σε , , ,

Επέκταση ΧΥΤΑ Φυλής και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό εν μέσω πανδημίας

Αθήνα, 1 Απριλίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Επέκταση ΧΥΤΑ Φυλής και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό εν μέσω πανδημίας»

Εν μέσω πανδημίας, χωρίς διαγωνισμό, προχωρά η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Ο Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις της περιφέρειας και τη κυβέρνησης μέσω κοινοβουλευτικής ερώτησης.

Οπως δήλωσε ο Κρίτων Αρσένης: «Μένουμε σπίτι, για τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας σημαίνει αναπνέουμε την επικίνδυνη, ανεξέλεγκτη χωματερή της Φυλής. Σε μια εποχή πανδημίας, κατά την οποία ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να προχωρά με πραξικοπηματικό τρόπο η επέκταση του, κατά κοινή ομολογία, επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία, ΧΥΤΑ Φυλής. Χωρίς διαγωνισμό, με αιτιολογία ότι οι ενστάσεις νομιμότητας καθυστερούν το «έργο». Αντίθετα θα έπρεπε τώρα να επιταχύνει τις διαδικασίες χωροθέτησης νέων ΧΥΤΥ και ουσιαστικής ανακύκλωσης».

Στις 13 Μαρτίου 2020, η Εκτελεστική Επιτροπή του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) αποφάσισε σε συνεδρίαση της να προχωρήσει στην επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, και μάλιστα με διαδικασία διαπραγμάτευσης, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης! Εκμεταλλευόμενη την κρίση που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού και την αδυναμία αποτελεσματικών αντιδράσεων, η ΕΕ της ΕΔΣΝΑ στις 24 Μαρτίου, ανέθεσε την υλοποίηση του έργου σε εταιρία συμφερόντων γνωστού μεγαλοεργολάβου σκουπιδιών, έναντι του ποσού των 4.534.749,99 ευρώ, συν ΦΠΑ. 5 εκατομμύρια ευρώ για μια επέκταση που, όπως λένε οι ίδιοι, θα καλύψει τις ανάγκες 5 μηνών. 1 εκατομμύριο για κάθε μήνα.

Οι κάτοικοι και οι φορείς της Δυτικής Αθήνας ακούνε για άλλη μία φορά τα ίδια επιχειρήματα περί κορεσμού του ΧΥΤΑ, και ανάγκης επεκτάσεων μέχρι να ολοκληρωθεί ο αποκεντρωμένος σχεδιασμός. Ακούνε την ίδια εγκληματική ρητορική που ονομάστηκε «μεταβατική διαχείριση» και φέρει την υπογραφή και την αγαστή συναίνεση των παρατάξεων της κ. Δούρου και του κ. Πατούλη.

Ο Βουλευτής του ΜέΡΑ25, κ. Κρίτων Αρσένης, απευθύνει ερώτηση στους Υπουργούς Υγείας και Περιβάλλοντος και ζητά να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής για λόγους δημόσιας υγείας, να αποκατασταθεί το περιβάλλον, να χωροθετηθούν τώρα ΧΥΤΥ και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι. Ερωτήσεις που είχαν κατατεθεί αυτούσιες από τον ίδιο στη Βουλή τον Φεβρουάριο, όταν, μετά τις ενέργειές του, ικανοποιήθηκε το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και δημοσιοποιήθηκαν, μετα από 5 χρόνια απόκρυψης,  οι μελέτες ρυπαντών του ΧΥΤΑ Φυλής. Με τις μελέτες αποδείχθηκε και επίσημα πλέον ο κίνδυνος για την υγεία των πολιτών που μένουν κοντά στον ΧΥΤΑ, αλλά και μέσα στο λεκανοπέδιο της Αθήνας.

Διαβάστε την ερώτηση.