σε , ,

Η σήμανση των τροφίμων στην Ευρώπη γίνεται πιο πλήρης και ευανάγνωστη

Στρασβούργο, 4 Ιουλίου 2011

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξασφάλισε περισσότερη διαφάνεια στη σήμανση των τροφίμων. Αυτή την εβδομάδα ψηφίζεται από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η νομοθετική συμφωνία μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τη σήμανση των τροφίμων. Η νέα νομοθεσία εκσυγχρονίζει, απλοποιεί και αποσαφηνίζει τη σήμανση των τροφίμων με μεγαλύτερες και ευανάγνωστες ετικέτες καθιστώντας υποχρεωτική την αναγραφή βασικών διατροφικών πληροφοριών όπως τα επίπεδα θερμίδων, λιπαρών, κορεσμένων λιπαρών, πρωτεϊνών, σακχάρων και αλατιού.

Μετά από εκτενείς διαπραγματεύσεις, οι Σοσιαλιστές πέτυχαν την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης για όλα τα είδη κρέατος και όχι μόνο για το βοδινό και το ψάρι όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Η κύρια πρόταση των Σοσιαλιστών για ευδιάκριτη αναγραφή των συστατικών στο μπροστινό μέρος της ετικέτας των προϊόντων δεν έγινε αποδεκτή λόγω της απορριπτικής στάσης του Συμβουλίου.

Τέλος, η νομοθετική συμφωνία καθιστά υποχρεωτική και την αναγραφή όλων των ελαίων που περιέχονται στα τρόφιμα που καταναλώνουν οι ευρωπαίοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένου και του φοινικέλαιου, υιοθετώντας έτσι πρόταση του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη που είχε καταθέσει σχετική τροπολογία μαζί με άλλους 39 ευρωβουλευτές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Κρίτωνα Αρσένη:

«To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει μια πολύ κρίσιμη έκθεση. Μία έκθεση που αφορά άμεσα όλους μας στην ΕΕ καθώς θεσπίζει το δικαίωμα μας να επιλέγουμε τη διατροφή σε ένα πλαίσιο πληρέστερης πληροφόρησης. Όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούμε να γνωρίζουμε καλύτερα αν τα τρόφιμα που αγοράζουμε καθημερινά κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας ή όχι. Αν και δώσαμε μάχη για ακόμη πιο ευδιάκριτη και πληρέστερη σήμανση των τροφίμων, οι συντηρητικές πλειοψηφίες στο Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο απέτρεψαν μια πιο φιλόδοξη νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση, η νέα νομοθεσία είναι σημαντικό βήμα προόδου και οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούμε πλέον να επιλέγουμε τα τρόφιμά μας με μεγαλύτερη κατανόηση του περιεχομένου τους και των επιπτώσεων τους στην υγεία μας.»