σε ,

«Η κυβέρνηση επέλεξε να εξαιρέσει τους ΑμεΑ που είναι μικροσυνταξιούχοι ή ασφαλισμένοι χαμηλού εισοδήματος από το κοινωνικό μέρισμα»

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 16 Ιανουαρίου 2020 η Επίκαιρη Ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη, Βουλευτή ΜεΡΑ25 της Δυτικής Αθήνας, με θέμα την «Χορήγηση Κοινωνικού Μερίσματος σε ΑμεΑ με ασφάλιση η χαμηλή σύνταξη» στην οποία απάντησε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα. Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου.

Η ερώτηση αφορούσε σε περιστατικά που έχουν καταγγελθεί στην ιστοσελίδα “Συνήγορος των ΑμεΑ” για μη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος σε ΑμεΑ που είτε είναι ασφαλισμένοι χαμηλού εισοδήματος είτε είναι μικροσυνταξιούχοι, οι οποίοι επίσης δεν δικαιούνται άλλη παροχή (Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ κλπ.).

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρίτων Αρσένης:

«Η κυβέρνηση επιλέγει να μοιράζει ψίχουλα στους συνανθρώπους μας σε ανάγκη και δισεκατομμύρια στο πλουσιότερο 3% του πληθυσμού μας. Ακόμη και τα ψίχουλα αυτά, τα μοιράζει όμως άδικα. Για παράδειγμα, ένας ανασφάλιστος με ποσοστό αναπηρίας 67% λαμβάνει κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης 513 ευρώ και δικαιούται κοινωνικό μέρισμα, ενώ ένας συνταξιούχος με το ίδιο ποσοστό αναπηρίας λαμβάνει 288 ευρώ αναπηρική σύνταξη και δεν δικαιούται κοινωνικό μέρισμα. Η κυβέρνηση λέει ότι ο δεύτερος έλαβε 13η σύνταξη, άρα 288 Ευρώ, όμως αυτό τον αφήνει με κατά περίπου 4000 ευρώ μικρότερο ετήσιο εισόδημα. Αντί όμως η κυβέρνηση να βάζει τους εξαθλιωμένους οικονομικά συμπολίτες μας να μαλώνουν για τα ψίχουλα, θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναία αύξηση του κοινωνικού μερίσματος, καταργώντας τις μειώσεις ΕΝΦΙΑ στους κατόχους ακίνητης περιουσίας άνω των 500.000 Ευρώ, εξοικονομώντας 99 εκ. Ευρώ. Επίσης, να καταργήσει την οριζόντια μείωση φόρου προς μεγάλες επιχειρήσεις, εξοικονομώντας πάνω από 400 εκ Ευρώ. Ως τότε, ας καταργήσει τουλάχιστον την άδικη διανομή του μικρού κοινωνικού μερίσματος μεταξύ των ΑμεΑ.».