σε ,

Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις δίνει ελπίδα για νέα Κλιματική Συμφωνία το 2015

Βρυξέλλες, 23 Νοεμβρίου 2013

Την πρόοδο σε όλα τα βασικά σημεία των κλιματικών διαπραγματεύσεων στη Βαρσοβία επισημαίνει με δηλώσεις του το μέλος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις και ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων.

«Αν και οι φετινές διαπραγματεύσεις έφτασαν πολλές φορές στα πρόθυρα της κατάρρευσης και χρειάστηκε να παραταθούν σχεδόν κατά 24 ώρες, το τελικό αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες. Έχουμε πλέον ένα οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το 2015 και τη σύναψη νέας παγκόσμιας συμφωνίας που θα μπει σε εφαρμογή το 2020Σε αντίθεση με το πρωτόκολλο του Κιότο, η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει υποχρεώσεις για όλα τα κράτη του πλανήτη συμπεριλαμβανομένου Κίνας, Ινδίας, Βραζιλίας και άλλων σημαντικών ρυπαντών.

Την ίδια στιγμή και υπό το βάρος της πρόσφατης θεομηνίας στις Φιλιππίνες, θεσπίστηκε ένας νέος μηχανισμός στήριξης χωρών που χτυπιούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Τέλος, μεταξύ των σημαντικότερων αποφάσεων είναι η ολοκλήρωση κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την χρηματοδότηση αλλά και την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού για την καταπολέμηση της παγκόσμιας αποδάσωσης (REDD+).

Η ελπίδα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παραμένει ζωντανή στο δρόμο για την νέα παγκόσμια κλιματική συμφωνία στο Παρίσι το 2015»