σε , ,

Η αστυνομική καταστολή για αποτροπή ειρηνικών αντιδράσεων στο περιβαλλοντοκτόνο νόμο αποτελεί καταστολή της Δημοκρατίας

Αθήνα, 20 Μαΐου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κ.Αρσένης: “Η αστυνομική καταστολή για αποτροπή ειρηνικών αντιδράσεων στο περιβαλλοντοκτόνο νόμο αποτελεί καταστολή της Δημοκρατίας”
  • Αδικαιολόγητη καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων-διαμαρτυριών ενάντια στον περιβαλλοντοκτονο νομο
  • Στρατηγική χρήση αστυνομικής εξουσίας προκειμένου να εκφοβιστούν όσοι διαφωνούν με κυβερνητικές επιλογές
  • Πραγματοποιείται με εντολή του Υπουργείου κ. Χατζηδάκη;
Το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν και να διαμαρτύρονται ειρηνικά για αιτήματά τους έθεσε ο Κρίτων Αρσένης σε σημερινή (20 Μαΐου 2020) επίκαιρη ερώτησή του. Αφορμή στάθηκε η επαναλαμβανόμενη, αδικαιολόγητη καταστολή πολιτών, που από εδώ και δύο εβδομάδες προχωρούν σε ολονύκτια, ειρηνική, καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από τη Βουλή. Οι πολίτες, που κρατούσαν όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, ξεκίνησαν τη διαμαρτυρία τους τη νύχτα της 4ης Μαΐου, ημέρα συζήτησης του περιβαλλοντοκτόνου νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Ο Κ. Αρσένης διατύπωσε ανησυχία για πρακτικές άλλων εποχών που διαφαίνεται να ενστερνίζεται η κυβέρνηση:  “Είναι γνωστές αυτές οι μεθοδεύσεις. Αλλά είναι γνωστές από άλλες εποχές. Γι αυτό, θέλω να σας παρακαλέσω να τις σταματήσετε. Να δεσμευθείτε ότι θα σταματήσουν και να δεσμευθείτε ότι θα σταματήσει οποιαδήποτε δίωξη σε οποιοδήποτε πολίτη διαμαρτύρεται απλά και ειρηνικά, απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές, που έχουν καταδικασθεί και είναι κοινωνικά απο-νομιμοποιημένες”. 

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, από την πλευρά του, σημείωσε ότι ο έλεγχος ταυτοτήτων “προβλέπεται στο πλαίσιο της προληπτικής, κατασταλτικής δράσης της αστυνομίας από την κείμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα από το άρθρο 74 ΠΔ: 141/1991”.

Όπως σημείωσε ο Κ. Αρσένης: “Το να οδηγείς 18 ανθρώπους, που διαμαρτύρονται φιλειρηνικά, σε μια κλούβα εν μέσω κορωνοϊού για έλεγχο ταυτοτήτων και, όταν μετά απελευθερώνονται, να τους απαγορεύεις να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους, είναι στην ουσία απαγόρευση διαμαρτυρίας. Απαγόρευση διαμαρτυρίας σε οποιονδήποτε μας ενοχλεί”. 

Και πρόσθεσε: “Σας καλούμε να μας πείτε ποιος έδωσε τη διαταγή να διωχθούν άνθρωποι που υπερασπίζονται το άρθρο 24 του Συντάγματος, κατά ενός  νόμου που είναι αντισυνταγματικός, το έχει πει ο Συνήγορος του Πολίτη και αναμένεται να καταπέσει στο ΣτΕ.  Ήταν ο κύριος Χατζηδάκης; Σας καλούμε να δεσμευθείτε ότι αυτά θα σταματήσουν, διότι πραγματικά βάζετε τη Δημοκρατία σε κίνδυνο”.

Δείτε το απόσπασμα της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης: