σε , , ,

Η κυβέρνηση επιδιώκει τη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος και την εξαγορά του από ιδιώτες

Αθήνα, 25 Μαΐου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κ.Αρσένης: “Η κυβέρνηση επιδιώκει τη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος και την εξαγορά του από ιδιώτες”

  • Άλλο ένα αιφνιδιαστικό σ/ν χωρίς πραγματική διαβούλευση
  • Εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης λόγω κορωνοϊού, ζητούνται άνω των 100 εκατ. ευρώ από 127 συνεταιρισμούς

Σε άλλο ένα αιφνιδιαστικό σ/ν χωρίς πραγματική διαβούλευση, σε «ένα ποτ-πουρί που δεν λύνει φλέγοντα ζητήματα», αναφέρθηκε ο Κρίτων Αρσένης στην τοποθέτησή του για το σ/ν του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα». Το νομοσχέδιο εμπεριέχει πλήθος σοβαρών διατάξεων, που άπτονται όλων των κλάδων σχεδόν του αγροτικού τομέα -περιβάλλον, βιοποικιλότητα, συνεταιρισμοί, φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, χρήσεις γης, βίαιες επιστροφές δανείων, αλιεία και υδατοκαλλιέργειες κ.α..

Ειδικά για τους συνεταιρισμούς, ο Κ.Αρσένης σημείωσε ότι «οι κυβερνήσεις δεν στήριξαν τους συνεταιρισμούς, όπως όφειλαν στον δικαστικό αγώνα, με αποτέλεσμα τώρα -και ενώ η κυβέρνηση έχει εκχωρήσει το δικαίωμα να εξαγοράζονται συνεταιρισμοί από ιδιώτες- ουσιαστικά να ”εκτελεί” τους συνεταιρισμούς, υποχρεώνοντάς τους στην πιο μεγάλη οικονομική κρίση να αποπληρώσουν τεράστια ποσά». Πρόκειται για δύο υποθέσεις, που εκδικάστηκαν στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης και κρίθηκε σαν κρατική ενίσχυση η παροχή οικονομικής στήριξης.

Στην πρώτη περίπτωση, δάνεια δόθηκαν το 1992 από την κυβέρνηση Κώστα Μητσοτάκη για να καλυφθούν οι απώλειες καλλιεργητών σιτηρών εξαιτίας του δυστυχήματος στο Τσέρνομπιλ και για την αναδιοργάνωση της γαλακτοκομικής, συνεταιριστικής επιχείρησης “ΑΓΝΟ”. Τα δάνεια επαναρυθμίσθηκαν το 1994 επί ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτομικών Προϊόντων) είχε προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα δάνεια κρίθηκαν ως κρατικές ενισχύσεις. Όπως τόνισε ο Κ.Αρσένης, μιλάμε για 95 εκατ. ευρώ που ζητούνται από 78 συνεταιρισμούς.

Στη δεύτερη περίπτωση, δόθηκαν δάνεια σε συνεταιρισμούς το 2008 από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην αγορά σιτηρών, μετά την κατάρρευση των τιμών εξαιτίας υπερπαραγωγής. Και σε αυτή την περίπτωση υπήρξε καταγγελία και απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραβίαση του ανταγωνισμού. Και πάλι θεωρήθηκαν κρατικές ενισχύσεις. Όπως είπε ο Κ.Αρσένης, μιλάμε για 13 εκατ. ευρώ που ζητούνται από 49 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Ο Κρίτων Αρσένης τόνισε την αδήριτη ανάγκη να υπάρξει πολιτική λύση, όπως έχει υπάρξει και σε άλλα ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά σε άλλα άρθρα του νομοσχεδίου, ο Κ.Αρσένης αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση πλήθους εξουσιοδοτικών διατάξεων προς τον υπουργό, που συνιστά μια κακή πρακτική διακυβέρνησης, στην ελλιπή ρύθμιση της εποχιακής απασχόλησης, στις ρυθμίσεις για τη φαρμακευτική κάνναβη, στην παράταση αδειών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε οικισμούς, στις διατάξεις για τις υδατοκαλλιέργειες.