σε , , , ,

Εκδούλευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην Cosco. Το νέο λιμάνι στην Πειραϊκή κατασκευάζεται χωρίς άδεια και δημιουργεί μια τοξική χωματερή στον Αργοσαρωνικό

Αθήνα, 1 Ιουλίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κ.Αρσένης: “Εκδούλευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην Cosco. Το νέο λιμάνι στην Πειραϊκή κατασκευάζεται χωρίς άδεια και δημιουργεί μια τοξική χωματερή στον Αργοσαρωνικό”

  • Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιτρέπουν στην Cosco την επέκταση του λιμανιού του Πειραιά χωρίς τις απαραίτητες άδειες
  • Η εκβάθυνση του λιμανιού (βυθοκόρηση) οδηγεί σε απόθεση τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων στον Αργοσαρωνικό
  • Η κυβέρνηση έστειλε τη μελέτη βυθοκόρησης στο ΕΛΚΕΘΕ για γνωμοδότηση, ενώ μεγάλο τμήμα της βυθοκόρησης έχει ήδη ολοκληρωθεί
  • Συμβούλιο της Επικρατείας, Συνήγορος του Πολίτη, Δήμος Πειραιά, Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και Νήσων ήδη τοποθετούνται απέναντι στο έργο

«Τα έργα για την επέκταση του λιμανιού του Πειραιά είναι μεγάλης κλίμακας. Εν προκειμένω, μιλάμε για μια προβλήτα στην Πειραϊκή που βγαίνει προς τον Αργοσαρωνικό για να υποδεχθεί επτά, και κάποια στιγμή περισσότερα, κρουαζιερόπλοια. Όπως συστήνει ο Συνήγορος του Πολίτη, έχει αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας και ορίζουν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες και η ελληνική νομοθεσία, απαιτείται Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που τόσα χρόνια εκκρεμεί. Εσείς εκτελείτε έργα, βασιζόμενοι στην παράταση μιας ΑΕΠΟ του 2006, κάτι που δεν είναι επιτρεπτό από το Νόμο, καθώς η συγκεκριμένη ΑΕΠΟ δεν μπορεί πλέον να εκτιμήσει τις επιπτώσεις ενός έργου, που έχει κατά πολύ διαφοροποιηθεί και μεγεθυνθεί από το 2006» σημείωσε ο Βουλευτής του ΜέΡΑ25 Δυτικής Αθήνας Κρίτων Αρσένης μιλώντας σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης για τις σαρωτικές επιπτώσεις από τις βυθοκορήσεις που γίνονται στον Πειραιά, χωρίς κατάλληλη μελέτη.

Και πρόσθεσε σε ό,τι αφορά τις βυθοκορήσεις στην Πειραϊκή: «Ξεκίνησαν, εν μέσω κορωνοϊού, υπό συνθήκες αδιαφάνειας, έργα εκβάθυνσης, με βυθοκορήσεις ρυπασμένου ιζήματος, βαρέων μετάλλων και άλλων τοξικών υλικών. Η Cosco προχώρησε παράνομα στο έργα αποθέτοντας το ρυπασμένο ίζημα σε διάφορα σημεία του Αργοσαρωνικού. Τώρα που το ΣτΕ προχώρησε σε αναστολή των εργασιών της Cosco, μέχρι να εκδικασθεί η αίτηση ακύρωσης της επέκτασης του λιμανιού, που έχει κατατεθεί. Σας ρωτάμε τι ποσότητες έχουν απορριφθεί και που, ποιες είναι οι κυρώσεις για τις παράνομες εργασίες στην Cosco».

«Έχει προσδιορισθεί ότι χρειάζονται βυθοκορήσεις 300.000 κ.μ. για όλο το έργο. Μέχρι σήμερα έχουν βυθοκορηθεί 115.000 κμ, περίπου το 1/3 της αρχικά εκτιμώμενης ποσότητας. Άρα δεν έχει υπάρξει καμία υπέρβαση» απάντησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δ. Οικονόμου. Και πρόσθεσε, υποστηρίζοντας η νομιμότητα και η παρανομία δεν προσδιορίζονται από την τήρηση των οριζομένων στο Νόμο, αλλά από τις αποφάσεις δικαστηρίων: «Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε κυρώσεις, εάν κάτι δεν κριθεί παράνομο. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να επιβάλλουμε κυρώσεις, επειδή κάποιοι το λένε».

Υπεραμύνθηκε της ΑΕΠΟ του 2006, με το επιχείρημα ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, μέσα από τις οποίες μπορεί κάποιος να προσφύγει στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Αυτό δεν έχει γίνει! Άρα η ΑΕΠΟ δεν είναι παράνομη, επειδή έτσι φαίνεται σε εσάς».

Σε ό,τι αφορά τη σχετική καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), που αποτελεί τον επίσημο κρατικό, επιστημονικό φορέα για τη μελέτη και προστασία των θαλασσών, προέβη σε σαφή διαφοροποίηση μεταξύ ΕΛΚΕΘΕ και εργαζομένων, σημειώνοντας: «Η Πολιτεία έστειλε την αίτηση ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων και τη μελέτη στο ΕΛΚΕΘΕ για γνωμοδότηση. Περιμένουμε να δούμε τι θα πει το ΕΛΚΕΘΕ, όχι ο σύλλογος εργαζομένων. Το θέμα είναι επιστημονικό, όχι συνδικαλιστικό». 

«Είναι εντυπωσιακή η παραδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης ότι στέλνει την μελέτη για τα βυθοκορήματα στο ΕΛΚΕΘΕ, αφού πάνω από το ⅓ των βυθοκορήσεων έχει ολοκληρωθεί» επισημαίνει ο Κρίτων Αρσένης και συνεχίζει: «Οι εργαζόμενοι δεν εκφράζουν την άποψή τους, αλλά επισημαίνουν την απάντηση του ΕΛΚΕΘΕ στα ερωτήματα του Συνηγόρου του Πολίτη».

«Ο ΣτΠ λέει ότι «η ΣΜΠΕ, που δεν έχει κατατεθεί, προβλέπεται από την οδηγία 2001/42» και «είναι απαραίτητη για έργα τέτοιας κλίμακας». Μιλάτε για μια ΜΠΕ και μια ΑΕΠΟ, που παρανόμως ανανεώνεται από το 2006. Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έχει την ίδια έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το 2006!» τόνισε ο Κ.Αρσένης.

Και συμπλήρωσε: «Το ΕΛΚΕΘΕ λέει ότι η ΜΠΕ που έχετε εγκρίνει, είναι εντελώς ανερμάτιστη. Στηρίζεται σε μια μεθοδολογία για αποθέσεις σε χερσαίο χώρο, για να διαπιστώσει ότι τα βυθοκορήματα είναι κατάλληλα για θαλάσσια απόρριψη, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συγκεντρώσεις των ανόργανων και οργανικών ρύπων στο συγκεκριμένο θαλάσσιο χώρο. Τέτοιες μελέτες εγκρίνει το υπουργείο; Έτσι, βγαίνουν οι περιβαλλοντικοί όροι για έργα μεγάλης κλίμακας; Γι αυτό εγκρίνετε αιολικά δίπλα σε κουρνιές όρνεων στα Άγραφα;»

Δείτε το σχετικό απόσπασμα της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης: