σε ,

Η εισαγωγή της παράνομης ξυλείας στην ΕΕ ισοδυναμεί με ευρωπαϊκή επιδότηση της παγκόσμιας αποδάσωσης

Η εισαγωγή της παράνομης ξυλείας στην ΕΕ ισοδυναμεί με ευρωπαϊκή επιδότηση της παγκόσμιας αποδάσωσης επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης κατά την ανταλλαγή απόψεων με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης συνάντησης εργασίας που είχαν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ψήφιση των διατάξεων του νέου Κανονισμού σχετικά με την απαγόρευση εισαγωγής στην ευρωπαϊκή αγορά παράνομης ξυλείας και προϊόντων ξυλείας, που ανέρχονται σήμερα στο 16-19% των ευρωπαϊκών εισαγωγών. Σημειώνεται ότι το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο διαφωνούν αναφορικά με τη νομοθεσία αυτή, με το Κοινοβούλιο να υποστηρίζει την απαγόρευση της εισαγωγής παράνομης ξυλείας και το Συμβούλιο την μείωση του κινδύνου εισαγωγής. Έως σήμερα η Επιτροπή συγκλίνει με τη θέση του Συμβουλίου.

Στη συνάντηση αναλύθηκαν οι διαφορές μεταξύ των απόψεων του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής και εξετάστηκαν περιθώρια συγκλίσεων, ενώ υπήρξε ταύτιση απόψεων τόσο σχετικά με την αναγκαιότητα της νομοθεσίας όσο και στο ότι η τελική συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν τα δύο ευρωπαϊκά όργανα θα πρέπει να είναι εφαρμόσιμη και αποτελεσματική στην αποτροπή της εισαγωγής παράνομης ξυλείας. Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο υπό τον συντονισμό της Επιτροπής, ο Κρίτων Αρσένης θα εκπροσωπήσει τους Σοσιαλιστές, το μεγαλύτερο κόμμα του Κοινοβουλίου που υποστηρίζει την επίσημη απαγόρευση εισαγωγής παράνομης ξυλείας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Η εισαγωγή παράνομης ξυλείας ισοδυναμεί με επιδότηση της παγκόσμιας αποδάσωσης και υποσκάπτει σοβαρά την προσπάθεια αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 20% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται άμεσα από την αποδάσωση. Μάλιστα, αμέσως μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδονησία είναι αυτή τη στιγμή η τρίτη και τέταρτη χώρα αντίστοιχα σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως εξαιτίας της καταστροφής των τροπικών τους δασών. Είναι υποκριτικό η ΕΕ από τη μία να πιέζει τις αναπτυσσόμενες χώρες να σταματήσουν την αποδάσωση των τροπικών δασών και την ίδια στιγμή να την επιδοτεί αγοράζοντας την ξυλεία αυτή».