σε ,

Η ΕΕ οφείλει να εμποδίσει την άρση του μορατόριουμ της εμπορικής φαλαινοθηρίας

Γραπτή Ερώτηση προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο ενόψει της συνάντησης της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας στις 21-25 Ιουνίου

Την ανάγκη μια συντονισμένης τοποθέτησης της ΕΕ ενάντια στην άρση του μορατόριουμ στην εμπορική φαλαινοθηρία στην επικείμενη συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (ΙWC), τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, με γραπτή ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο.  Τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ έχουν ανακηρύξει το 2010 Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας και στο πλαίσιο αυτό είναι επιτακτικό η ΕΕ να διασφαλίσει τη συνέχιση του μορατόριουμ στην εμπορική φαλαινοθηρία, που υπήρξε παγκοσμίως μια από της μεγαλύτερες επιτυχίες για τη διατήρηση της άγριας ζωής και βρίσκεται σε ισχύ από το 1986.

Το διάστημα 21-25 Ιουνίου στο Μαρόκο τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας καλούνται να ψηφίσουν για μια συμβιβαστική πρόταση που προβλέπει ένα νέο τύπο φαλαινοθηρίας, που δεν προορίζεται για τοπική κατανάλωση και δεν περιλαμβάνει όρια  αλίευσης βασισμένα σε επιστημονική τεκμηρίωση. Επιπλέον, η προτεινόμενη απόφαση θα επιτρέψει την εμπορική φαλαινοθηρία στο Καταφύγιο Φαλαινών του Ανταρκτικού  Ωκεανού, στο οποίο βρίσκει αυτή τη στιγμή προστασία το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού φαλαινών.

Παρά το γεγονός ότι η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Ιαπωνία με το πρόσχημα της επιστημονικής έρευνας συνεχίζουν τη φαλαινοθηρία, το μορατόριουμ στην εμπορική φαλαινοθηρία είναι μια ανεπανάληπτη επιτυχία από τη σκοπιά της διατήρησης, αφού έχει μειώσει τη θανάτωση φαλαινών σε παγκόσμιο επίπεδο σε ένα πολύ μικρό αριθμό σε σχέση με το ποσοστό που θανατώνονταν πριν από 25 χρόνια. 25 από τα 88 μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (ΙWC) είναι κράτη μέλη της ΕΕ και ως εκ τούτου μια ενιαία και ισχυρή θέση της ΕΕ θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στην ψηφοφορία του Ιουνίου.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Μετά τις αδυναμίες συντονισμού μεταξύ των Κρατών Mελών και τις δυσκολίες που παρατηρήθηκαν στην επίτευξη μιας κοινής θέσης της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή και τη διάσκεψη του CITES στη Ντόχα, είναι πλέον αναγκαίο να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Είναι επιτακτικό η ΕΕ να βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μια σαφώς διατυπωμένη κοινή θέση κατά της άρσης του μορατόριουμ στην εμπορική φαλαινοθηρία. Το 2010 είναι μια χρονιά ορόσημο για τις παγκόσμιες προσπάθειες διατήρησης της βιοποικιλότητας και η ΕΕ έχει την ευκαιρία να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα, διασφαλίζοντας τη διατήρηση αυτού του τόσο απαραίτητου κρίκου για τη θαλάσσια τροφική αλυσίδα. Καλώ την Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη να αναλάβουν δράση ώστε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 20 χρόνια να μη αναστραφεί στο Αγκαντίρ”.