σε , ,

Η Καστοριά στη λίστα με τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία στην Ευρώπη

Αθήνα, 12 Μαΐου 2014

Με επιτυχία στέφθηκε η πρωτοβουλία του Κρίτωνα Αρσένη να κινητοποιήσει φορείς για την προστασία της παλιάς πόλης της Καστοριάς. Μετά από έκκλησή του στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ξεκίνησε η προσπάθεια να περιληφθεί ο παραδοσιακός οικισμός της Καστοριάς στον κατάλογο της Europa Nostra με τα επτά ευρωπαϊκά Μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κρίτων Αρσένης είχε επισκεφτεί τον Οκτώβριο 2013 την πόλη και είχε πάρει μέρος σε ημερίδα για την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας της Καστοριάς.

Με αφορμή την ένταξη της Καστοριάς στη λίστα με τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία στην Ευρώπη ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:

Η Καστοριά εντάσσεται στη λίστα με τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία στην Ευρώπη γιατί η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, τα παραδοσιακά αρχοντικά και οι βυζαντινοί ναοί της βρίσκονται σε άμεσο και πολύ σοβαρό κίνδυνο.

Η ένταξη είναι μία μοναδική ευκαιρία για την πόλη να αναστρέψει την εικόνα ερήμωσης και καταστροφής των μνημείων της και να εκμεταλλευτεί τη θετική εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Είναι μοναδική ευκαιρία να διασωθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της Καστοριάς. Ας μην αφήσουμενα χαθεί ο πλούτος αυτός, πόλος έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό“.

Η απόφαση για την ένταξη των παραδοσιακών συνοικιών της Καστοριάς, Ντολτσό και Απόζαρι στη λίστα με τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία στην Ευρώπη ανακοινώθηκε από κοινού από τη EuropaNostra και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη κλιμακίου ειδικών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς της EuropaNostra και οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Καστοριά μετά το Καλοκαίρι όπου θα αξιολογήσουν από κοντά την κατάσταση των μνημείων, προσφέρουν τεχνική εμπειρία και θα προτείνουν τρόπους χρηματοδότησης. Επιπλέον, σε συνεργασία με τη δημόσια διοίκηση, τις τοπικές αρχές και τις οργανώσεις και συλλόγους της πόλης θα διαμορφώσουν τις θέσεις τους για τη σύνταξη του προγράμματος δράσης για τη σωτηρία των μνημείων της Καστοριάς. Το κείμενο των θέσεων τους για το πρόγραμμα δράσης θα παρουσιαστεί έως το τέλος του χρόνου.

Οι συγκεκριμένες συνοικίες της Καστοριάς συμπεριλαμβάνονται στη σχετική λίστα, μαζί με τα ιστορικά μηχανήματα σκηνής του θεάτρου Bourla στην Αμβέρσα (Βέλγιο), την Ακρόπολη της Αλεξάνδρειας (Ιταλία), τις καμπάνες του εθνικού παλατιού της Μάφρα (Πορτογαλία), τις ξύλινες εκκλησίες στη νότια Τρανσυλβανία και τη βόρεια Ολτενία (Ρουμανία), τον χρωματιστό οικισμό στο Chernyakhovsk (Ρωσία) και τη συναγωγή στη Σουμπότικα (Σερβία), όπως  ανακοίνωσαν στη Βιέννη την Τετάρτη η κορυφαία οργάνωση ευρωπαϊκής κληρονομιάς EuropaNostra και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

INFO

Η Καστοριά στα 7 Ευρωπαϊκά Μνημεία σε κίνδυνο;