σε ,

Αρπακτική τροπολογία ενάντια στην προστασία της άγριας ζωής

Αθήνα, 4 Μαΐου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Αρπακτική τροπολογία ενάντια στην προστασία της άγριας ζωής»
  • «Την χρήση γερακιών στο κυνήγι εισηγείται η κυβέρνηση στο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο» καταγγέλλει ο Βουλευτής του ΜέΡΑ25 Δυτικής Αθήνας, Κρίτων Αρσένης.
  • Θέτει σε άμεσο κίνδυνο τόσο τα γεράκια, όσο και την οικολογική ισορροπία σε όλη την Ελλάδα, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις.
  • Εισήγαγε στην Ελλάδα το διεθνώς παράνομο εμπόριο άγριας ζωής.

Την Παρασκευή, χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης, εισήγαγε στο άρθρο 255 άλλη μία καταστροφική τροπολογία, αυτή τη φορά δώρο στο ντόπιο κυνηγετικό λόμπι. Καταθέτει προς ψήφιση, λοιπόν, την πρότασή της η κυβέρνηση να επιτρέπεται η εκτροφή και εκπαίδευση γερακιών, ένας ευφημισμός για τον βασανισμό προστατευόμενης ζωής, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν στο κυνήγι.

«Ζήλεψε ο κ. Χατζηδάκης τους φεουδάρχες του παρελθόντος και του παρόντος, και επαναφέρει ως κακόγουστη ιστορική φάρσα την αιχμαλωσία των γερακιών, ένα σύμβολο του πλούτου και της κοινωνικής τους θέσης, την επίδειξη ότι μπορούν να επιβληθούν σε όλα τα έμβια όντα», είπε ο Κρίτων Αρσένης, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η πρακτική αυτή έχει εκλείψει και έχει πάψει να είναι νόμιμη για δεκάδες χρόνια στη χώρα μας αλλά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η «εκπαίδευση» των γερακιών περιλαμβάνει υποχρεωτική αϋπνία, έτσι ώστε να υποτάξει την άγρια ζωή ο εκπαιδευτής, μαύρη κουκούλα για να μάθει να τον ακολουθεί και αλυσίδες δεμένες στο πόδι του πτηνού προκειμένου να γυρίσει πίσω. Η τροπολογία προβλέπει το συνδυασμό με κυνηγετικά σκυλιά. Έτσι, η άγρια ζωή θα κυνηγιέται από εδάφους και αέρος, σε ένα ασφυκτικό κλοιό. Πρόκειται για μία ακόμη παρέμβαση του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον που διαταράσσει το ήδη επιβαρυμένο οικοσύστημα.

Την τροπολογία αυτή έχει καταγγείλει ήδη από τις 3 Μαΐου η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ζητώντας την απόσυρση της.

«Η κυβέρνηση και το κράτος οφείλουν να εξασφαλίζουν συνθήκες επιβίωσης των απειλούμενων αρπακτικών πουλιών στη φύση, όχι να τα οδηγούν σε εξαφάνιση εισάγοντας στο περιβάλλον αιχμάλωτα από τον άνθρωπο γεράκια, τα οποία με τη βοήθεια των σκυλιών και των όπλων, θα κυνηγούν το  ίδιο θήραμα», κατέληξε ο βουλευτής Κρίτων Αρσένης και απαίτησε την απόσυρση όχι μόνο της κακόγουστης αυτής τροπολογίας αλλά του συνόλου των άρθρων. «Αποσύρετέ το, κ. Χατζηδάκη».