σε ,

Η κυβέρνηση παραποιεί την αλήθεια για τα «εύσημα» Μούιζνιεκς

Βρυξέλλες, 18 Φεβρουαρίου 2014

Την αναίσχυντη συμπεριφορά του υφυπουργού Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλα που μέσω twitter επιτέθηκε στον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή, Κρίτωνα Αρσένη, για τις παρεμβάσεις του για το Φαρμακονήσι, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής. Συγκεκριμένα, ο κ. Κούρκουλας απαντώντας προκλητικά στην παρέμβαση του Κρίτωνα Αρσένη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου επέρριψε ευθύνες στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την εμμονή στο ‘Δουβλίνο 2’ και στην ελληνική για τις πολιτικές εντολές άτυπης επαναπροώθησης μεταναστών με κάθε τρόπο, δήλωσε μέσω twitter: “Θα ζητήσουν συγγνώμη όσοι συκοφάντησαν ή διέδωσαν αβασάνιστα τις συκοφαντίες του @karsenis για το Φαρμακονήσι;”

Η επίθεση του κ. Κούρκουλα στον Κρίτωνα Αρσένη βασίστηκε στη διαστρέβλωση της νέας επιστολής του Νιλς Μούιζνιεκς, Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Βαρβιτσιώτη, τον οποίον υποτίθεται ότι συνέχαιρε για τις πρακτικές της κυβέρνησης στην τραγωδία του Φαρμακονησίου. Μόνο που εν προκειμένω η αλήθεια – έτσι όπως προωθήθηκε στον Τύπο, διαστρεβλώνεται κατάφορα. Στην πραγματικότητα, στην επιστολή του, ο κ. Μούιζνιεκς επισημαίνει το ακριβώς αντίθετο: Καλωσορίζει μεν τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της ατιμωρησίας όσων λιμενικών παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγχαίρει τους λιμενικούς που με τον καθημερινό τους αγώνα σώζουν ζωές προσφύγων. Ωστόσο, εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συγγνώμη του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, αλλά και την έναρξη της ποινικής διερεύνησης του θανάτου 8 παιδιών και 3 γυναικών, ζητώντας μάλιστα την ταυτοποίηση και τη δίκαιη και αποτελεσματική τιμωρία κάθε υπευθύνου για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών με βάση τις προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επισημαίνει μάλιστα ότι η αποτελεσματική τιμωρία των υπευθύνων συνιστά προϋπόθεση της προστασίας της νομιμότητας σε μια Δημοκρατία. Παραινέσεις που σκοπίμως αποκρύπτονται από την κυβέρνηση κατά την προώθηση του περιεχομένου της επιστολής στα ΜΜΕ. Το σημαντικότερο και αυτό που εκθέτει περισσότερο τον κ. Κούρκουλα είναι ότι ο κ. Μούιζνιεκς καλεί την ελληνική κυβέρνηση να θεσπίσει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό παραπόνων που να καλύπτει όλα τα σώματα ασφαλείας θυμίζοντας ότι αντίστοιχη πρόταση έχει κατατεθεί για την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας στην Ελληνική Αστυνομία.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Κρίτωνα Αρσένη:

“Χωρίς ντροπή για τη μνήμη των νεκρών παιδιών και μητέρων, χωρίς ντροπή για τους πατέρες που βρέθηκαν χωρίς παιδιά και σύζυγο, χωρίς ντροπή για την παραποίηση της αλήθειας, ο κ. Κούρκουλας έχει το θράσος να μιλά για συκοφαντίες. Θυμίζει άλλες εποχές. Καλώ τον κ. Κούρκουλα και την κυβέρνηση να ξαναδιαβάσουν με προσοχή της συστάσεις του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Μούιζνιεκς και να τις εφαρμόσουν κατά γράμμα. Τι προτείνει ο κ. Μούιζνιεκς; Το αυτονόητο. Μηχανισμό πάταξης της ατιμωρησίας στα σώματα ασφαλείας με θύματα στα νερά και τις γειτονιές μας, πρόσφυγες και πολίτες, παιδιά, νέους, ηλικιωμένους, πατέρες, μητέρες και ολόκληρες οικογένειες. Αυτή η αλήθεια για τον κ. Κούρκουλα και την κυβέρνηση συνιστά συκοφαντία. Η ίδια η κυβέρνηση όμως συκοφαντεί τη Δημοκρατία».