι θα επανεξετάσει τη θέση της αν προκύψουν νέα σχετικά επιστημονικά στοιχεία. Την ίδια στιγμή ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία, το Βέλγιο και η Γαλλία έχουν ήδη λάβει δραστικά μέτρα για την προστασία των πολιτών τους από τις αρνητικές επιπτώσεις της BPA. Τα τωρινά επιστημονικά στοιχεία δικαιολογούν την πανευρωπαϊκή απαγόρευση, από την Επιτροπή, της BPA βάσει της αρχής της προφύλαξης και την αντικατάστασή της με ασφαλέστερες για την υγεία και το περιβάλλον ουσίες.»