σε , ,

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό για τον αποκλεισμό της κοινωνίας από τις παραλίες

Αθήνα, 28 Μαΐου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κ.Αρσένης: “Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό για τον αποκλεισμό της κοινωνίας από τις παραλίες”

«Κοινωνικό αυτοματισμό», με μήλο της έριδος τις παραλίες και παρενέργεια ενδεχόμενες εντάσεις σε τοπικό επίπεδο δημιουργεί η κυβέρνηση με νέα τροπολογία για τη νομή των παραλιών.

Η αποκλειστική χρήση των παραλιών και του αιγιαλού από τα παρακείμενα ξενοδοχεία, όπως είχε ορισθεί στο αρχικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, συμπληρώθηκε από τροπολογία, με την οποία στην αποκλειστική χρήση προστέθηκαν τα κάμπινγκ. Σήμερα, ήρθε νέα τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας: Στο άρθρο 12 του νόμου, εισήχθηκε τροπολογία που προβλέπει «απλή παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας» μέχρι τις 31.10.2020 «όχι μόνο σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος… αλλά και σε επιπλωμένα δωμάτια».

Ο δημόσιος χαρακτήρας των παραλιών και του αιγιαλού ουσιαστικά καταργείται ολοσχερώς και κατά παράβαση του Συντάγματος και η κυβέρνηση, με νομοθετικές ρυθμίσεις, έρχεται να ορίσει κατά βούληση τη νομή ενός δημοσίου αγαθού. Την ίδια στιγμή, δημιουργεί αδιέξοδο σε ό,τι αφορά στη χρήση των ίδιων των παραλιών και του αιγιαλού, καθώς το φυσικό αγαθό θα μετατραπεί το καλοκαίρι σε μήλο της έριδος, μεταξύ όποιων διαθέτουν οποιουδήποτε είδους κατάλυμα στην «πρώτη σειρά» της παραλίας και των υπολοίπων. Θύματα τελικά θα είναι οι πολίτες που θα αποκλειστούν από τις παραλίες.