σε ,

«Απαραίτητη η ενσωμάτωση της προστασίας των οικοσυστημάτων στην Ευρωπαϊκή πολιτική για την Κλιματική Αλλαγή»

«Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε συντονισμένη δράση για την ενσωμάτωση της προστασίας των οικοσυστημάτων στις πολιτικές αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής», απάντησε στον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη, η υποψήφια Επίτροπος για την Κλιματική Αλλαγή Κόνι Χέντεγκαρντ, κατά τη σημερινή της ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παραδέχθηκε ότι μέχρι στιγμής οι απαραίτητες πολιτικές προστασίας των φυσικών αποθηκών άνθρακα όπως είναι τα δάση, οι υγρότοποι, το εδάφος και οι θάλασσες, δεν έχουν ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής. Όπως η ίδια δεσμεύτηκε, θα δουλέψει για την απαραίτητη αυτή ενσωμάτωση. Τόνισε, επίσης, ότι η εφαρμογή της Οδηγίας Πλαισίου για τα Ύδατα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για μία τέτοια συντονισμένη δράση, αναφέροντας ότι η προστασία των υγροτόπων πρέπει να αποτελέσει βασικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Ξεκινώντας τις ερωτήσεις του ο Κρίτωνας Αρσένης δήλωσε την χαρά του που ένας άνθρωπος που πιστεύει βαθιά στην δράση για την αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής θα βρίσκεται στη θέση του Επιτρόπου Κλιματικής Αλλαγής, επισημαίνοντας όμως ότι θα καλωσόριζε περισσότερη περίσκεψη από την πλευρά της υποψήφιας Επιτρόπου για τα λάθη της Δανέζικης Προεδρίας στην Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης. Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Χέντεγκαρντ ήταν η Υπουργός Περιβάλλοντος της Δανίας κατά τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης.

Μετά το πέρας της ακρόασης ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε ότι «Η κ. Χέντεγκαρντ μας απέδειξε ότι είναι μια εξαιρετική υποψηφιότητα για τη θέση του Επιτρόπου Κλιματικής Αλλαγής.» και συνέχισε «Οι προσδοκίες για μία διάδοχη του πρωτοκόλλου του Κιότο παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής κατέρρευσαν στην Κοπεγχάγη. Κατά κάποιο τρόπο ξεκινάμε από το μηδέν. Δεν είναι ότι διαγράφηκε η δουλειά που έγινε τόσα χρόνια. Τα θεσμικά κεκτημένα του Πρωτοκόλλου του Κιότο αποτελούν μια ζωντανή βάση οποιασδήποτε συμφωνίας. Τα μέτρα για τον περιορισμό των ρύπων σε πολλές χώρες είναι σε ισχύ και η παγκόσμια εμπειρία μας επιτρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να σταματήσουμε να προκαλούμε Κλιματική Αλλαγή. Χάθηκε όμως ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λύσης προς το οποίο οδεύαμε εδώ και χρόνια. Θα πρέπει να χτισθεί από την αρχή ο στόχος των παγκόσμιων προσπαθειών και αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον να υπογραφεί τον Δεκέμβριο 2010 στο Μεξικό μια παγκόσμια, δεσμευτική συμφωνία με μετρήσιμους στόχους που θα μας επιτρέψει να μην αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία πάνω από 1,5 με 2 βαθμούς.
Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕ πρέπει να εγγυηθεί ότι τα φυσικά οικοσυστήματα, που είναι οι αποθήκες άνθρακα της γης και εκτελούν την επιτακτικά αναγκαία για τον πλανήτη απορρόφηση άνθρακα, θα προστατευθούν επαρκώς, με την ενσωμάτωση μέτρων για την προστασία του εδάφους, των οικοτόπων, των θαλασσών και των υδάτων στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτική για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Πρέπει ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι η προστασία των τροπικών δασών και άλλων οικοσυστημάτων, θα αποτελεί ανεξάρτητο πυλώνα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και δεν θα χρησιμοποιείται για την αντιστάθμιση εθνικών υποχρεώσεων για τον περιορισμό εκπομπών. Πρέπει συνεπώς οι αναπτυγμένες χώρες να μειώσουν πραγματικά τις εκπομπές τους αντί να εξαγοράσουν το δικαίωμα τους να ρυπαίνουν δυσανάλογα».