σε ,

Η διαγενεακή δικαιοσύνη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας περιβαλλοντικής και οικονομικής κρίσης

Την ανάγκη υιοθέτησης της διαγενεακής δικαιοσύνης ως οριζόντιας πολιτικής και ως κριτήριου για τις καθημερινές μας επιλογές επισημαίνει με δηλώσεις του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης. Ο Κρίτων Αρσένης θέλοντας να συμβάλει στο διάλογο για την ενσωμάτωση της διαγενεακής δικαιοσύνης σε όλους τους τομείς της πολιτικής μας, επισημαίνει τις καλές πρακτικές της ψήφου στα 16 και του Συνηγόρου των Μελλοντικών Γενεών.

Ακολουθεί το συνολικό κείμενο των δηλώσεών του.

«Η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση μας φέρνει αντιμέτωπους με μία πραγματικότητα που τα τελευταία χρόνια η ανθρωπότητα προσπάθησε πεισματικά να αγνοήσει. Οι καθημερινές μας επιλογές έχουν επιπτώσεις στα παιδιά μας και σε όλες τις γενιές που θα ακολουθήσουν. Αν οι επιλογές μας είναι καταστροφικές, αν ο τρόπος ζωής μας είναι μη βιώσιμος, τότε οι επιπτώσεις στα παιδιά μας και σε όλες τις επόμενες γενιές θα είναι καταστροφικές. Σε όλη τη Γη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει. Οι γενιές μας καταστρέφουν συστηματικά το μέλλον των επερχόμενων γενεών.

Εξαντλούμε τους φυσικούς πόρους. Όλοι οι ενεργειακοί πόροι, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι πρώτες ύλες, όπως τα μέταλλα και τα ορυκτά και οι θεμελιώδεις φυσικοί πόροι για την υποστήριξη της ζωής στη Γη, όπως το καθαρό νερό, το γόνιμο χώμα και ο καθαρός αέρας, καταναλώνονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από εμάς, τις τρεις περίπου τελευταίες γενιές.

Στις γενιές που έρχονται παραδίδουμε θάλασσες χωρίς ψάρια, υποβαθμισμένες γεωργικές περιοχές, λιγοστό καθαρό νερό και ένα πλανήτη που δεν αντέχει άλλους ρύπους. Αντίστοιχα και στην οικονομία. Στην Ελλάδα μεταξύ 2004 και 2009, χρεώσαμε σε καθένα μας ξεχωριστά και σε κάθε μελλοντικό συμπολίτη μας τουλάχιστον 10.000 ευρώ.

Είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση του ανθρώπινου πολιτισμού, είναι προϋπόθεση για την επιβίωση κάθε χώρας ξεχωριστά, να ενσωματώσουμε στις πολιτικές μας την οριζόντια αρχή της διαγενεακής δικαιοσύνης.

Υπάρχουν ήδη καλές πρακτικές που εφαρμόζονται προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η ψήφος των νέων 16 ετών για πρώτη φορά πριν από ενάμιση περίπου χρόνο στις εθνικές εκλογές της Αυστρίας και η θεσμοθέτηση του Συνηγόρου των Μελλοντικών Γενεών ως ανεξάρτητης αρχής για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των επερχόμενων γενεών που ελέγχει τόσο τη νομοθεσία όσο και τη διοίκηση όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος στην Ουγγαρία».