σε ,

Διαβούλευση για την προετοιμασία των ελληνικών και ευρωπαϊκών δασών για την Κλιματική Αλλαγή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του Κρίτωνα Αρσένη

Βρυξέλλες, 6 Δεκεμβρίου 2010

Διήμερη διαβούλευση με ευρωπαϊκούς και ελληνικούς φορείς, διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, με αφορμή την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προετοιμασία των Δασών για την Κλιματική Αλλαγή, στην οποία είναι εισηγητής.

Για τον σκοπό αυτό, προσκλήθηκαν εκπρόσωποι φορέων από όλη την Ελλάδα και τρία σχολεία, που ξεχώρισαν για την ποιότητα των εργασιών τους στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Όλοι συμμετείχαν στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία συντόνισε ο Κρίτων Αρσένης. Ακολούθησε η συζήτηση για την προετοιμασία των ελληνικών δασών για την Κλιματική Αλλαγή. Στη συζήτηση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων, καθηγητές από τα Πανεπιστήμια των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων και της Θράκης, ερευνητές από το ΕΘΙΑΓΕ, εκπρόσωποι παραγωγικών κλάδων (Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, Νέοι Αγρότες), εκπρόσωποι της δασικής υπηρεσίας και του ΥΠΕΚΑ, λειτουργοί ελεγκτικών φορέων (Συμβούλιο Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο, Επιθεωρητές Περιβάλλοντος) και εκπρόσωποι των οργανώσεων WWF, Ορνιθολογική-Birdlife, MIO-ECSDE, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Επίσης, μαθητές από σχολεία της Νάουσα και της Σαντορίνης παρουσίασαν εργασίες τους με θέμα τη δασική προστασία και την αειφορία.

Μετά την ολοκλήρωση της διήμερης διαβούλευσης ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:

«Τα δάση της Ευρώπης απειλούνται με διαφορετικούς τρόπους από την Κλιματική Αλλαγή. Απαιτούνται προσαρμοσμένες τοπικά απαντήσεις σε αυτή την κοινή κρίση. Στον ευρωπαϊκό νότο, τα δάση μας απειλούνται με εξαφάνιση από πυρκαγιές και ασθένειες. Συζητήσαμε τις λύσεις που μπορούν να προστατεύσουν τα δάση μας. Θα πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, με ενίσχυση της φυσικής ικανότητας των δασικών οικοσυστημάτων να αντεπεξέρχονται σε παρατεταμένους καύσωνες και ξηρασίες. Μετά από κάθε πυρκαγιά, θα πρέπει να δώσουμε στη βλάστηση τη δυνατότητα φυσικής αναγέννησης, εφαρμόζοντας προστατευτικά μέτρα στις καμένες εκτάσεις και εξασφαλίζοντας την ορθή εφαρμογή των χρήσεων γης. Οι αναδασώσεις, όπου απαιτούνται, χρειάζεται να στοχεύουν στη δημιουργία δασών με ποικιλία τοπικών ειδών δέντρων, με έμφαση στα πυράντοχα είδη. Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε επίσης η σημασία των δασικών εκτάσεων χαμηλής βλάστησης και η ανάγκη προστασίας τους.

Η διήμερη διαβούλευση εμπλούτισε τις ιδέες για τις απαραίτητες δράσεις προσαρμογής των ευρωπαϊκών και ελληνικών δασών στην Κλιματική Αλλαγή και έφερε μαζί Έλληνες ειδικούς από διαφορετικούς χώρους, προκειμένου η θετική ζύμωση να οδηγήσει σε αποτελεσματική δράση για την προστασία των ελληνικών δασών.»

Η Έκθεση του Κρίτωνα Αρσένη για την Προετοιμασία των Δασών για την Κλιματική Αλλαγή, θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Απρίλιο του 2011.