σε ,

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδοτεί την καταστροφή του 1/4 των άθικτων δασών της Γης, μέσω της ίσης αντιμετώπισης του συμβατικού πετρελαίου με την αμμώδη πίσσα

Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2010

 

Το θέμα της εκτίμησης του περιβαλλοντικού κόστους από την εξόρυξη πετρελαίου από αμμώδη πίσσα, συζητήθηκε στην επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από ειδική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κρίτωνα Αρσένη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ζήτημα έχει σημαντικές προεκτάσεις στην πολιτική της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, καθώς βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ποιότητα των Καυσίμων, ελλείψει ειδικής τιμής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ΕΑΘ), το πετρέλαιο που προέρχεται από αμμώδη πίσσα και παράγει τριπλάσιες έως πενταπλάσιες ΕΑΘ από το συμβατικό πετρέλαιο, θα αντιμετωπίζεται ισότιμα με αυτό.

Πέρα από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από την εξαγωγή, την επεξεργασία, τη μεταφορά και την καύση του καυσίμου, σημαντικές εκπομπές προέρχονται από τη συνεπαγόμενη περιβαλλοντική καταστροφή. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να καταστραφούν 3.000 τ.χλμ. των αρκτικών δασών του Καναδά (το ένα τέταρτο των τελευταίων άθικτων δασών του πλανήτη), προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση στην αμμώδη πίσσα, που βρίσκεται από κάτω τους. Τα δάση αυτά είναι αναντικατάστατοι σύμμαχοι στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς δεσμεύουν από την ατμόσφαιρα και αποθηκεύουν στη βιόσφαιρα σημαντικές ποσότητες άνθρακα. Στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αλλά και στις προτάσεις συμπλήρωσής του, δε λαμβάνονται υπόψη οι έμμεσες αυτές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για κανένα είδος εξόρυξης πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται, ότι σε επιστολή που είχε στείλει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής, Κόνι Χέντεγκαρντ, στις αρχές του Ιουλίου, την οποία συνυπέγραψαν δεκατρείς συνάδελφοι του, από όλους τους πολιτικούς χώρους, είχε καταστεί σαφές ότι δε θα υποστηρίξουν την προτεινόμενη συμπλήρωση της Οδηγίας για την Ποιότητα των Καυσίμων, αν δεν συμπεριλάβει η Επιτροπή τιμή εκπομπών για την αμμώδη πίσσα. Η Επίτροπος απάντησε στα μέσα του Ιουλίου (14/07/2010) ότι θα ζητήσει συμπληρωματική μελέτη αναφορικά με τις εκπομπές της αμμώδους πίσσας και θα προτείνει τιμή εκπομπών στο τέλος του 2011.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συμμετείχε στη συζήτηση επανέλαβε τη δέσμευση αυτή.

Απαντώντας, ο Κρίτων Αρσένης μαζί με τον ολλανδό ευρωβουλευτή των Πρασίνων Bas Eickhout, απαίτησαν από την Επιτροπή να θεσπίσει άμεσα τιμή εκπομπών, συνυπολογίζοντας και τις εκπομπές που προέρχονται από την καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων. Τόνισαν επίσης ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα στείλει λάθος μήνυμα στις αγορές που ετοιμάζονται να προβούν σε τέτοιου είδους επενδύσεις σε ανέγγιχτες περιοχές του κόσμου, όπως η Μαδαγασκάρη, ενθαρρύνοντας ουσιαστικά τις εταιρίες να τις πραγματοποιήσουν, καταστρέφοντας μεταξύ άλλων μερικές από τις σημαντικότερες αποθήκες άνθρακα του πλανήτη μας.