σε ,

Δάση – το κλειδί για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

Μόλις ολοκληρώθηκε η παγκόσμια συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης. Για δύο εβδομάδες οι εκπρόσωποι των κρατών όλου του κόσμου συγκεντρώθηκαν στην Δανία με στόχο να αποφασίσουν τα μέτρα που θα λάβουμε για να σταματήσουμε την αλλαγή του κλίματος.

Είναι η πρώτη φορά μετά την ψυχροπολεμική πυρηνική απειλή που κινδυνεύει η ίδια η ύπαρξη της ανθρωπότητας. Αυτή τη φορά ο κίνδυνος δεν αφορά το πάτημα του κουμπιού από τον Ρέιγκαν ή τον Γκορμπατσόφ για την πυροδότηση του πρώτου πυρηνικού πύραυλου, αλλά το κουμπί που πατάμε κάθε μέρα όλοι μας για να ανάψουμε τα φώτα μας, τις οικιακές συσκευές, τα αυτοκίνητά μας, τις μηχανές στα εργοστάσια κτλ. Από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, ο πολιτισμός μας έχει βασιστεί στην αυξανόμενη παραγωγή ενέργειας και κατανάλωση πόρων. Τα οφέλη τα απολαμβάνουν οι πλούσιες χώρες του, παρότι οι πόροι προέρχονται από ολόκληρο τον πλανήτη. Ξέρουμε τώρα ότι με αυτό τον τρόπο όχι μόνο μειώνουμε τους πόρους του πλανήτη οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλο φτάνουν στο όριο της εξάντλησής τους, αλλά αλλάζουμε το κλίμα του πλανήτη κάνοντάς τον λιγότερο φιλόξενο, αν όχι εντελώς αφιλόξενο. Σε πολλά μέρη του κόσμου αυτό γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο ξεκάθαρο.

Τα παγόβουνα στους πόλους και οι παγετώνες στις κορυφές του πλανήτη λιώνουνε γρηγορότερα από ότι προέβλεπαν οι επιστήμονες. Όταν λιώσουν οι πάγοι των Ιμαλάιων; θα απειληθεί η πρόσβαση σε νερό του 22% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αντίστοιχες επιπτώσεις αναμένονται από το ταχύτατο λιώσιμο των πάγων στο Κιλιμάντζαρο, στις Άνδεις και άλλες τροπικές οροσειρές. 20 εκατομμύρια είναι ήδη οι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες. Έως το 2050 αναμένεται να φτάσουν τουλάχιστον τα 500 εκατ. οι άνθρωποι που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή.

Οι επιπτώσεις τις Κλιματικής Αλλαγής δεν σταματούν βέβαια εδώ. Περιλαμβάνουν πολέμους, πλημμύρες, λοιμούς, ξηρασίες, κατάρρευση των υδάτινων αποθεμάτων και της γεωργίας στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, βύθιση των παραθαλάσσιων περιοχών, πιθανά ακόμη και σεισμούς. Θα θέλαμε όλο αυτό να ήταν ένα κακό όνειρο. Όμως στην πραγματικότητα η μόνη ψευδαίσθηση είναι η πίστη ότι ο τρόπος ζωής μας είναι βιώσιμος.

Τα φυτά του πλανήτη μέσω της φωτοσύνθεσης, δέσμευσαν το διοξείδιο του άνθρακα που υπήρχε στην ατμόσφαιρα της γης και το μετέτρεψαν σε οργανική ύλη που σταδιακά μετατράπηκε σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λιγνίτη κτλ θαμμένο βαθειά μέσα στη γη. Η βιομηχανική επανάσταση μας επέτρεψε να μπορέσουμε να τρυπήσουμε ή σκάψουμε τη γη και να φέρουμε τον άνθρακα στην επιφάνεια, ώστε να τον κάψουμε για να παράγουμε ενέργεια και να τον επιστρέψουμε έτσι στην ατμόσφαιρα.

Η μεγάλη πρόκληση της ανθρωπότητας είναι πώς θα σταματήσει να συσσωρεύει άνθρακα στην ατμόσφαιρα και πώς θα αρχίσει να τον ξαναποθηκεύει στη γη. Για την ακρίβεια επειδή το να σταματήσουμε εντελώς να εκπέμπουμε άνθρακα στην ατμόσφαιρα στα επόμενα 50 χρόνια είναι απίθανο, η αύξηση της αποθήκευσης άνθρακα στη γη είναι η μόνη μας ελπίδα. Δεν θα είναι αρκετή χωρίς τον εντατικό περιορισμό των εκπομπών, αλλά αποτελεί το λιγότερο ισότιμη προτεραιότητα.

Απαιτείται αύξηση της φυτοκάλυψης. Στην Ελλάδα λόγω της κλιμακούμενης ερημοποίησης αυτό θα έπρέπε να ήταν ήδη αυτονόητη πολιτική. Θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το πρασίνισμα των νησιών μας, αλλά και περιοχών της Πελοποννήσου και των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας, που θα έχει προφανώς ευεργετικές επιπτώσεις και στα αποθέματα νερού. Όμως και στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου, το τέρμα της καταστροφής των δασών και η έναρξη της αποκατάστασης των δασικών οικοσυστημάτων πρέπει να αποτελεί την παγκόσμια προτεραιότητα. Και σε μερικά μέρη του κόσμου είναι ήδη. Τέσσερις φορές την έκταση της Ελλάδας έχει δεντροφυτέψει η Κίνα, με εντυπωσιακές επιπτώσεις στην διαθεσιμότητα πόσιμου νερού και στην αγροτική παραγωγικότητα. Αντίστοιχα προγράμματα δάσωσης στην Ρουάντα είχαν σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί τόσο η ροή των ποταμών προς την πρωτεύουσα ώστε να μπορεί να ηλεκτροδοτείται πλέον αποκλειστικά με υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Ο καθένας μας ξεχωριστά και η πολιτεία συγκροτημένα, πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να αυξήσουμε την φυτοκάλυψη για να παραμείνει ο πλανήτης μας φιλόξενος και στο μέλλον.