σε ,

Απειλή για τη δημόσια υγεία το εμπόριο άγριας ζωής

Την απαγόρευση της εμπορίας άγριων ζώων για κατοικίδια προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία ζήτησε ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Στην εκδήλωση που φιλοξένησε ο Κρίτων Αρσένης με συναδέλφους τουπαρουσιάστηκε η νέα μελέτη του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Οργανώσεων για την Εξάλειψη της Αιχμαλωσίας των Άγριων Ζώων (ENDCAP). Στη μελέτη τεκμηριώνεται η απειλή της εμπορίας και κατοχής άγριων ζώων ως κατοικίδια στη δημόσια υγεία, την οικονομία και τη βιοποικιλότητα.

Η κατοχή ενός άγριου ζώου ως κατοικίδιο αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία. Τα κατοικίδια άγρια ζώα μεταφέρουν 70 ασθένειες που είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ερπετά που μεταφέρουν από μόνα τους 40 τέτοιες ασθένειες. Μάλιστα το 90% των ερπετών (χελώνες, φίδια, σαύρες) που φτάνουν στα σπίτια για κατοικίδια φέρουν σαλμονέλα. Παρόλα αυτά, πολλοί συμπολίτες μας χρησιμοποιούν άγρια ζώα ως κατοικίδια εκθέτοντας, εν αγνοία τους, σε κίνδυνο την υγεία της οικογένειάς τους και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών.

Ο κατάλογος των αρνητικών επιπτώσεων της χρήσης των άγριων ζώων για κατοικίδια, βέβαια δε σταματά στη δημόσια υγεία. Στην περίπτωση που κάποια από αυτά τα είδη διαφύγουν ή εγκαταλειφθούν από τους ιδιοκτήτες τους στη φύση μπορεί να έχουν καταστρεπτικές επιπτώσεις τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στην τοπική βιοποικιλότητα. Υπολογίζεται ότι τα ξενικά είδη προκαλούν ετησίως στην ΕΕ ζημιές ύψους τουλάχιστον 12,5 δισ. ευρ.

Στο εμπόριο άγριας ζωής εμπλέκονται παγκόσμια κυκλώματα παράνομων δραστηριοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατατάσσεται στην τρίτη θέση του παγκόσμιου λαθρεμπορίου μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα. Η ΕΕ είναι ο δεύτερος εισαγωγέας άγριων ειδών παγκοσμίως με εκατομμύρια ζώα να διακινούνται νόμιμα ή παράνομα στην ευρωπαϊκή αγορά. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα αποτελεί χώρα προέλευσης παράνομα διακινούμενων ειδών όπως η οχιά της Μήλου, χαμαιλέοντες, χελώνες, άλλα ερπετά, ωδικά πτηνά και άλλα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ζώων πεθαίνουν κατά τη διαδικασία αιχμαλωσίας και μεταφοράς, ενώ όταν φτάνουν στα σπίτια των συνανθρώπων μας, επιβιώνουν κατά κανόνα για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις εξής δηλώσεις:

Για λόγους υγείας, οικονομίας, περιβάλλοντος, νομιμότητας και ηθικής απαιτείται να απαγορεύσουμε την εμπορία άγριων ζώων στην ΕΕ. Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στην ενημέρωση των συμπολιτών μας για τους κινδύνους στους οποίους εκθέτουν την υγεία τους, με την κατοχή ενός άγριου ζώου ως κατοικίδιο. Η εμπορία των άγριων ζώων είναι μια παράλογη πρακτική με υψηλό κοινωνικό κόστος και ήρθε η ώρα να σταματήσει.

 

Η μελέτη του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Οργανώσεων για την Εξάλειψη της Αιχμαλωσίας των Άγριων Ζώων (ENDCAP) είναι διαθέσιμη εδώ