σε , ,

Η άρνηση της άμεσης εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ για την ΕΡΤ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Βρυξέλλες, 19 Ιουνίου 2013

Τη μη εφαρμογή της εντολής του Συμβουλίου της Επικρατείας για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ κατά παράβαση των ευρωπαϊκών αρχών έθεσε με κατεπείγουσα γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Κρίτωνα Αρσένη και το κείμενο της Ερώτησης.

Η κυβέρνηση που έστειλε τα ΜΑΤ για να ρίξουν το σήμα της ΕΡΤ 45 λεπτά πριν την εξαγγελθείσα ώρα, καθυστερεί ήδη 36 ώρες την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ. Είναι προφανές ότι για την κυβέρνηση, δικαστήρια, νόμοι και θεσμοί έχουν διακοσμητικό χαρακτήρα και λαμβάνονται υπόψη μόνο όταν βολεύει. Αν όμως η κυβέρνηση νιώθει ότι μπορεί να προσβάλει ανεξέλεγκτα τη δημοκρατία, ξεχνάει ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλει να σέβεται τις αρχές της δημοκρατίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση που εξέδωσε τη Δευτέρα 17 Ιουνίου εξετάζοντας προσφυγή εναντίον της κοινής υπουργικής απόφασης για το κλείσιμο της ελληνικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, ανέστειλε την εφαρμογή της κρινόμενης υπουργικής απόφασης και διέταξε την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ ορίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα.

Ωστόσο, παρά την εξέλιξη αυτή, η ελληνική κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τη δικαστική απόφαση χωρίς να έχει λάβει κανένα μέτρο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Με βάση τα ανωτέρω και δεδομένου ότι ο σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων είναι από τα βασικότερα στοιχεία της δημοκρατικής λειτουργίας των κρατών μελών, ερωτάται η Επιτροπή:

Είναι σύμφωνη με τις κοινές συνταγματικές παραδόσεις και τις γενικές αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου η μη τήρηση από την ελληνική κυβέρνηση της δικαστικής απόφασης που προβλέπει την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ;