σε

Για τις άσκοπες καισαρικές

Πολύ παραπάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο κοστίζουν οι αναίτιες καισαρικές στις οικογένειες και στα ασφαλιστικά ταμεία μας. Και αυτό δεν είναι καν το μεγαλύτερο κόστος. Το μεγαλύτερο κόστος είναι το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών που γεννήθηκαν με καισαρική, η επιβάρυνση στην υγεία και ψυχολογία της μητέρας από μια σοβαρή εγχείρηση και η απώλεια μιας ευκαιρίας ενδυνάμωση για τις μητέρες.

Ας δούμε τα πράγματα όμως από την αρχή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισκέφθηκε την Ελλάδα και ανακάλυψε μια πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα κατάσταση. Συγκεκριμένα, όχι μόνο οι καισαρικές τομές στην Ελλάδα ξεπερνούν το 56% (στοιχεία 2014) αλλά ο τοκετός με ιατρική επέμβαση ξεπερνά το 84%! Με δεδομένο ότι το βάσει επιστημονικών ερευνών μόνο το 15% των τοκετών μπορεί να χρειαστεί  ιατρική παρέμβαση, τα νούμερα αυτά συγκλόνισαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον ώθησαν να κάνει ειδική σύσταση στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Γιατί η χώρα μας έχει τόσο υψηλό ποσοστό ιατρικοποιημένων τοκετών;

Μια απάντηση μπορεί να βρεθεί αν διερευνήσουμε το κόστος της καισαρικής. Θεωρητικά το άμεσο κόστος της καισαρικής  είναι μόνο κατά 60% μεγαλύτερο από το κόστος του φυσιολογικού τοκετού. Όμως καισαρική σημαίνει ανάγκη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με πολυήμερη διαμονή στο νοσοκομείο. Σημαίνει συχνά πολυήμερη διαμονή των βρεφών σε θερμοκητίδα. Σημαίνει επιπλέον εξετάσεις και ούτω καθεξής. Το κόστος μπορεί να ξεπερνά τα 12.000 ευρώ έναντι των 900 του φυσιολογικού τοκετού. Μια πρώτη αναγωγή μπορεί να φτάσει το κόστος της αναίτιας καισαρικής στο μισό δις ευρώ.

Είναι όμως όντως το κέρδος η αιτία των αναίτιων χειρουργικών τοκετών;

Αν ήταν τότε θα περιμέναμε οι φυσιολογικοί τοκετοί να ήταν περισσότεροι στα δημόσια νοσοκομεία και λιγότεροι στα ιδιωτικά. Ας δούμε τα στατιστικά στοιχεία. Στα δημόσια νοσοκομεία το ποσοστό των φυσιολογικών τοκετών είναι 37%. Στα ιδιωτικά; 2%! Άρα το κέρδος είναι η αιτία.

Αν όμως το κέρδος ωθεί τα ιδιωτικά νοσοκομεία σε καισαρικές και ιατρικοποιημένους τοκετούς, σε τι οφείλονται οι άσκοπες καισαρικές στα δημόσια νοσοκομεία;

Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί συμπεραίνουν ότι η έλλειψη ελέγχου οδηγεί σε ασυδοσία και βολικές προς κάποιους γιατρούς λύσεις. Συγκεκριμένα, πολλοί γυναικολόγοι προτιμούν την καισαρική για μη ιατρικούς λόγους, όπως η προβλεψιμότητα του τοκετού. Πώς να το κάνουμε. Είναι άλλο να μην έχεις τοκετούς το Σαββατοκύριακό, στις διακοπές σου,  κ.τ.λ. και άλλο να είσαι σε διαρκή αναμονή.

Ανεξαρτήτως αιτίας, το φαινόμενο είναι πολλαπλά επιβλαβές και πρέπει να σταματήσει. Φυσικά δε δαιμονοποιούμε την καισαρική η οποία σώζει ζωές σε κάποιες περιπτώσεις αλλά θα πρέπει να λογίζεται σα μία σα σοβαρή ιατρική επέμβαση και να γίνει σαφώς η εξαίρεση και όχι ο κανόνας που είναι σήμερα.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να συσταθεί άμεσα μια εθνική επιτροπή για την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού και να χαράξει το θεσμικό πλαίσιο που θα μας επαναφέρει στα υγιή επίπεδα καισαρικής και παρεμβατικού τοκετού.

Είναι μια μάχη που σκοπεύω να δώσω μέσα και έξω από τη Βουλή!