σε , , ,

Διπλά ανήθικη η ανακοπή αποπληρωμής των πρώην εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας από την “Alpha Bank” και την “Πειραιώς”

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κ. Αρσένης: “Διπλά ανήθικη η ανακοπή αποπληρωμής των πρώην εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας από την “Alpha Bank” και την “Πειραιώς””

  • Οι Τράπεζες γνωρίζουν ότι θα χάσουν και παίζουν με την ζωή των πρώην εργαζομένων
  • Η αποπληρωμή θα γινότανε στις 17 Ιουλίου 2020, καλύπτοντας ανάγκες επιβίωσης για πολλούς ανέργους της Ελευθεροτυπίας
  • Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποδοκίμασε εμμέσως την στάση των τραπεζών και δεσμεύτηκε να ξεκαθαρίσει περαιτέρω νομοθετικά το ζήτημα

Δεν υπάρχει νομική βάση για τις Τράπεζες στην ανακοπή εξόφλησης δεδουλευμένων των πρώην εργαζομένων της εφημερίδας Ελευθεροτυπίας, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης  Κώστας Τσιάρας, απαντώντας σήμερα σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη και ανακοίνωσε ότι προβλήματα, όπως της αναδρομικότητας, θα αποσαφηνισθούν στην επερχόμενη νομοθετική πρωτοβουλία. 

«Είναι όνειδος για την Alpha Bank και την Πειραιώς να κάνουν την ανακοπή, ενώ γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα χάσουν στα δικαστήρια» σημείωσε ο Κ.Αρσένης και πρόσθεσε: «Αδιαφορούν για τις ζωές των ανθρώπων. Η ηθική τους ευθύνη είναι τεράστια».
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κ.Τσιάρας αναφέρθηκε στο άρθρο 156 του Πτωχευτικού Κώδικα, που ορίζει ότι η νέα (δυσμενής) κατάταξη των προνομίων στις αποζημιώσεις από πτώχευση, ισχύει μετά τη 19η Αυγούστου 2015. «Επομένως ο νόμος είναι ξεκάθαρος για την Ελευθεροτυπία που πτώχευσε στις 31 Μαΐου 2014 και οι απαιτήσεις των εργαζομένων αναγγέλθηκαν τον Ιούνιο 2015» αποσαφήνισε.
 
Επίσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε για την επίλυση του θέματος της αναδρομικότητας των πτωχευτικών νόμων του ΣΥΡΙΖΑ: «Η πραγματικότητα είναι ότι όλα αυτά θα είχαν λυθεί πριν από έναν περίπου μήνα, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία του κορωνοϊού. Θέλω να πιστεύω ότι ενδεχομένως μέσα στον επόμενο μήνα θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία». Και πρόσθεσε: «Έχω κοινοποιήσει την ερώτησή σας στα συναρμόδια Υπουργεία και προκαλεί ένα πρόκριμα για περαιτέρω προβληματισμό».

«Σας ζητώ να αλλάξετε ούτως ή άλλως το νόμο, ώστε προτεραιότητα αποζημίωσης να έχουν οι εργαζόμενοι, μετά το Δημόσιο και οι τράπεζες, που σαφέστατα είναι πιο ισχυροί φορείς και μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοια ζητήματα. Έτσι θα προστατευθεί και το δημόσιο συμφέρον» σημείωσε ο Κρίτων Αρσένης. 

Ιστορικό υπόθεσης:

Η Χ.Κ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ, που εξέδιδε την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» πτώχευσε τις 30-05-2014, οπότε 850 εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, υπάλληλοι, τεχνικοί, πιεστές, εργάτες ένθεσης) έμειναν άνεργοι, με δικαίωμα αποζημίωσης, όταν θα εκπλειστηριαζόταν το κτίριο. Η συντριπτική τους πλειονότητα παραμένουν έως σήμερα άνεργοι, κάποιοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα Υγείας και αρκετοί αδυνατούν να αποπληρώσουν το δάνειο της πρώτης κατοικίας τους.

Στις 17 Ιουλίου 2020 οι εργαζόμενοι επρόκειτο να λάβουν το 25% των απαιτήσεων τους (εξαιτίας της τιμής στην οποία εκποιήθηκε το ακίνητο της οδός Μίνωος), ύψους περίπου 6,5 εκατ. ευρώ. Ανάμεσά τους, ένας ανάπηρος με 87% αναπηρία και μια γυναίκα για δεύτερη φορά καρκινοπαθής ανάμεναν αυτά τα χρήματα για να ικανοποιήσουν δαπάνες Υγείας.

Εν τω μεταξύ, στις 19 Αυγούστου 2015, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου,  είχε γίνει νέος νόμος του Κράτους, ο Ν.4336/2015 που μετέβαλε άρδην τη σειρά των δικαιούχων στις περιπτώσεις πτωχεύσεων, σε συνδυασμό με το Ν.4446/2016. Ενώ, δηλαδή, έως τότε δικαίωμα αποζημίωσης είχαν πρώτα το Ελληνικό Δημόσιο και οι εργαζόμενοι και ακολουθούσαν οι Τράπεζες και οι ιδιώτες πιστωτές, ο νομοθέτης μετέβαλε τη σειρά των δικαιούχων αποζημιώσεων, αναβιβάζοντας σε πρώτους δικαιούχους τις Τράπεζες.

Με βάση την ευνοϊκή πλέον κατάταξη, οι τράπεζες και τα ξένα funds ασκούν ανακοπές, διεκδικώντας το προνόμιό τους να καταλάβουν και τις πτωχεύσεις πριν της 19ης Αυγούστου 2015, με αποτέλεσμα να ξαναρχίζει η δικαστική διαδικασία από την αρχή. Το κόστος για τους πρώην εργαζόμενους  είναι δυσβάστακτο, τόσο ψυχικά, όσο και οικονομικά. Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες -κατά πληροφορίες- χάνουν τελικά τις υποθέσεις.

Δείτε όλο το βίντεο της επίκαιρης ερώτησης: