σε ,

Επικίνδυνες ουσίες στα καλλυντικά

Την ύπαρξη επικίνδυνων χημικών συστατικών, που μιμούνται τα οιστρογόνα, στη συντριπτική πλειοψηφία των καλλυντικών και των προϊόντων προσωπικής φροντίδας φέρνει στο προσκήνιο με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης. Πρόκειται για τις παραβένες ή parabens τα οποία είναι συντηρητικά με αντιμικροβιακές ιδιότητες που χρησιμοποιούνται σ’ ένα ευρύ φάσμα φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων και προϊόντων για παιδιά, ενώ κάποιες παραβένες (methyl και ethylparaben) χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρές ποσότητες και ως συντηρητικά σε τρόφιμα.Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Οι παραβένες για πολλά χρόνια αποτελούσαν επανάσταση στη συντήρηση των καλλυντικών λόγω των αντιμικροβιακών τους ιδιοτήτων. Περίπου το 99% των καλλυντικών και των προϊόντων προσωπικής φροντίδας, από τις κρέμες, τα σαμπουάν, τα σαπούνια έως και τα αντηλιακά και τα αποσμητικά περιέχουν παραβένες. Ως εκ τούτου, εντοπίζονται συχνά στους ανθρώπους και το περιβάλλον, με την πιο διαδεδομένη, το propylparaben να έχει ανιχνευτεί σε πάνω από το 90% των δειγμάτων ανθρώπινων ούρων. Παρά τον κυρίαρχο ρόλο τους ως συντηρητικά των καλλυντικών, μελέτες αποδεικνύουν ότι οι παραβένες δρουν ως ορμονικοί διαταράκτες καθώς μιμούνται τα οιστρογόνα, προκαλώντας σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση τους. Έρευνα του πανεπιστήμιου Reading της Αγγλίας συνδέει τις παραβένες σε αποσμητικά με τον καρκίνου του μαστού, καθώς οι ουσίες αυτές ανιχνεύτηκαν σε ιστούς καρκινικών όγκων.

Πέρα από την οιστρογονική τους δράση, οι παραβένες παρουσιάζουν και αντι-ανδρογονική δράση, καθώς μελέτες αποδεικνύουν ότι η έκθεση νεαρών αρσενικών αρουραίων σε παραβένες είχε δυσμενείς επιπτώσεις στη σπερματογένεση και στα επίπεδα τεστοστερόνης τους. Η χορήγηση τους σε θηλυκούς αρουραίους είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη γέννηση λιγότερων νεογνών και με δυσπλασίες στα αναπαραγωγικά τους όργανα, ενώ συσχετίστηκε και με τη μείωση της κινητικότητας του σπέρματος στους αρσενικούς απογόνους.

Το Μάρτιο του 2011 η Δανία απαγόρευσε το propylparaben και το butylparaben σε προϊόντα για παιδιά κάτω των τριών χρόνων, καθώς έρευνα του Δανικού Ινστιτούτου Τροφίμων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η η έκθεση στις παραβένες, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των φυσικών ορμονών στα παιδιά.

Το 2010 η Επιστημονική Επιτροπή για τα Καταναλωτικά Προϊόντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την αξιολόγηση του κινδύνου για τη δημόσια υγεία των propylparaben και butylparaben. Δεδομένης της χρήσης των παραβενών σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και της συστηματικής έκθεσης του ανθρώπινου οργανισμού σε αυτές τις χημικές ουσίες, η ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις τους κρίνεται αναγκαία. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Δανίας και να προβεί σε πανευρωπαϊκή απαγόρευση των παραβενών που δρουν ως ορμονικοί διαταράκτες και είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και την αντικατάστασή τους με ασφαλέστερα για τη υγεία συστατικά.»