σε ,

Απαραίτητος ένας νέος Οδικός Χάρτης για να πετύχουμε Κλιματική Συμφωνία

Την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί η ενδιάμεση συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στην Βόννη για τη χάραξη ενός νέου οδικού χάρτη για την επίτευξη νέας κλιματικής συμφωνίας, έθεσε στην Επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής, Κόνι Χεντεγκαρντ, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, κατά την πρώτη επίσημη συνάντηση εργασίας που είχαν σήμερα το πρωί στο γραφείο της Επιτρόπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις της κυρίας Χέντεγκαρντ αναφορικά με την αδυναμία επίτευξης κλιματικής συμφωνίας στην ερχόμενη παγκόσμια συνδιάσκεψη για το Κλίμα στο Κανκούν του Μεξικό. Ο Κρίτων Αρσένης τόνισε ότι δεν έχει νόημα να μεταθέτουμε τις προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας σε μεταγενέστερο στάδιο, αν δεν έχουμε προκαθορίσει τα απαραίτητα ενδιάμεσα στάδια που θα μας εξασφαλίσουν την αναγκαία για την επιβίωση της ανθρωπότητας συμφωνία. Ζήτησε δε από την Επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής ένα σαφές πλαίσιο στρατηγικής της ΕΕ για την επίτευξη της νομικά δεσμευτικής κλιματικής συμφωνίας. Οι δύο πολιτικοί θα είναι σε διαρκή συνεργασία και επαφή για την επίτευξη του κοινού στόχου της νέας συμφωνίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Κρίτων Αρσένης έθεσε επίσης τα κρίσιμα ζητήματα:
1. απαγόρευσης των εισαγωγών παράνομης ξυλείας στην ΕΕ -θέμα για το οποίο ο ίδιος είναι ο εισηγητής των Σοσιαλιστών στη νομοθεσία που εξετάζεται τη στιγμή αυτή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο·
2. καθορισμού δεσμευτικών στόχων για τον περιορισμό της αποδάσωσης στην νέα κλιματική συμφωνία·
3. στήριξης της τιμής του άνθρακα στο Ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων και μελέτης των αιτίων κατάρρευσής της·
4. κατοχύρωσης της προστασίας των οικοσυστημάτων στο πλαίσιο της πολιτικής προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές -θέμα για το οποίο ήταν ο ίδιος συντάκτης πρόσφατης έκθεσης του Κοινοβουλίου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Στην Κοπεγχάγη καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 120 ηγέτες επειδή στην παγκόσμια συνδιάσκεψη του Μπαλί το 2007 θέσαμε ένα ξεκάθαρο στόχο -την Νομικά Δεσμευτική Κλιματική Συμφωνία- και έναν οδικό χάρτη με τα ενδιάμεσα στάδια για την επίτευξή του. Αυτή τη στιγμή και τα δύο απουσιάζουν και ο χρόνος τρέχει εναντίον μας. Πρέπει άμεσα στην πρώτη ενδιάμεση συνάντηση για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στη Βόννη 9-11 Απριλίου 2010, να αποφασιστεί ο νέος οδικός χάρτης προς τη Νομικά Δεσμευτική Συμφωνία που θα επιτευχθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ και θα αντικαταστήσει ή συμπληρώσει το πρωτόκολλο του Κιότο».