σε , ,

Εννιάλεπτο ντοκιμαντέρ για τον αγώνα των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης κατά της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπία

22 Μαΐου, 2014

Τον αγώνα των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης κατά της κατασκευής Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία προβάλλει το εννιάλεπτο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή και υποψήφιου με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κρίτωνα Αρσένη. Στο βίντεο μιλούν τα μέλη του «Δικτύου 50» για τις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη τη συμπρωτεύουσα η μετατροπή της Ευκαρπίας σε τόπο εναπόθεσης και καύσης σκουπιδιών και επισημαίνεται ότι το έργο είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τον πραγματικό όγκο των απορριμμάτων που παράγονται από τους δήμους.

Για το ίδιο θέμα ο Κρίτων Αρσένης έχει καταθέσει ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλοντας την κατάργηση του κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών που προβλεπόταν στην μελέτη, καθώς και τις τεράστιες διαστάσεις του έργου που θα διαχειρίζεται σύμμεικτα απορρίμματα και ο σχεδιασμός του θα βασίζεται σε διαρκώς αυξανόμενο όγκο σκουπιδιών.

Για το θέμα ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε:

«Σε μια ήδη βεβαρημένη από τις βιομηχανίες περιοχή όπου χιλιάδες συνάνθρωποι μας χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που εμφανίζονται με πολλαπλάσιο ρυθμό από ότι στις άλλες περιοχές μία ομάδα πολιτών αγωνίζεται να ανατρέψει τα σχέδια για περαιτέρω υποβάθμιση της. Όπως όμως γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις, όπου οι κάτοικοι αντιστέκονται και αντιδρούν υπερασπιζόμενοι τον τόπο και τη ζωή τους, αυτή η ομάδα διώκεται και εκφοβίζεται. Είμαι αλληλέγγυος στα κινήματα που αντιστέκονται σε παράλογες και παράνομες αποφάσεις που λαμβάνονται προς όφελος ιδιωτών και κατά του δημοσίου συμφέροντος

Το βίντεο μπορείτε να το δείτε εδώ: