σε , , ,

Η κυβέρνηση εκφοβίζει τους μαθητές με μάθημα το ΣΚ για να σταματήσουν να απαιτούν προστασία από τον κορωνοϊό

30.09.2020 
  • Οι ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας για μαθήματα σε ΣΚ και αργίες, σε όσα σχολεία τελούν υπό κατάληψη, στοχεύουν στο σιωπητήριο αντιδράσεων απέναντι στην παντελή έλλειψη προετοιμασίας των σχολείων από την κυβέρνηση για τον κορωνοϊό
  • Ζητούμενο παραμένει η σχολική τάξη των 15 μαθητών, ενώ παιδιά κάνουν μαθήματα ακόμη και σε διαδρόμους σχολείων και γυμναστήρια
  • Προκλητικά ελλιπής η καθαριότητα στα σχολεία, με μια καθαρίστρια ανά 1-2 σχολεία
  • Συνεχίζει – και αυτή – η κυβέρνηση να παραβιάζει τη βασική οδηγία της ΕΕ που απαγορεύει να καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην εκπαίδευση με αναπληρωτές

«Το υπουργείο άργησε να διερευνήσει τα κρούσματα στο 2ο Γυμνάσιο Πετρούπολης. Με δεδομένο το ζήτημα του τρομερού συγχρωτισμού, έχουν αρχίσει και κλείνουν ένα – ένα τα σχολεία στη Δυτική Αθήνα. Με μέσο όρο τα 27 παιδιά ανά τάξη στα δημόσια σχολεία της περιοχής είναι αδύνατον να προστατευθούν τα παιδιά και η εκπαιδευτική διαδικασία. Θα είναι μοιραία η ανακοπή της ομαλής εξέλιξης της σχολικής χρονιάς, την ίδια ώρα που βάζουμε σε τρομερό κίνδυνο τις οικογένειες των μαθητών και των εκπαιδευτικών» σημείωσε ο βουλευτής ΜέΡΑ25 Δυτικής Αθήνας Κρίτων Αρσένης στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του, για την διαχείριση από το υπουργείο Παιδείας περιστατικών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Και πρόσθεσε: «Μεγάλο ποσοστό των παιδιών κάνουν μάθημα σε λυόμενες και πρόχειρες κατασκευές, σε προθαλάμους αιθουσών στα σχολικά συγκροτήματα, σε γυμναστήρια που χωρίζονται στα τρία για να δημιουργούνται τρεις σχολικές αίθουσες κ.ο.κ.. Δεν γίνονται προσλήψεις στην καθαριότητα και δεν υπάρχει υγειονομικό υλικό για την προστασία των παιδιών. Δεν διατίθενται δωρεάν τεστ για άμεση διάγνωση, με φυσικό επόμενο να μην είναι δυνατή η έγκαιρη αντίδραση της σχολικής μονάδας, όπως έγινε με το περιστατικό του εκπαιδευτικού στο σχολείο της Πετρούπολης στα μέσα του μήνα».

Στον «μεγάλο αριθμό» και «την έγκαιρη πρόσληψη» των αναπληρωτών, αναφέρθηκε στην απάντησή της η υφ. Παιδείας Σ. Ζαχαράκη, επισημαίνοντας συγχρόνως ότι η καθαριότητα των σχολείων είναι «ευθύνη των δήμων και του υπουργείου Εσωτερικών». Αναφερόμενη στο περιστατικό στο 2ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, σημείωσε ότι μετά τον εντοπισμό του πρώτο κρούσματος σε εκπαιδευτικό στις 16 Σεπτεμβρίου, ακολούθησε εντοπισμός δεύτερου κρούσματος στις 18 Σεπτεμβρίου και τρίτο κρούσμα, που οδήγησε «σε απόφαση αναστολής λειτουργίας της σχολικής μονάδας, κατά τα προβλεπόμενα» και «ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ».

«Δεν μπορώ να πω συγχαρητήρια, διότι καλύψατε κενά του οργανογράμματος των σχολείων και πάλι με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς και μάλιστα με ολιγόμηνες συμβάσεις, όταν απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) του περασμένου Μαρτίου, για άλλη μια φορά ετυμηγόρησε υπέρ της κάλυψης των πάγιων και διαρκών αναγκών από εργαζομένους συμβάσεων αορίστου χρόνου» απάντησε ο Κ. Αρσένης και πρόσθεσε: «Είστε υποχρεωμένοι να διαιρέσετε τα τμήματα, για να υπάρχει πραγματική προστασία και όχι συνωστισμός, και δεν το κάνετε. Κάντε το και μετά προσλάβετε αναπληρωτές για τις έκτακτες ανάγκες, όχι για τις τακτικές. Τότε θα σας πω συγχαρητήρια! Διότι γι αυτό χρειάζονται οι αναπληρωτές».

Και κατέληξε ο Κ.Αρσένης: «Πως γίνεται ο Εισαγγελέας να καλεί προέδρους των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων στα αστυνομικά τμήματα να δώσουν εξηγήσεις, για τις καταλήψεις που έχουν κάνει οι μαθητές στα σχολεία, εξαιτίας της έκθεσης της υγείας τους και των οικογενειών τους σε κίνδυνο; Ποια είναι η λογική σας; Οι σημερινές ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας για μαθήματα σε ΣΚ και αργίες σε όσα σχολεία τελούν υπό κατάληψη, στοχεύουν στο σιωπητήριο αντιδράσεων απέναντι στην παντελή έλλειψη προετοιμασίας των σχολείων από την κυβέρνηση για τον κορωνοϊό. Τα αιτήματα των παιδιών δεν είναι μόνο δίκαια αλλά και αυτονόητα. Αν η κυβέρνηση δεν μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη στους 15, δεν εξασφαλίσει επαρκ​είς εκπαιδευτικούς και καθαριστές, τότε το ένα μετά το άλλο, τμήματα και σχολεία, θα κλείνουν λόγω κορωνοϊού και η σχολική χρονιά τίθεται σε κίνδυνο, μαζί με την υγεία των παιδιών, των γονιών και των παππούδων τους».