σε ,

Ευρωπαϊκή επιδότηση για τη μετατροπή δασών σε φυτείες

Δεν απέκλεισε τη μετατροπή δασών σε φοινικοφυτείες με στόχο την παραγωγή βιοκαυσίμων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε απάντηση ερώτησης που κατέθεσαν από κοινού ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης με τους ευρωβουλευτές Μπας Έικχατ (Πράσινοι), Κορίν Λεπάζ (Φιλελεύθεροι), Έστχερ ντε Λάγκε (Λαϊκό Κόμμα) και Γιαν Γκερμπράντι (Φιλελεύθεροι). Η ερώτηση αφορούσε τις εγγυήσεις για την αποφυγή καταστρεπτικών επιπτώσεων από τη παραγωγή βιοκαυσίμων.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής: «Tα βιοκαύσιμα έχουν αποτελέσει αιχμή της ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ τα τελευταία χρόνια. H ΕΕ έχει θέσει μάλιστα ως δεσμευτικό πανευρωπαϊκό στόχο το 10% της ενέργειας που χρησιμοποιείται στις μεταφορές να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο λόγος είναι ότι η παραγωγή βιοκαυσίμων αναμένεται να μας επιτρέψει σταδιακά να αντικαταστήσουμε τα ορυκτά καύσιμα, η καύση των οποίων αποτελεί σημαντικό αίτιο της Κλιματικής Αλλαγής.
Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, όμως, η αντικατάσταση φυσικών δασών ή και μερικών αγροτικών καλλιεργειών, προκειμένου να καλλιεργηθούν φυτά και δέντρα που θα χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή βιοκαυσίμων επιταχύνουν την εξέλιξη της Κλιματικής Αλλαγής. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου, που προκαλούνται λόγω ακριβώς της έμμεσης αυτής αλλαγής χρήσεων γης έχουν εκτιμηθεί έως και έξι φορές μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες εκπομπές από την καύση των ορυκτών καυσίμων. Εντύπωση, επιπλέον, προκάλεσε η δήλωσή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι κίνδυνοι για την βιοποικιλότητα και την Κλιματική Αλλαγή από την παραγωγή βιοκαυσίμων δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί πλήρως. Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής ομολόγησαν δε ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν απαγορεύει η παραγωγή βιοκαυσίμων να στηρίζεται στη μετατροπή φυσικών δασών σε φυτείες.
Θα περίμενε κανείς περισσότερη σοβαρότητα από την Επιτροπή σχετικά με τις πολιτικές που εφαρμόζονται και ολοκληρωμένες μελέτες εκτίμησης επιπτώσεων που εξετάζουν ολόκληρο τον κύκλο ζωής των βιοκαυσίμων. Τα δάση του πλανήτη αποτελούν αναντικατάστατο σύμμαχό μας στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής τόσο γιατί αποτελούν αποθήκες άνθρακα, τόσο γιατί δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα, όσο και γιατί αποτελούν σημαντικούς οικοτόπους πλούσιους σε βιοποικιλότητα. Καλώ την Επιτροπή να δείξει υπευθυνότητα και να ξεκαθαρίσει άμεσα τη στάση της απαγορεύοντας ρητά την παραγωγή από φυτείες που αντικαθιστούν δάση. Την καλώ επίσης να εξετάζει σε κάθε επιδοτούμενη τεχνολογία αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και εναλλακτικής παραγωγής ενέργειας τις συνολικές εκπομπές από την εγκατάσταση, λειτουργία και απόσυρση όλων των εγκαταστάσεων παραγωγής της και να μην στηρίζει τις πολιτικές της επιλογές στην παραπλανητική εκτίμηση επιπτώσεων της φάσης λειτουργίας».