σε , , ,

Η ζωή στον Καναδά αξίζει περισσότερο από τη ζωή στη Χαλκιδική;

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 «Η ζωή στον Καναδά αξίζει περισσότερο από τη ζωή στη Χαλκιδική;»

Αν και η Eldorado Gold ανέστειλε τις εξορύξεις στον Καναδά, συνεχίζει στην Χαλκιδική, καταγγέλλει ο Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25. Με κοινοβουλευτική ερώτηση προς την κυβέρνηση, ζητά την αναστολή λειτουργίας των ορυχείων της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη Χαλκιδική, προκειμένου να προστατευτούν οι ζωές των εργαζομένων και των οικείων τους, αλλά και να περιοριστεί η ένταση της πανδημίας.

Η ερώτηση αφορά στην απόφαση της μητρικής εταιρείας Eldorado Gold στο Κεμπέκ του Καναδά να συμμορφωθεί με τις οδηγίες για προσωρινή αναστολή λειτουργίας τριών εβδομάδων, ενώ συνεχίζει απρόσκοπτα τις εξορύξεις σε άλλες χώρες, όπου διατηρεί θυγατρικές. Έτσι, ο CEO της Eldorado Gold, κ. Burns, μπορεί να δηλώνει ότι «τα αποθέματα χρυσού, οι εμπορικοί δρόμοι, και οι χρόνοι παράδοσης θα παραμείνουν ανεπηρέαστοι», αφού τα ορυχεία στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής συνεχίζουν να δουλεύουν. Η ζωή, μάλλον, δεν έχει την ίδια αξία στην Χαλκιδική. Αλλά η αξία αυτή ορίζεται από τις κυβερνήσεις.

Ο Βουλευτής, κ. Κρίτων Αρσένης, αναφέρθηκε στους 1600 εργαζόμενους από τα χωριά του Δήμου Αριστοτέλη και τις γύρω περιοχές, που συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους στις στοές των ορυχείων και τη δημόσια υγεία στις κοινότητές τους. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που οδήγησε το σύνολο της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο να ζητά αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου. Παρόλα αυτά, ο Δήμαρχος, κ. Βαλιάνος, αποφάσισε να ζητήσει ενημέρωση από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. για τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζει και εν συνεχεία να θέσει αυτή την ενημέρωση υπόψη του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ. Η απάντηση από τους αρμόδιους φορείς για την επάρκεια των μέτρων μη διασποράς του κορωνοϊού δεν έχει ακόμη σταλεί, με το ρολόι να μετρά ήδη μία εβδομάδα ανησυχητικής αναμονής.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες θρηνούμε ήδη τους πρώτους νεκρούς στα εργοστάσια της Ford και στις αποθήκες της Amazon, στην Ιταλία όλα θα ήταν διαφορετικά αν είχαν εγκαίρως αναστείλει τη λειτουργία των εργοστασίων στο βιομηχανικό βορρά», δήλωσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, κ. Κρίτων Αρσένης. «Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος στην Ελλάδα. Ο χρόνος είναι πολύτιμος σε εποχές πανδημίας, η ζωή πολυτιμότερη από τον χρυσό, και η αξία της ίδια στον Καναδά και στη Χαλκιδική».

Ερωτάται, λοιπόν, ο Υπουργός Υγείας, κ. Κικίλιας, πότε σκοπεύει να αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας των ορυχείων της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη Χαλκιδική, για όσο διαρκεί η πανδημία; Πόσο κοστίζει για εκείνον η ανθρώπινη ζωή;

Διαβάστε την ερώτηση.