σε , ,

Δήλωση συμπαράστασης στις επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης για τις «Σκουριές»

Βρυξέλλες, 26 Ιανουαρίου 2014

Σήμερα το βλέμμα όλων μας είναι στραμμένο στο Κάκαβο όπου πραγματοποιείται η μεγάλη πορεία κατοίκων και διαδηλωτών για να «δούμε και να συνειδητοποιήσουμε την καταστροφή που συντελείται στη Χαλκιδική».

Συμπαραστέκομαι με όλες μου τις δυνάμεις στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της καταστροφής και αποψίλωσης του αρχέγονου δάσους των Σκουριών στο ρέμα Καρατζά και την εκχέρσωση του χώρου του εργοστασίου εμπλουτισμού υπό την ανοχή και προστασία της κυβέρνησης και των ελεγκτικών μηχανισμών.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα με κάθε κόστος για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και το περιβάλλον αποτυπώνοντας ένα θλιβερό κοντράστ με το ρουμανικό κράτος που προτίμησε να σεβαστεί τη μαζική αντίδραση των πολιτών για να «παγώσει» αντίστοιχα έργα, στη RosiaMontana.

Συμμερίζομαι απόλυτα τη θέση των επιτροπών αγώνα ότι «όσοι λεηλατούν τη φύση, υποτάσσονται σε οικονομικά και πολιτικά κέντρα εξουσίας, καταπατούν κυρίαρχα ανθρώπινα δικαιώματα, ξεπουλούν δημόσιο πλούτο, παραβιάζουν βασικές αρχές δικαίου» και προσυπογράφω την εξαγγελία τους ότι «όσοι προσπαθούν να μας καταντήσουν άβουλα και αναξιοπρεπή υποχείριά τους, θα μας βρίσκουν συνέχεια απέναντι».

Διαμαρτύρομαι για τη συγκέντρωση δυνάμεων των ΜΑΤ στην περιοχή και την σφικτή περιφρούρηση μιας δίκαιης και ειρηνικής πορείας.

Ηδη, όπως γνωρίζετε, έχω καταθέσει κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με το ζήτημα της ποινικοποίησης της ελευθερίας της έκφρασης των κατοίκων στις Σκουριές και της εκτεταμένης αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Στην γραπτή ερώτησή μου μάλιστα, επισημαίνω αλλεπάλληλα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας για τα οποία έχει εκδώσει ανακοίνωση η Διεθνής Αμνηστία, όπως χρήση χημικών ουσιών εναντίον διαδηλωτών στην Ιερισσό με δυσανάλογα μη αναγκαίο τρόπο.

Εύχομαι καλή επιτυχία στον γενναίο αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής.

Δεσμεύομαι να συνεχίσω τον αγώνα μου τόσο από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και με τη σταθερή συμμετοχή μου στα κοινωνικά κινήματα.