σε , ,

Επίτροπε Ντάλι, πείτε στους πολίτες τις αληθινές προθέσεις της Επιτροπής για τα μεταλλαγμένα

Παρέμβαση στον Επίτροπο Υγείας για τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία αδειοδότησης των μεταλλαγμένων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη νέα νομοθεσία που προτείνει, δείχνει ότι δεν επιθυμεί τεκμηριωμένες, ανεξάρτητες και αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες αξιολόγησης των επιπτώσεων των μεταλλαγμένων προϊόντων στη δημόσια υγεία και στη βιοποικιλότητα. Αυτό επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, στον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας, Τζον Ντάλι, κατά την παρουσίαση των προτάσεων της Επιτροπής για την τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, τα κράτη μέλη αντί να είναι υποχρεωμένα να τεκμηριώνουν επιστημονικά την επικινδυνότητα των μεταλλαγμένων προιόντων που αδειοδοτεί η ΕΕ προκειμένου να τα απαγορεύσουν στη χώρα τους, ενθαρρύνονται όταν θέλουν να τα απαγορεύουν, να το κάνουν για ηθικούς λόγους και χωρίς τεκμηρίωση. Με τον τρόπο αυτό, κατά τη διαδικασία έγκρισης των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην ΕΕ, θα λαμβάνονται υπόψη επιστημονικές μελέτες που θα προέρχονται αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), για την αξιοπιστία των οποίων έχουν επανειλημμένα διατυπωθεί έντονες επιφυλάξεις. Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Επίτροπος Ντάλι έχει παραδεχθεί απαντώντας σε παλαιότερη ερωτηση του Κρίτωνα Αρσένη ότι απαιτείται η ενίσχυση της ανεξάρτητης λειτουργίας της EFSA.

Ο Επίτροπος Ντάλι, που δέχθηκε ομοβροντία ερωτημάτων από τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, υπεραμύνθηκε της στάσης του, επιμένοντας ότι εφόσον η EFSA γνωμοδοτήσει για ένα μεταλλαγμενο προιόν, δεν χρειάζεται άλλη επιστημονική μελέτη επ΄ αυτού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Κρίτωνα Αρσένη:

«Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο (2005), μόλις ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους πολίτες έχει θετική γνώμη για τα μεταλλαγμένα. Την ίδια ανησυχία μοιράζονται και τα Κράτη Μέλη. Έξι μάλιστα έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην επικράτεια τους. Παρόλα αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τέσσερις φορές προσπάθησε να ανατρέψει αυτές τις απαγορεύσεις. Τον Ιούνιο του 2005, τον Δεκέμβριο του 2006, τον Φεβρουάριο του 2007 και τον Μάρτιο του 2009, αποτυγχάνοντας χάρη στην αντίθετη απόφαση της πλειοψηφίας των Κρατών Μελών. Μάλιστα το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος ζήτησε με ομόφωνη απόφασή του να υπάρξουν σαφείς και διαφανείς διαδικασίες  για την έγκριση μεταλλαγμένων προϊόντων.

Η πρόταση σας, Επίτροπε, κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Επιτρέποντας την απαγόρευση για ηθικούς λόγους, μας οδηγείτε στην υποκειμενοποίηση της προστασίας της δημόσιας υγείας. Δίνετε την εντύπωση ότι η Επιτροπή δεν θέλει τεκμηριωμένες, ανεξάρτητες και αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες αξιολόγησης των επιπτώσεων των μεταλλαγμένων προϊόντων στην δημόσια υγεία και στη βιοποικιλότητα. Θέλετε η διαδικασία έγκρισης να στηρίζεται αποκλειστικά στις μελέτες της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που και εσεις ο ίδιος παραδεχθήκατε στην προηγούμενη συζήτησή μας ότι παρουσίαζει προβλήματα αξιοπιστίας. Οπως είπε και η  κυρία Λε Παζ, αυτό εκθέτει τη νομοθεσία μας για τα μεταλλαγμένα σε σημαντική νομική ανασφάλεια.

Επίτροπε, πείτε μας αν αληθεύει ότι Επιτροπή δεν θέλει να έχει τεκμηριωμένες, ανεξάρτητες και αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες αξιολόγησης των επιπτώσεων των μεταλλαγμένων προϊόντων στην δημόσια υγεία και στη βιοποικιλότητα, γιατί αυτό είναι που θα αναρωτιούνται οι πολίτες μόλις πληροφορηθούν για την νομοθετική σας πρόταση».