σε ,

Η κυβέρνηση φορολογεί τα νοικοκυριά στο βωμό της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

Στρασβούργο, 16 Απριλίου 2013

Σε λομπάρισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών ενάντια στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την διάσωση της κλιματικής μας πολιτικής επιδόθηκε η ελληνική κυβέρνηση. Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση πάλεψε έτσι ενάντια στο συμφέρον των ελληνικών νοικοκυριών και των δημόσιων εσόδων για χάρη της υπερκερδοφορίας της υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ.

Μετά τη σημερινή καταψήφιση της πρότασης της Επιτροπής και τη συνεπαγόμενη κατάρρευση του χρηματιστηρίου ρύπων, η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα αυξήσει το τέλος ΑΠΕ στα τιμολόγια της ΔΕΗ φορολογώντας τα νοικοκυριά.

Ακoλουθούν δηλώσεις του Κρίτωνα Αρσένη από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

“Ζητώ την άμεση επιστροφή των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που παράνομα παρακρατεί η ΔΕΗ από τα ελληνικά νοικοκυριά.

Πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Εδώ και τρεισήμισι μήνες η ΔΕΗ εισπράττει από τα νοικοκυριά “φόρο” που δεν αποδίδει στα δημόσια ταμεία. Την 1.1.2013 η ΔΕΗ ζήτησε και έλαβε αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού προκειμένου να πληρώσει  δικαιώματα ρύπων στην τιμή των 7 ευρώ ανά τόνο. Η μέση τιμή των δικαιωμάτων παρέμεινε στα 4,5 ευρώ και η ΔΕΗ παρακράτησε δεκάδες εκατομμύρια στα δικά της ταμεία.

Είναι σαν να εισέπραξε περισσότερο ΦΠΑ από αυτόν που απέδωσε στα δημόσια ταμεία. Η κυβέρνηση ενόψει της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας φουσκώνει τεχνητά τα κέρδη της ΔΕΗ επιβαρύνοντας τους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφερε ενώπιων των κρατών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόταση  για τη στήριξη της ευρωπαϊκής αγοράς ρύπων. Αν η πρόταση γινόταν αποδεκτή η τιμή δικαιωμάτων ρύπων θα ανέβαινε στα 7 ευρώ. Η αύξηση της τιμής δεν θα προκαλούσε την παραμικρή αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αντίθετα θα υποχρέωνε τη ΔΕΗ να αποδώσει όλο το ποσό που εισπράττει στα δημόσια ταμεία αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα. Τα έσοδα αυτά πηγαίνουν στο ελληνικό δημόσιο για την κάλυψη του ελλείμματος του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) που ξεπερνά τα 300 εκ. ευρώ.

Το συμφέρον της χώρας ήταν η υπερψήφιση της πρότασης που θα αύξανε τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου για το 2013 στα 200 εκ. ευρώ μειώνοντας σημαντικά το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ.

Η καταψήφιση της πρότασης που τόσο συστηματικά υποστήριξε η Ελλάδα οδηγεί στην κατάρρευση της τιμής των ρύπων, άρα και στην κατάρρευση των δημόσιων εσόδων από αυτή την πηγή και όπως επίσημα ανακοινώνει η κυβέρνηση στην αύξηση του “τέλους ΑΠΕ” στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Μια αύξηση χωρίς τέλος, καθώς το χρέος του ΛΑΓΗΕ βαίνει αυξανόμενο.

Η κυβέρνηση  κάλεσε για λόγους εθνικού συμφέροντος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη να καταψηφίσουν την πρόταση της Επιτροπής.  Να ψηφίσουν δηλαδή την επιβάρυνση των νοικοκυριών, που θα κληθούν να πληρώσουν το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ μέσω αυξημένου “τέλους ΑΠΕ” στα τιμολόγια τους. Η κυβέρνηση λομπάρισε υπέρ ενός και μόνου συμφέροντος. Του συμφέροντος του νέου ιδιώτη ιδιοκτήτη της υπό ιδιωτικοποίησης ΔΕΗ.”

 

Δείτε επίσης:

Πώς στην Ελλάδα οι λύκοι ντύνονται αρνάκια

Πώς στην Ελλάδα οι λύκοι ντύνονται αρνάκια II