σε , ,

Η κυβέρνηση, κωφεύοντας στις προειδοποιήσεις, επωμίζεται όλη την ευθύνη για την μη προστασία των καταυλισμών Ρομά απέναντι στον κορωνοϊό

Αθήνα, 10 Απριλίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Η κυβέρνηση, κωφεύοντας στις προειδοποιήσεις, επωμίζεται όλη την ευθύνη για την μη προστασία των καταυλισμών Ρομά απέναντι στον κορωνοϊό»
Την έγκαιρη προειδοποίηση για την έλλειψη μέτρων προστασίας των 20.000 και πλέον συμπολιτών μας Ρομα, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής στις 18 Μαρτίου 2020, ο Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25. Ο Βουλευτής κατέθεσε σήμερα κοινοβουλευτική ερώτηση, με την οποία ζητάει να μάθει τα μέτρα που έλαβε έως σήμερα η κυβέρνηση, αλλά και τα μέτρα που προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να προστατεύσει την υγεία των συμπολιτών μας Ρομα, από τον κορωνοϊό, αλλά και τους Ρομά από τυχόν ρατσιστικές επιθέσεις και αποκλεισμούς, λόγω των σημερινών κρουσμάτων. 

Σήμερα, 10 Απριλίου 2020, περίπου ένα μήνα από τις προειδοποιήσεις ένας ολόκληρος καταυλισμός στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας μπήκε ξαφνικά σε καραντίνα. Πρόκειται για τα σκληρότερα μέτρα άρσης προσωπικών ελευθεριών που εφαρμόστηκαν έως τώρα. Υπενθυμίζεται ότι  κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάργησε την Ειδική γραμματεία Ρομά και ανέστειλε μια σειρά από δράσεις κοινωνικής πρόνοιας, μεταξύ των οποίων ήταν επιδόματα παιδιού και ενοικίου. Ο Βουλευτής υπενθυμίζει ακόμα, πως οι Έλληνες Ρομά ζουν σε ακατάλληλους οικισμούς και υφίστανται συστηματικά διακρίσεις.

«Στις 18 Μαρτίου, προειδοποίησα από το βήμα της Βουλής την κυβέρνηση ότι πρέπει να πάρει μέτρα προστασίας για τους Ρομά»  δήλωσε ο Βουλευτής «Η κυβέρνηση, που χαρακτηρίζει κάθε δημόσια επισήμανση των κενών των μέτρων της ως στείρα αντιπολίτευση, κώφευσε, αδράνησε και σήμερα ανακάλυψε έκπληκτη ότι υπάρχει πρόβλημα. Οι Ρομά δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τα ευάλωτα και  κοινωνικά αποκλεισμένα στρώματα της κοινωνίας, ειδικά σε εποχές πανδημίας, χρειάζονται μέτρα πρόληψης, φροντίδας, και προστασίας, όχι αστυνομικές επιχειρήσεις καταστολής. Καλώ την κυβέρνηση να μας πει δημόσια τι μέτρα πήρε από τις 18 Μαρτίου έως σήμερα. Την καλώ να αναλάβει τις ευθύνες της και να μας πει τι μέτρα σκοπεύει να πάρει από εδώ και εμπρός για την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας Ρομά, αλλά και απέναντι στο κύμα ρατσισμού και αποκλεισμού που θα υποστούν σε συνέχεια των κρουσμάτων στην Λάρισα».

Δείτε το απόσπασμα της παρέμβασης του Βουλευτή στην Ολομέλεια της Βουλής στις 18 Μαρτίου: