σε , ,

Η Αϊτή διαφέρει από κάθε άλλη ανθρωπιστική κρίση και πρέπει η Ευρώπη να έχει πιο ενεργό ρόλο μέχρι να ορθοποδήσει η χώρα

Στρασβούργο, 20 Ιανουαρίου 2011

 

Ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή τον ένα χρόνο από τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα, ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό, καλεί τη διεθνή κοινότητα να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Αϊτής.

Ένα χρόνο μετά το σεισμό μεγέθους 7,3 Ρίχτερ που έπληξε την Αϊτή και προκάλεσε 222.750 θανάτους, η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κατά τη διάρκεια του 2010 η κατάσταση στην Αϊτή έγινε ακόμη πιο περίπλοκη λόγω της πολιτικής αστάθειας και των βίαιων εξεγέρσεων που ακολούθησαν τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, της επιδημίας χολέρας που ευθύνεται για τον θάνατο 3.651 ανθρώπων και του τυφώνα Τόμας. Το 80% του πληθυσμού στην Αϊτή ζει στην απόλυτη φτώχια, ενώ περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας. Λιγότερο από 5% των ερειπίων έχει αφαιρεθεί από τους δρόμους, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε καταυλισμούς και αυτοσχέδιες σκηνές και έχουν παρατηρηθεί πολλά κρούσματα βίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά τη Διεθνή Διάσκεψη των Δωρητών στη Νέα Υόρκη και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να υποστηρίξει την ανασυγκρότηση, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και σταθερότητα της Αϊτής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Κρίτωνα Αρσένη στην Oλομέλεια:

“Η Αϊτή είναι μια μοναδική περίπτωση. Δεν είναι μια περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης όπου καταθέτουμε κάποια χρηματικά ποσά και αναλαμβάνει η κυβέρνηση το πως θα υλοποιήσει τα έργα. Πρόκειται για μια χώρα σε πλήρη κατάρρευση, όπου το μόνο αναμενόμενο είναι η αύξηση της διαφθοράς, σε ένα κράτος που δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να αντιμετωπίσει την κρίση και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Είναι μια χώρα στην οποία η παρέμβασή μας θα πρέπει να είναι πιο διαρκής. Θα πρέπει να έχουμε έναν πιο ενεργό ρόλο απ΄ ότι σε κάθε άλλη περίπτωση. Αναφέρθηκε ο κύριος Deva στα ερείπια που δεν έχουν μαζευτεί και αποκατασταθεί ακόμα. Το να μαζέψουμε τα ερείπια από τους δρόμους, θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας. Με τους ρυθμούς που ακολουθούνται απαιτούνται άλλα πέντε χρόνια. Είναι τόσα τα έργα που χρειάζεται να υλοποιηθούν σε αυτή τη χώρα που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει ανεργία, αν γίνουν όλα αυτά σωστά. Οφείλουμε να παρέμβουμε. Πρέπει πραγματικά να δράσουμε δυναμικά στο θέμα των ερειπίων, στο θέμα της παροχής νερού, στο θέμα της παροχής τροφής, ώστε να καταφέρει αυτή η χώρα να σταθεί στα πόδια της, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες της να σκεφτούν και το αύριο, πέρα από το να είναι υποχρεωμένοι να σκέφτονται καθημερινά μόνο την επιβίωσή τους.”